Angína se objevuje ve všech ročních obdobích, ale podzimní měsíce s prudkými změnami počasí jí zvlášť přejí. Zejména pokud jste zároveň vyčerpaní, ve stresu a máte oslabenou imunitu. „Je to infekční zánětlivé onemocnění krčních mandlí a hrdla, které způsobují bakterie – streptokoci,“ popisuje Pavla Myslíková, praktická lékařka z Lékařského domu Praha 7.
Prevence s vitaminy, vločkami i hlívou
Jedná se o kapénkovou infekci, kterou chytíme raz dva. Předejít nákaze ale můžeme aspoň částečně tak, že budeme posilovat obranyschopnost. Samozřejmě dlouhodobě. „Pomůže především dostatek vitaminů, z těch jsou důležité především vitaminy C, A, D a E, a také minerálních látek. Hlavně selenu, zinku a hořčíku,“ doporučuje lékařka.
Upozorňuje i na látky, které fungují jako doplňky stravy a umí právě stimulovat imunitu. „Patří mezi ně nukleotidy, bakteriální lyzáty nebo betaglukany,“ vypočítává. „Najdeme je například v preparátech, které obsahují hlívu ústřičnou.“ I v některých potravinách: třeba v ovesných vločkách i v dalších obilninách.
Priessnitz, šalvěj, ale hlavně antibiotika
Jak na „Priessnitze“Priessnitzův obklad (nebo zábal) je vynález lázeňské legendy Vincence Priessnitze. Pomáhá k prokrvení, hojení a ulevuje od bolesti. V případě angíny je ideální na uvolnění krku. Jak na něj? 1. Namočte látku (třeba malý šátek nebo kapesník) do studené vody a vyždímejte ji. 2. Přiložte ji na krk a překryjte igelitem. 3. Obalte suchou látkou a pevně kolem krku ovažte. 4. Studená látka se tělesnou teplotou poměrně rychle zahřeje. I potom ji nechte na místě, obklad můžete u dospělého nechat působit až dvě hodiny, u dítěte raději kratší dobu. |
Angínu poznáme především podle klasicky zduřelých mandlí, které jsou navíc pokryté bílým povlakem. „Mezi první příznaky patří škrábání v krku,“ říká praktická lékařka. Pak navážou další symptomy, jako je bolest v krku zejména při polykání, horečky, celková únava a také bolesti svalů či kloubů.
Když se angína léčí, jde vlastně o banální nemoc, ale v každém případě je potřeba zajít k lékaři. Na bakteriální angínu vám předepíše antibiotika. „To, aby nedošlo ke komplikacím, jako je postižení ledvin nebo srdce,“ vysvětluje Pavla Myslíková. Doma ji pak můžeme doplnit klasikou: odvarem ze šalvěje nebo taky Priessnitzovým obkladem.
A samozřejmě probiotiky. „Při léčbě antibiotiky dochází k ničení bakterií, které onemocnění způsobily, ale bohužel také k zániku bakterií pro naše tělo prospěšných,“ uvádí lékařka. „Proto je důležité dbát na obnovení střevní mikroflóry.
O tom, zda je třeba probiotika speciálně užívat, nebo stačí zakysané výrobky a další fermentované potraviny, se sice vede odborná diskuze, ale určitě nic nezkazíte s jednou variantou. Hlavně u ní vytrvejte i po odeznění nemoci.