Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Alergie na potraviny!

  18:05aktualizováno  18:05
Chcete-li začít se zdravou výživou, dejte si pozor na zákeřné alergie. Každý třetí člověk dnes nějakou trpí. Nečekaná alergická reakce může nadělat spoustu problémů. Proto byste se měli nejdříve poradit s odborníky, než začnete experimentovat s exotickými potravinami.

Alergie má různé podoby. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz


Co je to alergie?
Reaguje-li imunitní systém organismu přehnaně na nějaký podnět nebo látku, je to alergie. Při imunitní reakci dochází ke kontaktu alergenu (např. pylu) s protilátkou, kterou produkují bílé krvinky. Pojem alergie zavedli v roce 1906 lékaři Clemens von Pirquet a Béla Schick. Jednoduše lze podstatu alergie vyjádřit slovem přecitlivělost.

Alergie na jídlo?
Některé potraviny mohou obsahovat látky fungující u citlivých lidí jako alergeny. Bohužel se projeví již u malých dětí, a je tedy nutno upravit jídelníček téměř od narození. Pojďme se podívat, jaké alergie nám hrozí nejčastěji.

Mléko
 
 K nesnášenlivosti mléka může dojít ze dvou důvodů. Jednak přímo alergií na nějakou složku kravského mléka (kasein, alfa - a beta - laktalbumin atd.). Ta se projevuje zažívacími obtížemi, nejčastější jsou průjmy, zvracení a závratě. V menším množství případů se objeví zčervenání nebo křeče. Druhým typem je přímo intolerance laktózy neboli mléčného cukru. Způsobuje ji genetický defekt enzymu laktázy (chemická látka, která mléčný cukr štěpí). Projevuje se hned po narození, a je nutno tedy upravit jídelníček, na celý život.

Lepek
 Lepek neboli gluten je součástí mnoha oblíbených potravin (mouka, těstoviny, pečivo). Alergie spočívá v neschopnosti zažívacího systému tuto látku trávit. Řešením je tzv. bezlepková dieta. Podle speciálních receptů se dá připravit i chléb. Nejčastěji se projeví u dětí kolem půl roku, a to průjmem, úbytkem na váze, nechutenstvím a typicky nafouklým bříškem. Jistě jej znáte z fotografií dětí z Afriky.

Vejce
 Jak všichni víme, vejce se skládá ze žloutku a bílku, a alergii tedy může vyvolávat každá z jeho složek. Žloutek je méně agresivní, protože tepelnou úpravou ztrácí alergenicitu. Často se díky podobnosti bílkovin vyskytuje přecitlivělost na vejce společně s alergií na mléko. Dokonce se jedná o druhou nejrozšířenější přecitlivělost. Pomáhá opět dieta.

Ořechy a oříšky
 Ořechy, ač se to nezdá, mohou být zákeřné. Je u nich velké riziko těžké alergické reakce. Zásobní bílkoviny jsou odolné vůči tepelnému zpracování i látkám, které tělo využívá k trávení. Alergie na burské oříšky je dokonce nejčastější potravinovou alergií.

Jak to zjistím?
U alergologa si můžete nechat udělat testy, které ukážou, jak moc jste citliví na nejběžnější alergeny. Bohužel u jídla se to těžko prokazuje a většinou alergii poznáte, až když přijde první negativní reakce vašeho těla.   více zde
Autor:






Nejčtenější

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Přejídání jako zabiják. Skrytě ničí i vaše játra

Znalec gastronomie Pavel Maurer radí: „Nejezte blbě!“ Lékaři by dodali: „A když už, tak se aspoň nepřejídejte.“ Obezita totiž ničí nejen klouby a srdce, ale...  celý článek

čtení
Čtení knih přináší výhody. Budete lépe spát a zlepšíte si paměť

Trávit volný čas čtením zajímavé knihy je v dnešní přetechnizované době pro mnoho lidí přinejmenším neobvyklé. Existují však i zdravotní důvody, proč byste se...  celý článek

Alkohol (ilustrační foto)
Pět věcí, které způsobí rychlejší opilost. Dlouhý let i vyšší věk

Možná patříte mezi ty, co si myslí, že svou míru alkoholu velmi dobře znají a nestane se jim, že by se opili víc, než je vhodné. Ale jsou situace, kdy obvyklé...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky
Voděodolné líčení, které ustojí déšť, sport i vodní radovánky

Každá žena touží po tom ráno odejít z domu a večer se vracet se stejně dobře vypadajícím makeupem. Ať už vás během dne p... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.