Tuky jsou totiž základní živinou a jejich vyškrtnutí z jídelníčku či jejich výrazné omezení tak může způsobovat zdravotní problémy. Tuk je totiž mimo jiné nejvydatnější zdroj a zásobárna energie, pomáhá při termoregulaci a umožňuje pro člověk důležité vstřebávání vitaminů (A, D, E, K).
Podle odborníků na výživu by tuky v našem jídelníčku měly tvořit 30 až 35 procent z našeho celkového doporučeného denního příjmu energie.
Základní stavební složkou tuků jsou mastné kyseliny, které dělíme na nasycené mastné kyseliny (kokosový olej, sádlo, máslo, maso atd.) a nenasycené mastné kyseliny. Ty dále dělíme na mononenasycené (olivový olej) a polynenasycené (omega 3 - ryby, vlašské ořechy, lněný olej a omega 6 - slunečnicový olej, sójový olej).
Nasycené mastné kyseliny by měly tvořit asi třetinu z celkového doporučeného příjmu tuků, zbývající by měly být nenasycené.
Rady, jídelníček a cviky každý den |
Pro naše zdraví je důležité i samotné použití tuků v kuchyni. Do studené kuchyně jsou nejvhodnější panenské (za studena lisované) oleje, zejména olivový, řepkový a další oleje. Zdrojem prospěšných tuků jsou i všechny druhy semínek a ořechů.
Do teplé kuchyně na vaření, pečení a minutky zase používejte kokosový olej, kvalitní vepřové sádlo, přepuštěné máslo či olivový olej. Čemu byste se hlavně kvůli zdraví měli vyhnout, jsou potraviny plné ztužených rostlinných tuků, uzeniny a smažené pokrmy.