Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Margarín, nebo máslo? Děti by měly mazadla střídat, řekla expertka

  3:00aktualizováno  12:28
Margarín by měl mít v jídelníčku jednoznačnou přednost před máslem. Doporučuje ho profesorka Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické, která v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz radila, čím si zdravě namazat chléb.
Mnohé margaríny obsahují významné množství omega 3 nenasycených mastných kyselin (ilustrační snímek).

Mnohé margaríny obsahují významné množství omega 3 nenasycených mastných kyselin (ilustrační snímek). | foto: Profimedia.cz

Děti by podle Dostálové měly kvalitní margarín a máslo střídat. "Pro děti bych doporučila máslo a margaríny střídat," odpověděla na jednu z otázek Dostálová. Zároveň vysvětlila, v čem je margarín zdravější.

"Z hlediska složení mastných kyselin je podle současných názorů zdravější margarín. Mléčného tuku konzumujeme poměrně hodně v mléčných výrobcích, a proto bychom si měli raději mazat margarínem. Ve většině současných margarínech (na základě vlastních analýz) jsou trans mastné kyseliny obsaženy v nepatrných množstvích. Jen ojediněle se mohou vyskytnout margaríny s jejich vyšším obsahem, ale jde o výrobky méně známých firem a většinou v nižších cenových kategoriích," řekla Dostálová, podle níž se másla nemusí bát zdravý, sportující člověk.

"Pro zdravého člověka máslo, pokud je konzumováno v přiměřené míře, škodlivé není," konstatovala Dostálová. Konstatovala, že margarín je možné využít i na pečení, byť někomu to nechutná.

"Mechanické vlastnosti těsta upečeného z margarínů na pečení jsou trochu lepší, chuť a vůně pro některé spotřebitele horší, ale řada našich studentů rozdíly nezjistila. Jenom upozorňuji - na másle ani na margarínech se nemá smažit," odpověděla na jednu z otázek profesorka Jana Dostálová.

Odpovědi profesorky Jany Dostálové najdete ZDE.

Podle profesorky Dostálové nejnovější výživová doporučení vyspělých zemí včetně Spojených států či Česka nabádají ke snížení příjmu nasycených mastných kyselin pod 10 procent z celkového energetického příjmu, tedy zhruba 20 gramů za den (obsaženo přibližně ve 30 gramech mléčného tuku).

Mléčný tuk přitom přijímáme nejenom v másle, ale poměrně ve velkém množství v mléčných výrobcích, zejména v sýrech.

Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

Pracuje na Vysoké škole chemicko-technologické a v Ústavu chemie a analýzy potravin - výzkum v oblasti lipidů, luštěnin a složení potravin ve vztahu k lidské výživě.

Získala několik ocenění za vědeckou činnost. Je členkou v mnoha odborných společnostech. Přednáší na VŠCHT, 1. LF UK v Praze, Mendelově univerzitě v Brně a univerzitě v Pardubicích.  Publikuje v domácím i zahraničním odborném tisku.

Více o profesorce Dostálové ZDE.

Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

Další nasycené mastné kyseliny konzumujeme z masa a masných výrobků, pečiva a dalších potravin.

"Je proto vhodné nahradit máslo alespoň částečně margaríny, které jsou zdrojem prospěšných nenasycených mastných kyselin, z nichž některé jsou esenciální, tedy nezbytné," uvedla profesorka Dostálová. Dodala, že mnohé margaríny obsahují významné množství omega 3 nenasycených mastných kyselin.

"Ve většině margarínu, které jsou na našem trhu, je obsah trans kyselin nižší než v másle, protože se již nepoužívají tuky ztužené hydrogenací, a proto také nemůže být přítomen nikl, který se při tomto způsobu ztužování používal jako katalyzátor," zdůraznila odbornice.

Připomněla, že do margarínů se nepřidávají chemické antioxidanty a všechny ostatní přidávané látky musí být povolené a v povoleném množství.

Podle výživové specialistky Karolíny Hlavaté jsou margaríny opředeny mnoha pověrami, kvůli nimž jsou některými lidmi zatracovány (čtěte, co namazat na chleba).

"Některé margaríny jsou obohacovány o vlákninu, rostlinné steroly, n-3 mastné kyseliny a další důležité látky," řekla Hlavatá.

"Pravda je taková, že kvalitní margarín má vhodné složení mastných kyselin a nižší energetickou hodnotu oproti klasickým tukům."





Nejčtenější

Ve science parku iQlandia najdou děti stropem probořenou dinosauří nohu, která...
Dinosauři jsou u dětí fenomén. Učí je zvládat hněv, přírodopis i smrt

Snad každé dítě by ve svém pokojíčku nalezlo aspoň jednu postavičku pravěkého tvora. Proč jsou dinosauři pro děti takovým lákadlem? Důvodů je hned několik....  celý článek

ilustrační snímek
Pět pochval denně zlepší chování malých dětí, tvrdí britští psychologové

Mnoho rodičů si láme hlavu tím, jak zlepšit chování svých dětí. Podle britských psychologů by mohlo pomoci pravidelné chválení. Důležité je ovšem vhodně volit...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm překvapivých známek inteligence: chaos, vulgarity a černý humor

Jadrný slovník, nezvyklý smysl pro humor nebo nepořádek na psacím stole – návyky, které by si jen málokdo spojil se zvýšenou inteligencí. Přesto vědci...  celý článek

Mužský overal
Nový módní hit? Duhové pánské overaly jdou na dračku

Doba, kdy se dělil šatník na dámský a pánský, je dávno pryč. Kalhoty už dávno nejsou jen mužskou výsadou, stejně jako sukně nepatří pouze do dámského šatníku....  celý článek

Móda na Billboard Music Awards 2017
Móda z hudebních cen: Výstřihy, rozparky a přiznané prádlo

Některé dámy pojaly udílení cen Billboard Music Awards jako velkou společenskou událost, jiné vypadaly, jako by si právě odběhly od plotny nebo z ložnice....  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Šest věcí, kterým byste se měli vyhnout, pokud trpíte zácpou

Mnoho lidí považuje zácpu za banální problém, o kterém se ve společnosti nemluví a není ho třeba nijak zvlášť řešit. Zácpa však přináší i mnohá rizika. Není...  celý článek

Šéfkuchařka Jana Bilíková
Ženy mají v kuchyni cit pro detail a systém, říká šéfkuchařka Bilíková

Vystudovala práva, ale nakonec si místo taláru oblékla kuchařský rondon. Pracovala po celém světě ve vyhlášených restauracích, kde se tvrdě dělá i osmnáct...  celý článek

Marek Kotalík
Lidé si myslí, že jedu v drogách, říká mladík s Touretteovým syndromem

Touretteův syndrom nutí nemocného škubat hlavou, dělat grimasy, vykřikovat. Pobuřuje veřejnost. „Ti lidštější se zeptají, jestli jsem v pořádku. Ostatní si...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.