Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Margarín, nebo máslo? Děti by měly mazadla střídat, řekla expertka

  3:00aktualizováno  12:28
Margarín by měl mít v jídelníčku jednoznačnou přednost před máslem. Doporučuje ho profesorka Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické, která v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz radila, čím si zdravě namazat chléb.
Mnohé margaríny obsahují významné množství omega 3 nenasycených mastných kyselin (ilustrační snímek).

Mnohé margaríny obsahují významné množství omega 3 nenasycených mastných kyselin (ilustrační snímek). | foto: Profimedia.cz

Děti by podle Dostálové měly kvalitní margarín a máslo střídat. "Pro děti bych doporučila máslo a margaríny střídat," odpověděla na jednu z otázek Dostálová. Zároveň vysvětlila, v čem je margarín zdravější.

"Z hlediska složení mastných kyselin je podle současných názorů zdravější margarín. Mléčného tuku konzumujeme poměrně hodně v mléčných výrobcích, a proto bychom si měli raději mazat margarínem. Ve většině současných margarínech (na základě vlastních analýz) jsou trans mastné kyseliny obsaženy v nepatrných množstvích. Jen ojediněle se mohou vyskytnout margaríny s jejich vyšším obsahem, ale jde o výrobky méně známých firem a většinou v nižších cenových kategoriích," řekla Dostálová, podle níž se másla nemusí bát zdravý, sportující člověk.

"Pro zdravého člověka máslo, pokud je konzumováno v přiměřené míře, škodlivé není," konstatovala Dostálová. Konstatovala, že margarín je možné využít i na pečení, byť někomu to nechutná.

"Mechanické vlastnosti těsta upečeného z margarínů na pečení jsou trochu lepší, chuť a vůně pro některé spotřebitele horší, ale řada našich studentů rozdíly nezjistila. Jenom upozorňuji - na másle ani na margarínech se nemá smažit," odpověděla na jednu z otázek profesorka Jana Dostálová.

Odpovědi profesorky Jany Dostálové najdete ZDE.

Podle profesorky Dostálové nejnovější výživová doporučení vyspělých zemí včetně Spojených států či Česka nabádají ke snížení příjmu nasycených mastných kyselin pod 10 procent z celkového energetického příjmu, tedy zhruba 20 gramů za den (obsaženo přibližně ve 30 gramech mléčného tuku).

Mléčný tuk přitom přijímáme nejenom v másle, ale poměrně ve velkém množství v mléčných výrobcích, zejména v sýrech.

Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

Pracuje na Vysoké škole chemicko-technologické a v Ústavu chemie a analýzy potravin - výzkum v oblasti lipidů, luštěnin a složení potravin ve vztahu k lidské výživě.

Získala několik ocenění za vědeckou činnost. Je členkou v mnoha odborných společnostech. Přednáší na VŠCHT, 1. LF UK v Praze, Mendelově univerzitě v Brně a univerzitě v Pardubicích.  Publikuje v domácím i zahraničním odborném tisku.

Více o profesorce Dostálové ZDE.

Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.

Další nasycené mastné kyseliny konzumujeme z masa a masných výrobků, pečiva a dalších potravin.

"Je proto vhodné nahradit máslo alespoň částečně margaríny, které jsou zdrojem prospěšných nenasycených mastných kyselin, z nichž některé jsou esenciální, tedy nezbytné," uvedla profesorka Dostálová. Dodala, že mnohé margaríny obsahují významné množství omega 3 nenasycených mastných kyselin.

"Ve většině margarínu, které jsou na našem trhu, je obsah trans kyselin nižší než v másle, protože se již nepoužívají tuky ztužené hydrogenací, a proto také nemůže být přítomen nikl, který se při tomto způsobu ztužování používal jako katalyzátor," zdůraznila odbornice.

Připomněla, že do margarínů se nepřidávají chemické antioxidanty a všechny ostatní přidávané látky musí být povolené a v povoleném množství.

Podle výživové specialistky Karolíny Hlavaté jsou margaríny opředeny mnoha pověrami, kvůli nimž jsou některými lidmi zatracovány (čtěte, co namazat na chleba).

"Některé margaríny jsou obohacovány o vlákninu, rostlinné steroly, n-3 mastné kyseliny a další důležité látky," řekla Hlavatá.

"Pravda je taková, že kvalitní margarín má vhodné složení mastných kyselin a nižší energetickou hodnotu oproti klasickým tukům."







Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Může nás lenost zabít? Vědci říkají, že ano

Zdravé je sportovat několikrát týdně, říkají experti, a přesto se dvě třetiny Čechů nehýbou skoro vůbec. Jak je možné, že jejich těla fungují a nerozpadají se?  celý článek

Vysvědčení už dostaly i děti na pražské Základní škole Eden (30. června 2016).
Vysvědčení: jak ho prožívali úspěšní Češi a čím letos školáky odměnit?

Na konec školního roku čekají děti často se směsí nedočkavosti na prázdniny a obav z vysvědčení. Jaké známky se na něm objeví a jak na ně budou reagovat...  celý článek

Luxusní kousek od Manolo Blahníka. Ručně vyráběná kozačka pokryta křišťálovými...
Maxová předvedla boty od Blahnika. Jsou zdobeny českým křišťálem

Nejslavnější návrhář bot na světě Manolo Blahnik vytvořil exkluzivní kousek, který odkazuje k jeho českým kořenům. Luxusní pár kozaček vznikl ve spolupráci s...  celý článek

I když léto milujeme, našim vlasům sluníčko moc nesvědčí.
Nenechte své vlasy v létě uschnout. Pomohou vhodné šampony i oleje

Zatímco si pokožku během letních měsíců pečlivě chráníme nejrůznějšími kosmetickými vychytávkami, na vlasy velmi často zapomínáme. A přitom dostávají nejvíce...  celý článek

Ilustrační fotografie
Muzikoterapie: tóny, které léčí psychiku i poruchy řeči

Vrátí paměť i řeč, rozhýbe ochablé svalstvo. Muzikoterapie odkrývá, co vše pro člověka hudba znamená. A pomáhá i tam, kde nestačí ani největší rozmach...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Rok 2017 je pro alergiky zatím nejhorší. Může za to stres i oteplování

Kdo trpí pylovými alergiemi, mohl v posledních letech nabýt pocitu, že se jeho stav s každou letní sezonou zhoršuje. Rýma, svědění, pálení očí a další příznaky...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

Ilustrační fotografie
Šest potravin, které ničí chuť na sex

Stres, únava, hádka s partnerem nebo zdravotní potíže patří mezi známe zabijáky sexuální touhy. Ale věděli jste, že libidu mohou škodit i některé potraviny a...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Foto make-up: Jak se líčit na focení
Foto make-up: Jak se líčit na focení

Chystáte se na profesionální focení a toužíte po stejně odborném a perfektně vypadajícím líčení? Poradíme vám, jak na to, abyste na fotkách vypadala skvěle! Nep... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.