Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

  0:48aktualizováno  0:48
Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela nejzdravější? Autoři z britské BBC věří, že ano. Sestavili seznam stovky potravin, které by z výživového hlediska měly být pro lidi nejprospěšnější.

Vycházeli především ze studie korejských vědců, kteří prozkoumali celou tisícovku rozličných potravin. Systematicky je ohodnotili na základě údajů, jako je obsah potřebných živin, nebo jejich kombinací. Vitaminy, minerály a další užitečné látky totiž tělu nejvíc prospívají, když jsou správně „namixované“, argumentují výzkumníci.

Korejskou studii autoři doplnili také informacemi z dva roky staré pětidílné Encyklopedie jídla a zdraví či daty, která má k dispozici Zemědělská výzkumná služba při americkém ministerstvu zemědělství. Výsledkem je žebříček, který představuje sto potravin, jež můžeme považovat za nejzdravější. Je to hlavně zelenina, ovoce, ořechy, ryby a mořské plody, ale v první desítce překvapí třeba i vepřové sádlo.

Zelenina i lahůdky z moře

Stovku uzavírají „klasiky“ jako sladké brambory, dýně, kapustičky, brokolice a květák, fíky nebo zázvor. O něco výše se běžná zelenina typu mrkve, pórku nebo rajčat střídá s pochoutkami z moří i řek, jako je chobotnice (u které ovšem autoři upozorňují i na možnost alergické reakce nebo otravy), různé druhy lososa, tuňáka, makrely a pstruha.

10 nejzdravějších potravin

Našince potěší kapr, který zaujal 81. místo. „Má vysoký podíl bílkovin, kolem osmnácti procent. Tuku je v něm méně než šest procent a neobsahuje žádný cukr,“ chválí ho BBC. Na vyšších příčkách pak najdeme třeba i sledě, který se díky velkému podílu omega-3 nenasycených mastných kyselin vyšplhal na 43. místo, nebo mořského vlka, který je ještě o příčku výš.

Pokud jde o plody moře, zdaleka to není všechno. Jikry, které jsou kromě „dobrých“ tuků bohaté i na vitamin B12, obsadily 38. místo; v první třicítce pak najdeme různé druhy mušlí a škeblí, různé druhy tresky, ale taky sladkovodní štiku.

Listy a bylinky nikdy nezklamou

V první padesátce si kromě ryb, škeblí a řady luštěnin šplhla především listová zelenina a různé druhy bylinek. Chybu neudělá ten, kdo do svého jídelníčku zařadí čínské zelí, hlávkový či římský salát, brukev nebo kadeřávek – ten se jako bohatý zdroj fosforu, železa, vápníku i vitaminů A a C dostal na 31. místo.

Špenát pak obsadil dokonce dvě pozice: čerstvý je na 45. příčce, mražený na čtyřiadvacáté. V obou případech autoři chválí obsah minerálů a vitaminů (zejména prospěšné kyseliny listové alias vitaminu B9), ale také karotenoidů: barviv, která mají přirozené antioxidační účinky. A proč je mražený špenát o tolik výš? „Když se čerstvý špenát skladuje v pokojové teplotě, může ztratit výživovou hodnotu. Zamražení v něm živiny udrží,“ vysvětlují autoři.

Bylinkám kraluje petržel, řeřicha, která je velmi bohatá na železo, koriandr a také bazalka. Třiadvacáté místo drží pampeliškové listy, které jsou podle výzkumníků skvělým zdrojem vitaminu A, vitaminu C a vápníku.

Třináctá příčka patří méně známé bylině – potočnici lékařské, které se někdy říká také řeřicha potoční. Tahle vodní rostlina, která je u nás chráněná, je cenným zdrojem minerálů i pro ty, co trpí jejich nedostatkem. Mimo jiné obsahuje železo a draslík, ale také jód a vitaminy A, C, D a E.

Vepřové sádlo v první desítce

Vítěznou desítku tvoří směsice známých i exotických plodů, rostlin a vodních tvorů. Uzavírá ji mořská ryba chňapal, která je velmi bohatá na prospěšné živiny, ale autoři seznamu upozorňují, že někdy může obsahovat i nebezpečné toxiny. Devátá je nať červené řepy, která je nabitá minerály, vitaminy skupiny B a vitaminem K.

Možná nejpřekvapivější potravinou z celé stovky je vepřové sádlo, které obsadilo osmou příčku. Podle BBC se jedná o „dobrý zdroj vitaminů skupiny B a minerálů. Vepřové sádlo je přitom méně nasycený a zdravější tuk než sádlo jehněčí nebo hovězí.“

Na sedmém místě žebříčku najdeme mangold – tahle listová zelenina se chlubí nejen vysokým obsahem minerálů a vitaminů, ale také betalainů, rostlinných barviv s antioxidačními účinky. Na šestém místě následují dýňová semínka, která jsou bohatým zdrojem železa a manganu, na pátém potom semínka chia. Ta kromě řady vitaminů obsahují vlákninu i bílkoviny, jsou tedy zdravou přísadou, která zasytí a zlepšuje trávení.

Platýs, mandle i tropická čerimoja

V první čtveřici dominují ryby. Čtvrté místo obsadil platýs, který je považován za jednu z nejzdravějších ryb vůbec. Většinou totiž neobsahuje žádnou rtuť a zároveň je výborným zdrojem důležitého vitaminu B1. Třetí příčka patří okouníkovi, rybě, která obývá hlubiny Atlantiku. „Je bohatý na bílkoviny a zároveň má málo nasycených tuků,“ píší autoři seznamu.

Druhé místo náleží tropické superpotravině, která je k sehnání i u nás – především na větších tržnicích s ovocem a zeleninou. Původně jihoamerickou rostlinu Annona cherimola, které se česky říká čerimoja, můžete dokonce pěstovat v bytě. Její plody s bílou dužinou obsahují velké množství cukru, přesto to v žebříčku dotáhla vysoko. Je totiž cenným zdrojem vitaminů A, C, B1 i B2 a také draslíku.

Absolutním vítězem se pak stala potravina, která je nám dobře známá: mandle. Obsahují sice hodně tuku, ovšem v podobě mono-nenasycených mastných kyselin, které jsou v přiměřeném množství prospěšné. Navíc jsou zdrojem vitaminu E, vitaminů skupiny B a minerálů, jako je železo, vápník, hořčík nebo zinek. „Mandle prospívají kardiovaskulárnímu zdraví a můžou pomáhat také při cukrovce,“ dodávají autoři žebříčku.


Nejčtenější

O holky se postarám, slíbil Mirek snoubence, která zemřela v den svatby

Miroslavova přítelkyně zemřela v den svatby. Jemu zůstaly její dcery Nikola...

Simona zemřela pár hodin před vlastní svatbou a zoufalému snoubenci zůstaly její dvě dcery a třetí půlroční společná....

O 10 let mladší: když se manželství unaví, je třeba radikální změna

Monika Absolonová s manželi Danou a Vladimírem na začátku jejich proměny

Manželé Dana a Vladimír vychovávají kromě svých vlastních dětí i vnuka Míšu, který jim byl svěřen do péče. Péče o...

Moje přítelkyně se stala mužem, ale stále ji miluji, říká Američanka

Aidan se svou manželkou Heather

Heather Silva z Texasu se před šesti lety zamilovala do ženy. O tři roky později se musela smířit s tím, že se její...

Mýty o alkoholismu: závislý patří do léčebny a poznáte ho na první pohled

Ilustrační fotografie

Češi patří mezi největší pijáky alkoholu nejen v Evropě, ale i ve světě. Většinou však potíže se závislostí zlehčují, a...

Deset let jsem tajila lupénku, protože jsem se styděla, říká moderátorka

Moderátorka Louise Roe si na předávání Oscarů vybrala broskvové šaty s...

Britská moderátorka a fashion blogerka Louise Roe (36) veřejně přiznala, že se natolik styděla za své kožní onemocnění,...

Další z rubriky

Mýty o alkoholismu: závislý patří do léčebny a poznáte ho na první pohled

Ilustrační fotografie

Češi patří mezi největší pijáky alkoholu nejen v Evropě, ale i ve světě. Většinou však potíže se závislostí zlehčují, a...

Kardiolog: Nemoci srdce u dětí způsobuje i přehnaná sportovní zátěž

Kardiolog Jiří Hostaša

Onemocnění srdce netrápí jen dospělé, ale přibývá i nemocných dětí. Může za to obezita, ale i přílišné zatížení srdce...

Chybí vám železo? Jezte maso, luštěniny i ořechy, poradil lékař

Ilustrační fotografie

Nedostatkem železa trpí každý desátý člověk a pokud ho je v organismu málo, může vést k anémii. I proto je třeba si...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz