Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vědci našli 100 nejzdravějších potravin. Sádlo je v první desítce

  0:48aktualizováno  0:48
Zdravé jídlo může v různých kontextech znamenat různé věci. Ale dá se o některých potravinách říct, že jsou to ty zcela nejzdravější? Autoři z britské BBC věří, že ano. Sestavili seznam stovky potravin, které by z výživového hlediska měly být pro lidi nejprospěšnější.

Vycházeli především ze studie korejských vědců, kteří prozkoumali celou tisícovku rozličných potravin. Systematicky je ohodnotili na základě údajů, jako je obsah potřebných živin, nebo jejich kombinací. Vitaminy, minerály a další užitečné látky totiž tělu nejvíc prospívají, když jsou správně „namixované“, argumentují výzkumníci.

Korejskou studii autoři doplnili také informacemi z dva roky staré pětidílné Encyklopedie jídla a zdraví či daty, která má k dispozici Zemědělská výzkumná služba při americkém ministerstvu zemědělství. Výsledkem je žebříček, který představuje sto potravin, jež můžeme považovat za nejzdravější. Je to hlavně zelenina, ovoce, ořechy, ryby a mořské plody, ale v první desítce překvapí třeba i vepřové sádlo.

Zelenina i lahůdky z moře

Stovku uzavírají „klasiky“ jako sladké brambory, dýně, kapustičky, brokolice a květák, fíky nebo zázvor. O něco výše se běžná zelenina typu mrkve, pórku nebo rajčat střídá s pochoutkami z moří i řek, jako je chobotnice (u které ovšem autoři upozorňují i na možnost alergické reakce nebo otravy), různé druhy lososa, tuňáka, makrely a pstruha.

10 nejzdravějších potravin

Našince potěší kapr, který zaujal 81. místo. „Má vysoký podíl bílkovin, kolem osmnácti procent. Tuku je v něm méně než šest procent a neobsahuje žádný cukr,“ chválí ho BBC. Na vyšších příčkách pak najdeme třeba i sledě, který se díky velkému podílu omega-3 nenasycených mastných kyselin vyšplhal na 43. místo, nebo mořského vlka, který je ještě o příčku výš.

Pokud jde o plody moře, zdaleka to není všechno. Jikry, které jsou kromě „dobrých“ tuků bohaté i na vitamin B12, obsadily 38. místo; v první třicítce pak najdeme různé druhy mušlí a škeblí, různé druhy tresky, ale taky sladkovodní štiku.

Listy a bylinky nikdy nezklamou

V první padesátce si kromě ryb, škeblí a řady luštěnin šplhla především listová zelenina a různé druhy bylinek. Chybu neudělá ten, kdo do svého jídelníčku zařadí čínské zelí, hlávkový či římský salát, brukev nebo kadeřávek – ten se jako bohatý zdroj fosforu, železa, vápníku i vitaminů A a C dostal na 31. místo.

Špenát pak obsadil dokonce dvě pozice: čerstvý je na 45. příčce, mražený na čtyřiadvacáté. V obou případech autoři chválí obsah minerálů a vitaminů (zejména prospěšné kyseliny listové alias vitaminu B9), ale také karotenoidů: barviv, která mají přirozené antioxidační účinky. A proč je mražený špenát o tolik výš? „Když se čerstvý špenát skladuje v pokojové teplotě, může ztratit výživovou hodnotu. Zamražení v něm živiny udrží,“ vysvětlují autoři.

Bylinkám kraluje petržel, řeřicha, která je velmi bohatá na železo, koriandr a také bazalka. Třiadvacáté místo drží pampeliškové listy, které jsou podle výzkumníků skvělým zdrojem vitaminu A, vitaminu C a vápníku.

Třináctá příčka patří méně známé bylině – potočnici lékařské, které se někdy říká také řeřicha potoční. Tahle vodní rostlina, která je u nás chráněná, je cenným zdrojem minerálů i pro ty, co trpí jejich nedostatkem. Mimo jiné obsahuje železo a draslík, ale také jód a vitaminy A, C, D a E.

Vepřové sádlo v první desítce

Vítěznou desítku tvoří směsice známých i exotických plodů, rostlin a vodních tvorů. Uzavírá ji mořská ryba chňapal, která je velmi bohatá na prospěšné živiny, ale autoři seznamu upozorňují, že někdy může obsahovat i nebezpečné toxiny. Devátá je nať červené řepy, která je nabitá minerály, vitaminy skupiny B a vitaminem K.

Možná nejpřekvapivější potravinou z celé stovky je vepřové sádlo, které obsadilo osmou příčku. Podle BBC se jedná o „dobrý zdroj vitaminů skupiny B a minerálů. Vepřové sádlo je přitom méně nasycený a zdravější tuk než sádlo jehněčí nebo hovězí.“

Na sedmém místě žebříčku najdeme mangold – tahle listová zelenina se chlubí nejen vysokým obsahem minerálů a vitaminů, ale také betalainů, rostlinných barviv s antioxidačními účinky. Na šestém místě následují dýňová semínka, která jsou bohatým zdrojem železa a manganu, na pátém potom semínka chia. Ta kromě řady vitaminů obsahují vlákninu i bílkoviny, jsou tedy zdravou přísadou, která zasytí a zlepšuje trávení.

Platýs, mandle i tropická čerimoja

V první čtveřici dominují ryby. Čtvrté místo obsadil platýs, který je považován za jednu z nejzdravějších ryb vůbec. Většinou totiž neobsahuje žádnou rtuť a zároveň je výborným zdrojem důležitého vitaminu B1. Třetí příčka patří okouníkovi, rybě, která obývá hlubiny Atlantiku. „Je bohatý na bílkoviny a zároveň má málo nasycených tuků,“ píší autoři seznamu.

Druhé místo náleží tropické superpotravině, která je k sehnání i u nás – především na větších tržnicích s ovocem a zeleninou. Původně jihoamerickou rostlinu Annona cherimola, které se česky říká čerimoja, můžete dokonce pěstovat v bytě. Její plody s bílou dužinou obsahují velké množství cukru, přesto to v žebříčku dotáhla vysoko. Je totiž cenným zdrojem vitaminů A, C, B1 i B2 a také draslíku.

Absolutním vítězem se pak stala potravina, která je nám dobře známá: mandle. Obsahují sice hodně tuku, ovšem v podobě mono-nenasycených mastných kyselin, které jsou v přiměřeném množství prospěšné. Navíc jsou zdrojem vitaminu E, vitaminů skupiny B a minerálů, jako je železo, vápník, hořčík nebo zinek. „Mandle prospívají kardiovaskulárnímu zdraví a můžou pomáhat také při cukrovce,“ dodávají autoři žebříčku.




Nejčtenější

Velká fotosoutěž: posílejte snímky na téma Léto v plavkách

Mini velikost v plavkovém podání ukazuje australská rapperka Iggy Azalea.

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Napřed porodím a pak se vdám. Jméno vybere dcera, říká Eliška Kaplický

Eliška Kaplický je podruhé těhotná.

Eliška Kaplický (40) zakládá po devíti letech novou rodinu. „Tentokrát to bude obráceně. Nejdřív porodím a potom se...



Chození naostro patří k létu. Jaká jsou pro a proti?

Chodit bez kalhotek je příjemné, na kole bez nich raději nejezděte. Mohlo by...

Jsou ženy, které nenosí pod letním oblečením zhola nic. Je to příjemné, ale zároveň poněkud nebezpečné. Někdy stačí...

Sára Saudková: Dědeček Jan je pro mé děti něco jako paní Columbová

Sára Saudková

Žila s fotografem Janem Saudkem, dnes vychovává čtyři děti s jeho synem Samuelem. Rodinné vztahy Sáry Saudkové jsou...

Pět věcí, které chcete vědět o spodním prádle, ale bojíte se zeptat

Kalhotky si můžete vzít i dva dny po sobě, pokud nejsou špinavé, vlhké a...

Existují otázky, na které se stydíte zeptat i důvěrné kamarádky. Přitom o nich často přemýšlíte a pořád nemáte jasno....

Další z rubriky

Zuby moudrosti: trhat, nebo ne? Když nezlobí, mohou být i prospěšné

Ilustrační fotografie

Každý o nich slyšel, ne každý je má a nikdo je nikomu nezávidí. Třetí stoličky rostou, kdy a komu chtějí, a předem...

Pět nenápadných signálů vašeho těla, které byste neměli přehlížet

žena tvář

Možná i vy patříte k lidem, kteří nikdy nemají čas zajít k lékaři na pravidelnou prohlídku. Zkuste se proto lépe...

ENCYKLOPEDIE PŘÍZNAKŮ NEMOCI: Když nás bolí celé tělo a duše

Ilustrační snímek

I obyčejná ztráta chuti k jídlu, nebo brnění v nohou mohou ukazovat na nějaký vážnější problém. Zjistěte, co vám je. Ve...



Najdete na iDNES.cz