Zabiják párek. Jeden denně zvýší riziko rakoviny o dvacet procent

  13:02aktualizováno  13:02
Uzeniny obecně lze s ohledem na zdravý životní styl chápat maximálně jako výjimečné zpestření jídelníčku, nikoliv jako denní potravinu. Pouhých padesát gramů konzervovaného masa denně totiž zvyšuje riziko rakoviny slinivky o dvacet procent, zjistili lékaři ze Švédska.
(Ilustrační snímek) Párky zvyšují riziko rakoviny

(Ilustrační snímek) Párky zvyšují riziko rakoviny | foto: Profimedia.cz

Na vině jsou zejména dusičnany, dusitany a barviva, které se ke konzervaci uzenin používají. Nebezpečí nehrozí jen slinivce, ale také tlustému střevu a konečníku. Přitom Češi patří i kvůli svému rychlému životnímu stylu k největším konzumentům uzenin na světě. Párek k snídani, svačině či k večeři se zdá rychlým řešením v našich uspěchaných domácnostech.

Hlavním potravinovým zdrojem dusitanů jsou masné a rybí výrobky a sýry, do nichž se tyto látky záměrně přidávají jako potravinová aditiva: dusitan sodný a draselný má označení E 250, 249, dusičnan sodný a draselný má označení E 251, E 252.

Rakovina slinivky je i mezi onkology známá jako tichý zabiják, je nejhůře léčitelným typem nádorového bujení s nejmenší úspěšností léčby. (Více o rakovině slinivky čtěte zde.)

"Rakovina slinivky má velmi nízkou míru úspěšného vyléčení," varovala autorka studie Susanna Larssonová z vysoké školy Karolinska Institutet ve Stockholmu.

Konzumací párků a uzenin se zdravím hazardujeme. Stačí totiž jeden párek nebo kus salámu či slaniny denně a zvýší se riziko rakoviny slinivky o pětinu a 150 gramů uzeniny zkonzumované denně už zvýší riziko rakoviny slinivky o 57 procent, tvrdí Švédové.

Poradna

S nutriční terapeutkou Věrou Boháčovou se můžete poradit v její poradně ZDE.

"Nejde však jen o dusitany," varuje nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy. "Jídelníček bohatý na párky a další uzeniny obsahuje také příliš nasycených tuků a soli. To všechno má negativní vliv na naše zdraví. Nelze svést všechny potíže jen na párky. Stav našeho zdraví souvisí se životním stylem a způsobem stravování obecně."

Když už párek, tak podle čeho vybírat:

Tip

Vodítkem může být logo, které na potravinách upozorní, že daný výrobek neobsahuje nežádoucí Éčka, konkrétně konzervanty, umělá barviva a sladidla.

Nové logo, které upozorňuje nakupující o tom, že daný výrobek neobsahuje

1. Pokud chcete skutečně kvalitní párek, vybírejte si vídeňské, debrecínské, lahůdkové, spišské nebo jemné. Podléhají přísnějším předpisům. Zajímejte se o složení: čím méně soli, tím lépe, ideálně bez barviva a konzervantů a s co největším podílem masa. Nejrůznější čertíci, čertovky nebo klausovky jsou jen jejich levnou variantou z náhražkových surovin.

2. Povrch párku nesmí být oslizlý, lepkavý, neměl by být ani moc svraštělý. Ideální by bylo, kdybyste mohli párek prsty zmáčknout: měl by být pružný, pevný, s dobře napjatým střívkem, ani moc měkký, ani moc tvrdý.

3. Najděte si svého výrobce, jehož párky vám chutnají. U pultu s váženými uzeninami se nenechte odbýt, prodejce je povinen sdělit vám jméno výrobce.

4. Vodítkem může být i barva. Párek s našedlou nebo nazelenalou barvou nechte raději v obchodě. Příliš tmavou barvou se výrobce snaží navodit dojem, že použil hodně masa. Jenže zpracované maso není nikdy tak červené jako syrové. Přirozená barva vídeňských párků je tedy světle růžová, jiné je to u spišských a debrecínských párků, ty získají barvu od použité papriky.

5. Párek se při ohřívání nesmí vařit, mohl by prasknout a ztratil by své chuťové vlastnosti. Ideální teplota je 75 až 80 °C. Ohřátý párek je lesklý, pružný a jemný na skusu.

Jíte párky?

celkem hlasů: 10967

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 23. ledna 2012. Anketa je uzavřena.

Občas 5193
Výjimečně 2889
Často 2187
Nikdy 698
Autoři:

Nejčtenější

Žena se po porodu dva týdny mazlila s předčasně narozenou mrtvou dcerou

Emma s manželem v porodnici s dcerkami

Emma Woodhouseová musela podstoupit akutní císařský řez kvůli poškozené pupeční šňůře, když byla v devětadvacátém týdnu...

Vážila skoro metrák a nevěděla, co na sebe. Po proměně se málem nepoznala

Jako dvě různé ženy. Tak vedle sebe vypadají fotky Aleny před a po hubnutí. Na...

Velký váhový skok během těhotenství se podepsal na vizáži sympatické Aleny (35). Zašlo to tak daleko, že se její váha...

Polohy pro zdravý spánek: nejlepší je na zádech, na klubíčko zapomeňte

Ilustrační fotografie

Člověk stráví v posteli až dvě pětiny svého života. I proto je podle odborníků důležité se dobře vyspat. Dlouhodobě...

Odbornice: Neslaďte, omezte bílou mouku. Cukry mohou za většinu nemocí

Ilustrační snímek

Sacharidů jíme v nejrůznější podobě moc, tvrdí Margit Slimáková. „Není třeba nic doslazovat,“ nabádá specialistka na...

Sexting provozuje každé desáté dítě, varuje odborník

Ilustrační snímek

Lidská sexualita není věcí veřejnou. To říká docent Kamil Kopecký z Centra prevence rizikové virtuální komunikace...

Další z rubriky

Sedmiletý David žije díky novým játrům od dospělého dárce

David (na snímku s rodiči) byl prvním dítětem, které dostalo od projektu Jsem...

Davidu Švestkovi je teprve sedm let a už strávil v nemocnici více času než mnozí lidé za celý život. Narodil se s...

Češi nemají kondici, ale neřeší to. Přehlíží i stres a lékařské prohlídky

Ilustrační fotografie

Mladší Češi neřeší zdravotní prevenci a jen tři ze sta ve věku nad 25 let se cítí v dobré fyzické kondici. Přitom...

Sezonní afektivní porucha: 3 věci, které byste o ní měli vědět

Ilustrační fotografie

Úbytek slunečního svitu a chladné počasí může u některých lidí vyvolat zhoršení nálady, extrémní únavu či pocit úplného...

Najdete na iDNES.cz