Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zabiják párek. Jeden denně zvýší riziko rakoviny o dvacet procent

  13:02aktualizováno  13:02
Uzeniny obecně lze s ohledem na zdravý životní styl chápat maximálně jako výjimečné zpestření jídelníčku, nikoliv jako denní potravinu. Pouhých padesát gramů konzervovaného masa denně totiž zvyšuje riziko rakoviny slinivky o dvacet procent, zjistili lékaři ze Švédska.
(Ilustrační snímek) Párky zvyšují riziko rakoviny

(Ilustrační snímek) Párky zvyšují riziko rakoviny | foto: Profimedia.cz

Na vině jsou zejména dusičnany, dusitany a barviva, které se ke konzervaci uzenin používají. Nebezpečí nehrozí jen slinivce, ale také tlustému střevu a konečníku. Přitom Češi patří i kvůli svému rychlému životnímu stylu k největším konzumentům uzenin na světě. Párek k snídani, svačině či k večeři se zdá rychlým řešením v našich uspěchaných domácnostech.

Hlavním potravinovým zdrojem dusitanů jsou masné a rybí výrobky a sýry, do nichž se tyto látky záměrně přidávají jako potravinová aditiva: dusitan sodný a draselný má označení E 250, 249, dusičnan sodný a draselný má označení E 251, E 252.

Rakovina slinivky je i mezi onkology známá jako tichý zabiják, je nejhůře léčitelným typem nádorového bujení s nejmenší úspěšností léčby. (Více o rakovině slinivky čtěte zde.)

"Rakovina slinivky má velmi nízkou míru úspěšného vyléčení," varovala autorka studie Susanna Larssonová z vysoké školy Karolinska Institutet ve Stockholmu.

Konzumací párků a uzenin se zdravím hazardujeme. Stačí totiž jeden párek nebo kus salámu či slaniny denně a zvýší se riziko rakoviny slinivky o pětinu a 150 gramů uzeniny zkonzumované denně už zvýší riziko rakoviny slinivky o 57 procent, tvrdí Švédové.

Poradna

S nutriční terapeutkou Věrou Boháčovou se můžete poradit v její poradně ZDE.

"Nejde však jen o dusitany," varuje nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy. "Jídelníček bohatý na párky a další uzeniny obsahuje také příliš nasycených tuků a soli. To všechno má negativní vliv na naše zdraví. Nelze svést všechny potíže jen na párky. Stav našeho zdraví souvisí se životním stylem a způsobem stravování obecně."

Když už párek, tak podle čeho vybírat:

Tip

Vodítkem může být logo, které na potravinách upozorní, že daný výrobek neobsahuje nežádoucí Éčka, konkrétně konzervanty, umělá barviva a sladidla.

Nové logo, které upozorňuje nakupující o tom, že daný výrobek neobsahuje

1. Pokud chcete skutečně kvalitní párek, vybírejte si vídeňské, debrecínské, lahůdkové, spišské nebo jemné. Podléhají přísnějším předpisům. Zajímejte se o složení: čím méně soli, tím lépe, ideálně bez barviva a konzervantů a s co největším podílem masa. Nejrůznější čertíci, čertovky nebo klausovky jsou jen jejich levnou variantou z náhražkových surovin.

2. Povrch párku nesmí být oslizlý, lepkavý, neměl by být ani moc svraštělý. Ideální by bylo, kdybyste mohli párek prsty zmáčknout: měl by být pružný, pevný, s dobře napjatým střívkem, ani moc měkký, ani moc tvrdý.

3. Najděte si svého výrobce, jehož párky vám chutnají. U pultu s váženými uzeninami se nenechte odbýt, prodejce je povinen sdělit vám jméno výrobce.

4. Vodítkem může být i barva. Párek s našedlou nebo nazelenalou barvou nechte raději v obchodě. Příliš tmavou barvou se výrobce snaží navodit dojem, že použil hodně masa. Jenže zpracované maso není nikdy tak červené jako syrové. Přirozená barva vídeňských párků je tedy světle růžová, jiné je to u spišských a debrecínských párků, ty získají barvu od použité papriky.

5. Párek se při ohřívání nesmí vařit, mohl by prasknout a ztratil by své chuťové vlastnosti. Ideální teplota je 75 až 80 °C. Ohřátý párek je lesklý, pružný a jemný na skusu.

Jíte párky?

celkem hlasů: 10967

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 23. ledna 2012. Anketa je uzavřena.

Občas 5193
Výjimečně 2889
Často 2187
Nikdy 698
Autoři:




Nejčtenější

Kristýna toho má v náhradní rodině s pěti dětmi brzy dost.
Nevěru jsem mu odpustila, ale nezapomenu, řekla Kristýna ve Výměně

Terezu s Pavlem spojuje podobný osud. Pořídili si děti, ale partneři je opustili. Pavel zůstal sám se třemi dětmi, Tereza se dvěma, a tak se dali dohromady...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nádorových onemocnění krve přibývá, řekl v on-line rozhovoru lékař

Krev je zázračná kapalina, která udržuje lidské tělo naživu. I ona ale může našemu organismu způsobit problém a to v případě, že se v ní něco pokazí....  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm přirozených způsobů, jak snížit krevní tlak

Vysoký krevní tlak nebolí, ani není doprovázen jasnými příznaky. Obvykle se na tento problém přijde až při běžné lékařské prohlídce. Ovšem i závažná hypertenze...  celý článek

ilustrační snímek
Plastické operace a mateřství: silikony kojení většinou nevadí

Stále více žen se svěřuje pod skalpel plastického chirurga dřív, než se rozhodnou založit rodinu. Právě o tomto tématu se nedávno v bulváru moderátorka Hana...  celý článek

Eva Mendesová (19. září 2013)
Kdykoli pracuji, mám výčitky jako matka, přiznala Eva Mendesová

Herečka Eva Mendesová (43) tvrdí, že ji jako pracující matku sžírají pocity viny. Hollywoodská hvězda s tím prý vůbec nepočítala, když poprvé otěhotněla....  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Pět zvláštních následků nedostatku spánku. Hůře zvládáte emoce i práci

Málo hodin strávených klidným a posilňujícím spánkem se projeví nejen únavou, nadměrným hladem a podrážděností. Některé důsledky nevyspání vás možná překvapí.  celý článek

Ilustrační fotografie
Nádorových onemocnění krve přibývá, řekl v on-line rozhovoru lékař

Krev je zázračná kapalina, která udržuje lidské tělo naživu. I ona ale může našemu organismu způsobit problém a to v případě, že se v ní něco pokazí....  celý článek

(Ilustrační foto)
Jídlo pro zdravé vlasy a nehty. Místo mléka zkuste steak i špenát

Pij hodně mléka, díky vápníku budeš mít pevné nehty. Stará poučka už u vědců neletí, ale v jednom je pravdivá: dostatek nebo naopak absence důležitých látek se...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Oční linky krok za krokem: Kočičí oči i pro věčné začátečnice
Oční linky krok za krokem: Kočičí oči i pro věčné začátečnice

Stačí jeden tah, abyste zvýraznily oči a vytvořily uhrančivý sexy pohled. Přesto se očním linkám mnoho žen vyhýbá. Poku... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.