Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Vyhněte se otravě. Umíte skladovat jídlo?

  6:00aktualizováno  6:00
Většina potravin obsahuje bakterie. Pokud jídlo neskladujeme ve vhodných podmínkách, mohou se bakterie rychle rozmnožovat a způsobit otravu. V letním období dochází k otravám z jídla nejčastěji.
Většina lidí neví, jak správně skladovat jídlo, aby předešli množení bakterií.

Většina lidí neví, jak správně skladovat jídlo, aby předešli množení bakterií. | foto: Profimedia.cz

Jídlo kontaminované bakterií nemusíte na první pohled vůbec poznat. Může totiž hezky vypadat, příjemně vonět a dokonce i chutnat normálně. V tom se však skrývá zákeřná moc otravy jídlem, vůbec ji nečekáte a najednou zaútočí plnou silou. A není to nic příjemného.

Různé bakterie mohou způsobit břišní křeče a zvracení, bolesti hlavy, celkovou nevolnost a průjem trvající i několik dní, který dokáže člověka zcela vysílit. Proces zvracení při otravě je zcela přirozený, tělo se tak zbavuje škodlivého jídla, a proto bychom se zvracení neměli bránit. Ve vážnějších případech je pak nutná i hospitalizace.

Samozřejmě je ale mnohem příjemnější se otravě vyhnout. Podle magazínu Betterhealth stačí dodržovat pár následujících rad:

Bezpečná teplotní zóna
Bakterie v jídle rostou a živí se při teplotách mezi 5 °C a 60 °C. Je proto důležité udržovat rizikové potraviny v takzvané bezpečné teplotní zóně, tedy buď pod 5 °C nebo nad 60 °C. Některá jídla jsou náchylnější na napadení bakteriemi, a tak je řadíme mezi vysoce rizikové potraviny. Jsou to především: maso, uzeniny, drůbež, mořské plody, mléčné výrobky, vejce, vařená rýže, vařené těstoviny, hotové saláty (majonézové, těstovinové, rýžové, ovocné, zeleninové).

Balené jídlo v konzervách a sklenicích se stává vysoce rizikovým hned po otevření. Proto bychom jídlo nikdy neměli skladovat v otevřených konzervách. Pokud nedojíme rovnou celou konzervu, je důležité přendat jídlo do jiné, čisté nádoby a uzavřít ji víkem.

Mražení potravin
Teplota v lednici by měla vždy být pod 5 °C, v mrazáku pak pod -15 °C. Vyplatí se koupě speciálního teploměru, pokud již není v ledničce zabudován termostat. Bezpečné mražení potravin má svá pravidla.

Je důležité kupovat mražené a chlazené potraviny až na samém konci nákupu a následně je vzít co nejrychleji domů. V horkých dnech nebo při nákupech delších než třicet minut se hodí izolovaná mrazící taška nebo box, aby se jídlo cestou domů nerozmrazilo.

Horké jídlo, které není určeno k okamžité konzumaci, přendáme do mělké nádoby nebo rozdělíme na menší porce, aby rychle vychladlo. Velmi teplé jídlo do lednice nepatří. Za bezpečné se považuje přendat jídlo do lednice, až z něj přestane vycházet pára.


Zapamatujte si:

Rizikové potraviny udržujte v bezpečné teplotní zóně.
Syrové jídlo uskladňujte pod vařeným jídlem.
Vyhněte se znovuzmrazování.
Kontrolujte a dodržujte datum spotřeby.
Podezřelé potraviny vyhazujte.
Dbejte na hygienu, před stykem i po styku s jídlem si vždy umyjte ruce.
Vařené jídlo ohřívejte jen jednou a důkladně.
Uvařené potraviny neudržujte dlouho teplé, v teple se bakterie rychleji množí.

Pozor na znovuzmrazování
Základním pravidlem je, že jednou rozmrazené jídlo už znovu nezmrazujeme. Bakterie v jídle, které je podruhé zmražené, nezemřou a a zvyšuje se tak riziko rozmnožení nebezpečných bakterií. Rozmrazování by mělo probíhat v ledničce, kde je udržována bezpečná teplotní zóna.

Rozmrazování na kuchyňské lince či ve dřezu, jak je bohužel zvykem ve spoustě domácností, jen nahrává zákeřným bakteriím při jejich množení. Rozmrazené jídlo proto udržujeme v lednici až do samotné přípravy vaření. Mikrovlnná trouba je sice dobrým a rychlým pomocníkem při rozmrazování, ale jen pokud se chystáme rozmrazované jídlo hned uvařit.

Správné skladování potravin
Syrové potraviny by při uskladňování nikdy neměly přijít do styku s vařeným jídlem. Bakterie ze syrového jídla mohou totiž nakazit studené vařené jídlo. Proto platí zásada, že syrové jídlo patří až na samé dno lednice, uzavřené v čisté nádobě. Pak nehrozí, že by tekutiny jako šťáva z masa kapaly dolů a kontaminovaly tak jiné potraviny.

Pro uskladnění jídla v lednici jsou velmi vhodné silné netoxické potravinové nádoby. Vždy musí být čisté a v dobrém stavu a neměly by se používat na nic jiného než na potraviny. Měly by mít těsné přiléhavé víčko, nebo alespoň fólii, aby se předešlo vysušení jídla a také aby do něj něco nespadlo.

Při jakékoli pochybnosti je lepší jídlo prostě vyhodit, nežli riskovat otravu. Samozřejmostí by mělo být vyhození všech rizikových potravin, které se nacházely mimo bezpečnou teplotní zónu déle než 4 hodiny. Nepomůže, když je po takové době dáte znovu do lednice. Datum spotřeby na obalu potravin je dobrým vodítkem, kdy se jídla zbavit.

Autoři:






Nejčtenější

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Lékařka: Za nárůst očních vad může zírání do počítače a málo aktivit venku

Nejčastější oční vadou na světě je podle průzkumů krátkozrakost. Jen v Česku trápí zhruba pětinu populace. "Za nárůstem této oční vady stojí hlavně fakt, že...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Ilustrační fotografie
Srdce se náhle zastaví až 70 lidem ze sta tisíc. Do 10 minut je pozdě

Když náhlá zástava srdečního oběhu potká někoho s dobrou fyzickou kondicí, jeho okolí je zděšeno. Obecně se totiž má za to, že sportem si zdraví utužujeme, tak...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.