Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Jak vybrat správnou zmrzlinu? Pozor na cukr i rostlinný tuk

  2:00aktualizováno  2:00
K létu neodmyslitelně patří zmrzlina, která nás sice příjemně osvěží, ale také může dodat zbytečné kalorie. Jak si mezi množstvím mražených lahůdek vybrat tu správnou? Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v projektu "Vím, co jím" opět radíme, jak vybrat potraviny, které jsou prospěšné a neškodí našemu zdraví.

Mnozí lidé si myslí, že zmrzliny mají špatné nutriční hodnoty a raději se jim vyhýbají. Záleží ale na druhu, který zvolíte. Vhodnou mraženou lahůdku si můžete dopřát i při hubnutí.

"Při výběru zmrzliny je hlavním kritériem obsah přidaného cukru, který by neměl být vyšší než 20 gramů na 100 gramů výrobku," upozorňuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

A dodává, že dalším kritériem je obsah nasycených a trans mastných kyselin, které se vyskytují především v čokoládových polevách. Proto výrobky porovnávejte a vybírejte vždy ten, který obsahuje tyto živiny minimálně.

"Energetická hodnota zmrzliny by neměla přesáhnout 110 kcal na porci. Je však třeba sledovat, kolik porce činí. Někdy je to celý výrobek, někdy jeho polovina, někdy naopak. Vždy pamatujte, že dětem stačí menší zmrzlina."

Ovocná osvěží, tvarohová zasytí

Pokud vybíráte ovocnou zmrzlinu, tak vždy dbejte na co nejvyšší obsah ovoce a co nejnižší obsah přidaného cukru. "Podíl ovocné složky by měl být zhruba 50 až 80 procent. Ideální je tedy vybírat zmrzliny na bázi dření. Taková zmrzlina vás ale spíše osvěží, než zasytí, neboť neobsahuje bílkoviny," říká Karolína Hlavatá.

Když chcete vydatnější zmrzlinu, tak si vyberte smetanovou nebo ještě lépe tvarohovou. "Vyhnout byste se měli příliš levným výrobkům, v jejichž složení je uveden rostlinný tuk, který bývá často kokosový nebo palmový. Takový výrobek tedy obsahuje příliš velké množství nasycených mastných kyselin, které bychom měli naopak omezovat," varuje dietoložka.

Tvarohové nebo smetanové zmrzliny mají vyšší energetickou hodnotu, ale díky obsaženým bílkovinám představují plnohodnotnější pokrm. V létě se tedy hodí například jako svačina. Ideální je, pokud takovou zmrzlinu doplníte drobným ovocem.




Nejčtenější

Nebezpečná móda. Nepodařené tetování je nejen směšné, může i zabíjet

Když se tetování podaří, může to být sexy. V opačném případě to může být velký...

Tetování už dávno není rebelským kouskem, který schováváme pod košilí či šaty, abychom v práci nepobuřovali. Pro mnohé...

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...



Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...

Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...

Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Další z rubriky

Jak je to s módními probiotiky? Neškodí, ale o výhodách zatím víme málo

(Ilustrační snímek)

Probiotické potraviny jsou zpátky. Už ne ve formě slazených kysaných nápojů, které frčely v době po roce 2000. Teď se...

Koření pro dokonalou postavu. Pomůže skořice i zázvor

Ilustrační fotografie

Asi každý ví, že štíhlou postavu získá hlavně pravidelným cvičením a zdravou stravou. Pomoci vám může ale i koření....

Jak se udržet fit? Ideální cvičení a jídlo pro každý věk

Ilustrační fotografie

Tělo ženy v padesáti potřebuje jinou zátěž a jídelníček než ve třiceti. Co vám dřív dělalo dobře, může po deseti letech...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.