Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Na co si dát pozor při výběru i konzumaci ovoce a zeleniny

  4:00aktualizováno  4:00
Že jsou zelenina a ovoce zdravé, ví každý. Většina z nás ale nedodržuje jejich správný příjem. Denně bychom měli sníst 500 gramů zeleniny a do 300 gramů ovoce. Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v projektu "Vím, co jím" opět radíme, jak vybrat potraviny, které jsou prospěšné a neškodí našemu zdraví.

Ovoce a zelenina jsou zdrojem vitaminů, minerálních látek a také vlákniny. "Ideální je, pokud máme ovoce nebo zeleninu ke každému dennímu jídlu," doporučuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Ovoce může být součástí svačin dopoledne i odpoledne, lépe je kombinovat s mléčnými výrobky, a to zejména proto, že samotné ovoce nás příliš nezasytí. Příklad vhodné svačiny je třeba jablko a cottage sýr nebo jogurt a miska drobného ovoce.

Denní příjem ovoce by neměl překročit 300 gramů, protože pak můžete začít přibírat na váze. Naopak zeleninu si můžete dopřát v neomezeném množství, za den bychom jí měli sníst minimálně 500 gramů.

Prospěšná vláknina

Ze stogramové porce ovoce a zeleniny přijímáme v průměru asi 2,5 až 6 gramů vlákniny. "Vlákniny máme dva druhy. A to rozpustnou a nerozpustnou," vysvětluje výživový specialista Petr Havlíček.

"Pokud si to máme představit, tak u jablka znamená slupka tu nerozpustnou, která je vhodná pro správné fungování našeho střeva, a dužina tu rozpustnou, která bobtná, takže nás zasytí a je důležitá pro snížení krevního cukru, tuku a cholesterolu," doplňuje dietoložka Hlavatá.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

Havlíček pak doporučuje těm, kteří mají potíže se zácpou, dvě jablka denně a je po problému.

Pozor na úpravu

Ovoce a zeleninu nepřijímáme jen v syrovém stavu, a tak je dobré vědět, na co si dát pozor při úpravě. Při tepelné úpravě se ztrácí zejména vitamin C, proto je důležité pracovat rychle a nenechávat nakrájené ovoce ani zeleninu dlouho volně na vzduchu. U kompotů, džemů a sušeného ovoce se zase zvyšuje obsah jednoduchých sacharidů.

Sušené ovoce si dát můžete, ale počítejte s poměrně vysokou energetickou hodnotou (cca 1 100 kJ/100g).

"Jakékoli sušené ovoce si dejte pouze v pětinovém množství oproti čerstvému. Pro příklad místo 100 gramů hroznového vína si můžete dát jen 20 gramů rozinek," doporučuje Petr Havlíček. Výhodou je ovšem relativně vysoký obsah vlákniny a draslíku.

Pro tepelnou úpravu zeleniny je nejlepší pára. Pokud vaříte brambory, opět je nejvhodnější v páře nebo dávat až do vroucí vody.

Autor:



Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Čtyřčata přišla na svět v osmém měsíci. Rodiče si přejí soukromí a klid

V porodnici Fakultní nemocnice v Motole se před týdnem narodila čtyřčata, tři...

Čtyřčata, která se narodila 11. června v pražské motolské nemocnici, přišla na svět v pořádku ve 32. týdnu těhotenství...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Jezte vlákninu, na smažené zapomeňte

Skvělým zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo a zelenina (ilustrační snímek)

Zvýšená hladina cukru v krvi je příčinou řady zdravotních problémů. K udržení krevního cukru ve správných mezích může...

Další z rubriky

OBRAZEM: Desetiletá dívka tráví v posilovně 9 hodin denně, uzvedne 45 kilo

Američanka Brooklyn Sittnerová, které je teprve 10 let, tráví v posilovně až...

Američanka Brooklyn Sittnerová, které je teprve 10 let, tráví v posilovně až devět hodin denně. CrossFit neboli funkční...

Čtyři rady, které vám pomohou v boji s celulitidou

Ilustrační snímek

Celulitida trápí většinu žen, ale mohou ji mít i muži. I když vám to možná připadá beznadějné, i s pomerančovou kůží...

Nejíte zeleninu? Vezměte na milost aspoň brokolici, budete zdravější

Brokolice - Všichni už víme, že brokolice je velmi zdravá. Tato košťálová

Zelenina je zdravá, ale ne každému chutná. Kdo se jí vyhýbá, měl by vzít na milost alespoň jedničku mezi všemi...

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Arome.cz Mezinárodní den žen si žádá oslavu. A pokud ne oslavu, tak alespoň nákupy. Co takhle podtrhnout svou ženskost novou výra...



Najdete na iDNES.cz