Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Večeře je při dietě zásadní. Za přejídání může špatné jídlo během dne

aktualizováno 
Celý den se držíte a snažíte se jíst střídmě. Pak přijde večer a vy byste nejraději vyjedli lednici. Chyba je ve špatně sestaveném jídelníčku. Dietoložka Karolína Hlavatá vám v seriálu Vím, co jím prozradí tipy, které vás ochrání před večerním přejídáním.

Pravidelný jídelní režim mají už děti v mateřské škole - snídaně, svačina, oběd, svačina a večeře. Dospělí na něj mnohdy rezignují a pak bojují s kily navíc, únavou nebo přejídáním.

Jíte jen dvakrát denně? Chybí vám bílkoviny

„Dodržovat pravidla pro denní jídla je důležité z několika důvodů. Zaprvé si tak zajistíte pravidelný příjem energie, vyrovnanější hladinu krevního cukru a tím i menší pocity hladu a těžko zvladatelných chutí na pamlsky. Dalším důvodem je, že jíte-li například jen dvakrát denně, nemáte šanci získat dostatek potřebných živin,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá.

A dodává, že problém se týká především zeleniny a bílkovin. Jídelníček pak není celkově vyvážený a bývá i málo pestrý. Jíst bychom měli ideálně pětkrát, minimálně pak třikrát během dne.

Vynechání svačin vás dožene k přejídání

Svačiny bývají často opomíjené, což je velká škoda. Zabraňují nevhodnému přejídání a z podstatné části hradí příjem hlavních živin, vitaminů a minerálních látek.

„Zvlášť důležitá je odpolední svačina, protože interval mezi obědem a večeří je dlouhý. Většina dospělých i dětí tráví odpoledne aktivně, proto se potřeba energie ještě navyšuje,“ vysvětluje odbornice na výživu.

Ráno a večer u jednoho stolu

Večeře spolu se snídaní je ideální příležitostí, kdy se může rodina najíst společně u jednoho stolu.

„To má význam mimo jiné i proto, že rodič může sledovat, jak dítě a především adolescent jí, zda nevynechává záměrně některé potraviny, jestli se v jídle zbytečně nenimrá nebo naopak jídlo nehltá. To všechno může včas upozornit na případné poruchy příjmu potravy nebo zachytit tendence k nevhodným alternativním směrům ve výživě,“ uvádí doktorka Hlavatá.

Vynecháváte přílohy? Budete mít hlad

Vyvážená večeře by měla obsahovat komplexní sacharidy, bílkoviny, menší podíl tuku a zeleninu. Komplexními sacharidy se rozumí například rýže, těstoviny, pečivo nebo chléb.

„Přílohu vynechávejte pouze v případě přísnějších redukčních diet, jinak se jim nevyhýbejte,“ varuje dietoložka.

Večeře mohou být i dvě

Kompletní večeře zabrání chutím na „něco“ ve večerních hodinách. Děti, dospívající nebo obecně lidé s vyšší energetickou potřebou si mohou dopřát i druhou, menší večeři.

„Může se jednat třeba o kousek ovoce, jogurt, kakao či plátek chleba se šunkou,“ doporučuje Karolína Hlavatá.

Najezte se i po páté hodině

Večeři neodbývejte, protože nezapomínejte, že organismus v noci regeneruje a k tomu potřebuje energii.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). 

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

Naposledy bychom měli jíst 2 hodiny před spaním, neplatí tedy, že večeře po páté hodině odpolední je dietní vražda.

Polévka je zdravá a teplá večeře

Večeře nemusí být teplá, ale zejména v zimních a jarních měsících potěší teplá polévka. Na polévku můžeme s výhodou využít luštěniny, obsahují bílkoviny a celkově dobře sytí.

„Na velikosti porce polévky nešetřete, večeřová polévka má objem kolem 400 mililitrů. Nemají v ní chybět bílkoviny (zmíněné luštěniny, tofu, ryby, vývar z masa, vývar z koster), zelenina a složené sacharidy. V případě sacharidů máme k dispozici celou paletu možností – do polévky se hodí jáhly, kroupy, kuskus, pohanka, vločky, rýžové nudle i rýže,“ radí odbornice na výživu.

Na rychlou večeři zkuste pomazánky

Vhodnou studenou večeří jsou pomazánky, které můžete vytvářet v mnoha variantách. Vynikajícím zdrojem bílkovin a vápníku je tvaroh, který bývá základem mnoha pomazánek. Pomazánky podávejte nejlépe na více druzích pečiva, menší členové rodiny si zpravidla vybírají bílé pečivo, dospívající a dospělí raději volí celozrnné, tmavé varianty pečiva.

„Pečivo bohatě ozdobte zeleninou nebo podávejte zeleninu ve formě oblohy nebo salátu. Vyplatí se nabízet více druhů, děti mají radši nepálivé druhy zeleniny, muži nepohrdnou pórkem, červenou cibulí nebo paprikou. Příjem důležitých vitaminů, minerálních látek a fytochemikálií získáte z čerstvých natí,“ dodává dietoložka Karolína Hlavatá.

Autor:



Nejčtenější

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...



Manželské etudy: Tomáš mě dojal při odchodu z vězení, říká Třeštíková

Dokument o Mirce a Antonínu Kubrových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy...

Další z šesti manželských dvojic, které sledovala dokumentaristka Helena Třeštíková už od 80. let a nyní svou práci...

Mikronevěra. Věděli jste, že vám smajlíky můžou zničit manželství?

Sociální sítě lidi nejen spojují, ale také rozdělují. Třeba, když si váš...

Dřív bylo k odhalení záletníka potřeba načapat ho v posteli s milenkou nebo mu v kapse najít účet z pochybného hotelu,...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Další z rubriky

OBRAZEM: Jen kosti a kůže. Devět celebrit, které to přehnaly s hubnutím

Eliška Bučková

Leden je pro většinu z nás obdobím, kdy toužíme shodit kila a špeky, které jsme nabrali o svátcích. Štíhlost je nejen...

Vyhořet může každý. Nejnáchylnější jsou lékaři, manažeři i učitelé

Ilustrační fotografie

Nepřichází hned. Jeho nástup je plíživý a nenápadný. O to hůř se s ním pak člověk vypořádá. Syndrom vyhoření hrozí...

Potíže s nehty na nohou mohou zachránit rovnátka, s ošetřením neotálejte

Podiatr Jaroslav Fešar zdobí rovnátka obrázky.

Nohy nás nosí celý život, přesto jim většinou nevěnujeme tolik pozornosti, kolik bychom měli. Nejrůznější deformity má...

Jak na plnější rty? Naučte se je vystínovat

Jak na plnější rty? Naučte se je vystínovat

Arome.cz Přetřít rtěnkou a hotovo? Kdepak, jen se nebojte věnovat líčení svých rtů pár minut navrch a použijte k tomu víc než jen...

Najdete na iDNES.cz