Existují dva způsoby, jak zjistit optimální porci. Jedna je jídelníček sestavený profesionálem a vážení potravin. Takový způsob je nejpřesnější, ale taky poměrně náročný.
„Jednodušší cestou, i když méně přesnou, je používání vašich rukou. Pro různé druhy potravin existuje snadný návod pro určení porce. Funguje na jednoduchém principu, kdy se naučíte přirovnávat různé kategorie potravin k vaší dlani, dlani i s prsty, sevřené pěsti, dvěma palcům, nebo dvěma spojeným rukám do tvaru mističky,“ vysvětluje výživový specialista Petr Havlíček.
Zkuste si představit, jak velkou dlaň má například muž a jak velkou dlaň má předškolní dítě – rozdíl je zásadní. A stejně tak zásadní by měl být rozdíl ve velikosti porcí.
Jak používat ruce
Neexistuje nějaké pravidlo, které by vám napovědělo, zda máte danou potravinu porovnávat s velikostí pěsti či dlaně. Musíte se to prostě naučit, ale na druhou stranu těch kategorií potravin není mnoho.
Bílkoviny: zhruba čtyři porce za den
1 porce méně tučného masa nebo ryb = velikost dlaně i s prsty
1 porce tučného masa, červeného masa nebo tučných ryb = velikost dlaně
1 porce jogurtu nebo tvarohu = velikost pěsti
1 porce sýra = dva palce u sebe
Vím, co jímProgram vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snadnější výběr výživově hodnotných potravin. Více o zdravých potravinách čtěte zde. |
Sacharidy: zhruba šest porcí za den
1 porce chleba = velikost dlaně i s prsty
1 porce brambor, těstovin, rýže nebo dalších obilovin v syrovém stavu = velikost pěsti
1 porce většího ovoce (např. broskev, jablko, hruška, banán) = velikost pěsti
1 porce drobného ovoce (např. borůvky, maliny) = spojené hrsti
1 porce větší zeleniny = velikost pěsti
1 porce drobné zeleniny (např. salát) = spojené hrsti
Tuky: zhruba 2 porce za den na tepelnou úpravu pokrmů a 2 porce za den na mazání, do salátů atp.
1 porce ořechů = 1 hrst
1 porce tuku = 1 palec
Pozor na porce podle výrobců i v restauraci
Ostražití při zjišťování velikosti porce byste měli být i při koupi balených výrobků.
„Ze zákona sice musí výrobci na obale uvádět obsah energie a výživové údaje vztažené na 100 gramů nebo 100 mililitrů výrobku. Výrobek má však obvykle jinou gramáž, takže pokud chcete vědět, kolik energie přijmete spořádáním celého balení, je nutné trochu počítat,“ varuje Petr Havlíček, odborný poradce Vím,co jím.
Seriál o zdravém stravováníBěhem sedmi týdnů vám každou středu v seriálu připraveném s iniciativou „Vím, co jím“ přineseme rady, jak se zdravě stravovat a orientovat při výběru potravin. |
A rozhodně neplatí, že celé balení se rovná jedné porci. Třeba mražená pizza je i podle výrobce určena dvěma osobám a porce bonbonů je zase pouze pár kousků, nikoliv celý sáček. Takže obaly čtěte pozorně a navíc myslete na to, že většina těchto výrobků do zdravého stravování vůbec nepatří.
Na velikost porce si dávejte pozor i v restauraci. Zejména v českých stravovacích zařízeních je totiž zvykem dávat porci odpovídající energetickým potřebám spíše chlapa pracujícího na stavbě než dámě sedící osm hodin v kanceláři.
Takže i tady platí pravidlo – nejezte zbytečně víc, než potřebujete. A pokud vám je líto jídlo nechat, dejte si zbytek porce raději zabalit.
Ukázku porovnávání potravin s použití ruky a další rady výživového specialisty Petra Havlíčka najdete ve videu.