Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Éčka v potravinách nemusí jen škodit. Třeba rajče jich má šestnáct

  4:39aktualizováno  4:39
Z písmena E na etiketách se stal jeden z největších potravinových strašáků. Ale tolik "populární" éčka nejsou jen ta špatná, mnoho z nich patří mezi přírodní látky. Jak se v nich vyznat? Spolu s výživovými specialisty Karolínou Hlavatou a Petrem Havlíčkem vám v projektu "Vím, co jím" opět radíme, jak vybrat potraviny, které jsou zdraví prospěšné.

Podle české legislativy jde o přídatné látky, také označované jako látky aditivní, zkráceně aditiva. 

"Všechny látky označené kódem E, které se přidávají do potravin, musí být schváleny mezinárodní organizací European Food Safety Authority (EFSA). Před schválením jsou podrobeny složitým hygienicko-toxikologickým testům. Množství látky, které je povoleno přidávat do určité potraviny, se odvíjí od maximálního množství látky, které ještě nevyvolá nežádoucí účinky (používá se speciální koeficient), a průměrné spotřeby dané potraviny," uvádí profesorka Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). 

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

Éčka pro lepší chuť i barvu

Přídatné látky se dávají do potravin z různých důvodů. "Konzervační za účelem prodloužení doby trvanlivosti, barviva pro dosažení ideální barvy, aromata pro zvýraznění chuti, dále látky želírující, zahušťovadla a další. Je jich zkrátka celá řada," vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá.

A dodává, že častým důvodem je to, aby potraviny pro zákazníky vypadaly dobře. "My chceme růžovou šunku, pečivo žluté jako z domácích vajíček, všechno voňavé, chutné a dlouhotrvající," uvádí Hlavatá. Jsou ale i potraviny, kde se přídatné látky objevit nesmí.  

"Týká se to nezpracovaných potravin, medu, neemulgovaného tuku a oleje, másla, plnotučného, polotučného a odtučněného mléka, pasterovaného nebo sterilovaného včetně ošetřeného vysokou teplotou, a smetany, neochucených kysaných mléčných výrobků s živou kulturou, přírodních minerálních vod a balených pramenitých vod, kávy s výjimkou ochucené instantní kávy a kávových extraktů, nearomatizovaného čaje, cukru, sušených těstovin kromě bezlepkových těstovin nebo těstovin určených pro hypoproteinové diety, neochuceného podmáslí s výjimkou sterilovaného podmáslí," uvádí profesorka Dostálová.

Rajče obsahuje 16 éček

Řada přídatných látek je obsažena v potravinách přirozeně, například vitaminy. 

"Pokud se třeba vitamin C použije za účelem zvýšení jeho obsahu v potravině, neoznačuje se jako E. Pokud se ale použije jako antioxidant, například do masných výrobků, musí být jeho přítomnost vyznačena jako E 300 nebo slovním označením antioxidant: kyselina askorbová," vysvětluje profesorka Dostálová.

Podle zákona je povoleno uvádět přídatné látky na obalu buď jejich kódem E nebo chemickým názvem. Výrobci často volí raději chemický název, protože lidé se "éček" obávají. Éčka nejsou jen syntetické látky, ale i zcela přírodní. 

Křišťálová lupa

"Příkladem, jak mnoho éček může obsahovat potravina přírodního původu, je rajče. Má jich šestnáct," řekla Dostálová s nadsázkou, protože rajské jablíčko s přírodními éčky vyrostlo.

Kdyby byl jejich seznam napsán na jakékoli jiné potravině, možná by si jí kvůli tomu nikdo nekoupil. "Posuďte: E 101 vit. B2, E 160a ß-karoten, E 160d lykopen, E 161 lutein, E 251 dusitan, E 262 diacetát Na, E 300 vit.C, E 307 α-tokoferol, E308 γ-tokoferol, E 309 δ-tokoferol, E 325 laktát Na, E 330 kys.citronová , E 375 niacin, E 440 pektin, E 554 fosfáty, E 621 glutamát Na," vyjmenovává profesorka.

Všeho s mírou

Při konzumaci potravin obsahujících velké množství látek s kódem E by mělo platit heslo všeho s mírou a raději se poohlédnout po shodné potravině s lepším složením. Například nápoje s konzervanty a sladidly nejsou vhodné zejména u dětí a není dobré je pít v nadměrném množství.  

"Určitě můžeme říci, že jsou skupiny éček, u kterých bychom se měli mít na pozoru," konstatuje Rudolf Náprstek ze sdružení Zdravá potravina, které na svém webu emulgatory.cz zveřejnilo seznam všech éček včetně jejich zhodnocení. Podle Náprstka by si kromě konzervantů a sladidel měli lidé dávat pozor i na umělá barviva. 

Zajímáte se o éčka v potravinách? 

Můžete se zúčastnit workshopu s profesorkou Janou Dostálovou. 

Více informací ZDE.

U některých éček se přitom bezpečnostní testy po určité době opakují a limity pro jejich použití v potravinách se mohou zpřísňovat, nebo je dokonce v ojedinělých případech úřady úplně zakáží.

"V rámci takzvané předběžné opatrnosti musí být na potravinách barvených určitými barvivy upozornění, že tato barviva mohou vyvolávat hyperaktivitu u dětí. Hyperaktivita však reálně hrozí až v případě opravdu velmi nadměrné konzumace dané potraviny, respektive dané přídatné látky," uvádí profesorka Dostálová.  

Přeceňované riziko?

Názory na "potravinová" rizika se podle Dostálové významně liší. 

"Zatímco laikové spatřují největší nebezpečí v chemické kontaminaci a přídatných látkách – éčkách, odborná veřejnost tyto aspekty naopak upozaďuje. Lékaři ze všech oblastí i odborníci na výživu a potravinářství se shodují, že největší riziko představuje nevyvážené stravování – tedy vysoký příjem energie a nevhodný poměr jednotlivých živin ve stravě, například zvýšená konzumace rizikových tuků na úkor prospěšných tuků, vysoký příjem cukru, nedostatečný příjem vlákniny a podobně," řekla.

"Nutno dodat, že množství přídatných látek, které je možno přidávat do potravin, je stanoveno vyhláškou, zatímco výživové složení si každý člověk musí hlídat sám. Je samozřejmě jednodušší hledat na obalech potravin kód E, než se snažit porozumět tabulce výživového složení. Pokud chce však zákazník přistupovat k nákupu potravin skutečně zodpovědně, výživové složení by při volbě dané potraviny mělo být na prvním místě," dodává Dostálová.





Nejčtenější

Eva Mendesová (19. září 2013)
Kdykoli pracuji, mám výčitky jako matka, přiznala Eva Mendesová

Herečka Eva Mendesová (43) tvrdí, že ji jako pracující matku sžírají pocity viny. Hollywoodská hvězda s tím prý vůbec nepočítala, když poprvé otěhotněla....  celý článek

Ilustrační fotografie
Nádorových onemocnění krve přibývá, řekl v on-line rozhovoru lékař

Krev je zázračná kapalina, která udržuje lidské tělo naživu. I ona ale může našemu organismu způsobit problém a to v případě, že se v ní něco pokazí....  celý článek

léky
Léky, které už nezabírají. Nejčastěji jsou to antibiotika

Dosud hýčkaná antibiotika začínají být v boji proti mikrobům neúčinná a ti jdou pomalu, ale jistě vstříc vítězství. Budeme umírat na banální choroby, nebo je...  celý článek

Ilustrační fotografie
Barevné pásky, které nám pomáhají. Jak funguje tejpování?

Kinesiotaping frčí. Pásky, které se dají jednoduše přilepit na kůži, přinášejí úlevu při mnoha diagnózách, zejména při bolestech pohybového aparátu. Přestože...  celý článek

Sýr pečený v troubě
Soumrak smažáku. Rychlé a skvělé večeře pro milovníky sýra

Zapomeňte na smažený sýr, stálici jídelních lístků českých pohostinství i rodinných jídelníčků od Aše až po Jablunkov. Tyhle báječné sýrové dobroty se nesmaží...  celý článek

Další z rubriky

Tomáš musí být pod neustálým dohledem.
Boj těžkého autisty Tomáše. Matce došly síly a skončil v ústavu

Tomáš Sklenář trpí jednou z nejtěžších forem autismu. V záchvatech agrese ničí nábytek a bývá nebezpečný svému okolí. Svou maminku, která ho odmítala dát...  celý článek

Ilustrační fotografie
Gynekolog: Když žena neotěhotní do roka, měla by to řešit s lékařem

Problémy s početím má v dnešní době stále více lidí. Jen v Česku trápí neplodnost každý čtvrtý pár. „Muži i ženy na tom mají stejný podíl. Je to zhruba půl na...  celý článek

léky
Léky, které už nezabírají. Nejčastěji jsou to antibiotika

Dosud hýčkaná antibiotika začínají být v boji proti mikrobům neúčinná a ti jdou pomalu, ale jistě vstříc vítězství. Budeme umírat na banální choroby, nebo je...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy
Křídové šílenství: Víme, jak na pastelové barvy

Odhodláváte se k malé vlasové rebelii, ale nechcete si svou hřívu nenávratně poškodit? Pak sáhněte po křídě. Samozřejmě ... celý článek

Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak
Alternativní, nebo přirozený? Normální porod chápe každý jinak

Chcete porod bez léků a věčného vyrušování, jenže lékaři vás označí za alternativní matku.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.