Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Velká mléčná bitva

aktualizováno 
- Anička a Maruška Basikovy moc rády pijí trvanlivé mlíčko a jejich maminka ho má vždy po ruce. Bodrý farmář z beskydských kopců zase nedá dopustit na čerstvé mléko od svých kravek. Fialový zázrak z Alp si o tom myslí své - nejlepší mléko na světě je přece z vysokohorských pastvin, i když je zatavené ve staniolu, má tuhou konzistenci a chuť čokolády. To kočka Pepina z maloměřického železničního depa na televizní reklamu kašle a pije mléko čerstvé i trvanlivé, plnotučné i nízkotučné. Jenže co má pít zmatený divák?

Hlavní rozdíl mezi čerstvým pasterovaným mlékem a mlékem trvanlivým vězí v tepelném zpracování. Pod pojmem pasterace se skrývá zahřátí na 71 až 74 stupňů Celsia po dobu 20 vteřin (anebo při teplotě 85 stupňů na 5 vteřin). Takto ošetřené mléko vydrží několik dnů, ale za jedné podmínky - že bude do doby spotřeby uchováváno při teplotě 4 až 8 stupňů.
Trvanlivé mléko (označované zkratkou UHT z anglického Ultra Heat Temperature - velmi vysoká teplota) se zahřívá po dobu 1 až 2 vteřin při teplotě cca 135 - 140 stupňů Celsia a jeho hlavní výhodou je, že v neporušených kartonových obalech vydrží i mimo lednici (ovšem při teplotě do 24 stupňů Celsia) několik měsíců.
Pro oba způsoby však platí, že jsou nezbytně nutné pro zabezpečení zdravotní nezávadnosti mléka.

Kolotoč s vitaminy
Odborníci tvrdí, že u trvanlivého mléka může vlivem vyšších teplot a dlouhodobým skladováním dojít k snížení obsahu některých vitamínů. Tepelným zpracováním mléka, ať už pasterací, nebo technologií UHT, dostávají totiž pořádně zabrat zejména vitaminy, které reagují na teplotu (vitamin C, B1, B12), světlo (B2) a oxidaci (C, B6, B12).
"Potřebu těchto vitamínů můžeme naštěstí pokrýt z jiných zdrojů, jsou obsaženy v řadě potravin rostlinného či živočišného původu," míní Pavel Dlouhý z oddělení výživy Centra preventivního lékařství 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, "ale na druhou stranu - pokud to není nezbytné - proč se ochuzovat o jeden z významných zdrojů? To se týká zvláště dětí, protože v jejich výživě hraje mléko přece jen významnější roli než ve výživě dospělých." Mléko ale obsahuje také vitamíny, rozpustné v tucích, jejichž obsah je samozřejmě u odtučněných výrobků snížený. Díky vysoké spotřebě tuků však tučnější mléko patří jen do hrníčků malých dětí; pro školáky a dospělé by to měla být pouze příjemná změna v záplavě nízkotučných mléčných lahůdek.

Krávy letní, krávy zimní
Dilema při výběru má ještě jeden háček. Složení mléka záleží na dalším mlékárenském zpracování a obsah vitaminů a dalších látek kolísá přirozenou cestou - například letní mléko se liší od zimního. Proč? Záleží na tom, zda krávy byly na pastvě, anebo zůstaly pod střechou. Pokud byly venku, svítilo slunce? A co v zimě: jak a čím byly krmeny?
Jako další argument ve prospěch čerstvého mléka se často uvádí lepší chuť.
"Pasterace chuť mléka téměř neovlivní," poznamenává doktor Dlouhý, "vlivem vyšších teplot však může mléko získat mírně karamelovou nebo vařivou příchuť." Někomu to nevadí, někomu ano. Odpověď na otázku, zda dát přednost mléku čerstvému, nebo trvanlivému, je proto hodná krále Šalamouna.
"Pro běžnou každodenní potřebu bych spíš doporučoval mléko pasterované," říká doktor Dlouhý. "Trvanlivé mléko by pak mělo posloužit všude tam, kde není možné zajistit vhodné podmínky pro skladování čerstvého."

Kromě bílkovin, tuků a sacharidů obsahuje mléko mnoho minerálních látek - vápník, fosfor, jód, draslík, sodík, zinek či hořčík - a také vitamínů. Nejdůležitější jsou vitaminy skupiny B (především B1, B2, B6 a B12), vitamin A,H a kyselina panthenová. Železo a vitaminy C a D obsahuje mléko pouze ve stopových množstvích.

Autor:






Nejčtenější

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Ilustrační fotografie
Přejídání jako zabiják. Skrytě ničí i vaše játra

Znalec gastronomie Pavel Maurer radí: „Nejezte blbě!“ Lékaři by dodali: „A když už, tak se aspoň nepřejídejte.“ Obezita totiž ničí nejen klouby a srdce, ale...  celý článek

Břichomluvkyně Darci Lynne Farmerová v show Amerika má talent (Los Angeles, 20....
Břichomluvci nemluví břichem. Tajemství úspěchu je v mozku diváků

Dvanáctiletá vítězka soutěže Amerika má talent znova nadchla svět pro břichomluvectví – prastarou techniku, která ve skutečnosti s břichem nemá nic moc...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Avokádové quacamole
Avokádové quacamole

Rychlovka, kterou zvládne a miluje každý.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.