Čokoládové lanýže
Ingredience:
- 140 g smetany ke šlehání
- 200 g másla
- 100 g krupicového cukru
- 400 g kvalitní hořké čokolády
- 1 lžíce griotky
- kakao holandského typu na obalování
Pracovní postup:
- Smetanu nalijeme do kastrůlku, přidáme nakrájené máslo a cukr. Pomalu zahříváme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí a máslo nerozehřeje.
- Odstavíme a vmícháme čokoládu nalámanou na kousky. Měla by se ve směsi rozpustit. Nakonec přidáme griotku a necháme zcela vychladnout v chladničce.
- Poté z hmoty odebíráme kousky a rukama z nich tvarujeme nepravidelné hrudky, které ihned obalujeme v práškovém kakau.
- Hotové lanýže uchováváme v chladu. Můžeme je použít také jako jedlý vánoční dárek.