Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zhubnout se dá nejméně za šest týdnů, tvrdí trenér Jaromír Jiřík

  0:43aktualizováno  0:43
Lékař Jaromír Jiřík za svoji kariéru stihl hodně. Byl sportovní gymnasta, motocyklový závodník, lékař olympijských týmů, trénoval tenistku Helenu Sukovou. Nyní působí jako týmový lékař automobilových závodníků, kondiční a mentální trenér. Pro týdeník Téma popsal zásady při tvorbě výživových programů.

Jaromír Jiřík | foto:  David Neff, MAFRA

V lednu se všichni najednou začnou věnovat kondici, respektive dietě. Vnímáte to?
První dva týdny v lednu jsou posilovny doslova narvané k prasknutí. Lidé si myslí, že když na Vánoce povolili a přejídali se, tak to nyní doženou za 14 dní a vše bude zase dobré. Tak to samozřejmě nefunguje. Ale na druhou stranu začít s cvičením je dobré kdykoliv. Hlavně se člověk musí rozhodnout sám a ne, že ho k tomu někdo donutí. Musí najít způsob, jak pomalu začít s fyzickou přípravou, protože za 14 dní se to strhnout nedá.

Týdeník TÉMA

Vychází v pátek

Týdeník TÉMA

Jak se dívá na populární diety? A jaké maso Jaromír Jiřík vůbec nedoporučuje? Více se dočtete v týdeníku Téma.

Jenže začít cvičit a nepřizpůsobit tomu jídelníček asi nejde, že?
Ono to jde ruku v ruce. Nemůžete si dát knedlo vepřo zelo a vtrhnout do posilovny s tím, že pořádně najedený budete mít aspoň pořádnou sílu. Samozřejmě není jednoduché si říci, že od nějakého data začnu všechno dělat správně, ale když to člověk vydrží, tak za šest týdnů už je tělo schopno se změnit.

Když připravujete hubnoucí program, je více o stravě nebo o fyzické přípravě?
Jednu třetinu tvoří cvičení, třetinu správná strava a třetinu psychika. Málokdo řeší, že když začne cvičit a upraví si jídelníček, tak se vlastně utvoří i jiné myšlení. Chemie v těle i v mozku změní také pocity. Člověk pak získává větší sebevědomí, jeho nedostatek je v poslední době hodně velký problém, hlavně u žen kolem 40 let.

Jak často se má cvičit?
Úplně nejlepší je pracovat na sobě každý den. Samozřejmě je to časově náročné, a když to není možné, tak by měl cvičit minimálně třikrát v týdnu. Dvakrát týdně je to spíše o udržování se, ale ten progres nejde nahoru. Je to velice těžké se v tak krátkém čase zlepšovat.

To znamená třikrát týdně hodinu posilovny?
Doba cvičení se odvíjí od toho, co je podstatou cvičení. Někdy stačí 40 minut, někdy je potřeba hodinu a půl. Když jdete do vytrvalosti, tak se musí už trénovat delší dobu. Hlavně se ten program musí vždy přizpůsobit psychice, aby to člověka bavilo.

Do jaké míry je při posilování důležitý pitný režim?
Vždycky před nějakou činností by mělo být tělo saturováno iontovým nápojem. My to děláme tak, že si člověk třeba hodinu a půl před posilovacím tréninkem dá půllitru iontového nápoje. V průběhu tréninku už každý pije individuálně podle toho, jak je cvičení vysilující.

Jak se má člověk, který se rozhodl držet dietu, stravovat?
Já tomu neříkám dieta, ale změna jídelního režimu. V průběhu tohoto přerodu zjistí, že věci, které jedl dříve, už mu nyní nechutnají. Že po nich byl těžký, malátný a unavený. Jde o plynulý přerod k jídelníčku, který mu bude vyhovovat i po psychické stránce a který je na celý zbytek života.

Jaromír Jiřík

Jaromír Jiřík

Jaká je tedy filozofie vašeho jídelního režimu?
Už dlouhou dobu používán princip, kdy jeden den jíme proteiny a druhý den sacharidy, uhlovodany. Laicky řečeno – jeden den jíme maso a druhý den přílohy. Vždycky to přirovnávám k domu, který se staví z cihel a malty, drží pospolu, ale nemíchají se dohromady. Tímto způsobem méně zatěžujete metabolismus a máte větší možnost získat energii, kterou potřebujete k fyzické a psychické aktivitě.

Máte tedy jídelníček striktně rozdělen na masové, těstovinové a zeleninové dny?
Není to úplně dělená strava, spíše rozdělená strava. Je to zkrátka jenom logické rozdělení hlavních komponentů, které jsou nutné ve stravě. Zeleninu například používáme jak při masovém, tak i při přílohovém dnu.

Vaše filozofie vychází z toho, že tělo potřebuje takové střídání?
Já jsem za tu dobu, co to dělám - a to je 40 let, zjistil, že jde o nejideálnější způsob pro momentální výkon člověka. Tělo to nezatěžuje, protože strava je rychle zpracovatelná. Jeden den jsou stavební látky - bílkoviny, druhý den energetické látky - cukry.

Autor:






Nejčtenější

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Jak je to s módními probiotiky? Neškodí, ale o výhodách zatím víme málo

Probiotické potraviny jsou zpátky. Už ne ve formě slazených kysaných nápojů, které frčely v době po roce 2000. Teď se jí korejské kimči, islandský skyr, pije...  celý článek

(Ilustrační foto)
Letní alko drinky. Co, kde a jak si dát, abyste nemuseli mít výčitky

Léto svádí k popíjení víc než Vánoce, Silvestr a Valentýn dohromady. Co si ale objednat v plážovém baru nebo umíchat na domácí grilovačce, aby to naše tělo...  celý článek

(Ilustrační foto)
Máte na to chuť? Dejte si to. Blogerka vyvrací mýty o jídle

Oříšky jsou zdravé a čokoláda nezdravá. Zeleninové chipsy jsou dobrá volba, po bramborových přiberete. Nebo ne? Britská fitness blogerka Lucy Mountainová na...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná
11 makeup podvodů: Líčení, ve kterém vás jen tak někdo nepozná

Trocha řasenky, rtěnky, pudru a najednou si říkáte, že vypadáte i jako člověk. Tak toho zkuste někdy nanést trochu víc, ... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.