Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Trápí vás ekzém? Pomůže úprava jídelníčku

  1:00aktualizováno  1:00
Trápí vás ekzém a přemýšlíte o tom, co jíst, abyste se konečně přestali drbat a v noci se zase vyspali? Máme pro vás pár stravovacích tipů, které podle výživové poradkyně Jany Vašákové pomohou ekzém zmírnit.
Citrusy jsou pro mnohé lidi alergenem (ilustrační snímek)

Citrusy jsou pro mnohé lidi alergenem (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Ekzémy už nejsou jen výsadou malých dětí. Dnes a denně se s nimi potýkají i dospělí lidé. Na vině může být alergie včetně té zkřížené, nesnášenlivost na některá éčka v potravinách, na smog, stres a na další civilizační vlivy.

Zvláště teď v období zimy, vlhkého vzduchu a přechodu z tepla do zimy se stává ekzém noční můrou mnohých lidí.

Náročná léčba

Léčba ekzému je totiž náročná a už jen zjistit, co všechno ekzému předchází a co jej ještě zhoršuje, bývá nadlidský výkon. A tak se v první řadě doporučuje upravit životosprávu, především jídelníček.

Dětem, které mají sklon k ekzému, se do jednoho roku života doporučuje vyřadit ze stravy suroviny, jako jsou vejce, mléčné výrobky, krupice a citrusové plody. To se týká i jídelníčku kojících maminek a dokonce i některých dospělých.

Čemu se raději vyhnout?

• mléko a vejce
• pšenice
• kyselé ovoce (např. jahody)
• kakao a čokoláda
• ořechy a med
• uzená masa a uzeniny
• korýši
• ostré koření
• aromatické sýry
• polotovary obsahující koření a příliš přídatných látek
• konzervované zeleninové a jiné výrobky
• kola a alkohol

Postupně s přibývajícím věkem se seznam "zakázaných" pokrmů rozšiřuje o další suroviny, které je třeba nejprve na nějakou dobu vyloučit, až poté je můžete začít znovu a postupně v menších dávkách zavádět do jídelníčku, aby se dalo zjistit, co přesně by mohlo ekzém zhoršovat. To znamená počkat alespoň 2 až 3 dny po konzumaci daného pokrmu na jeho možnou reakci.

Zkřížená alergie

U některých pylových alergiků se časem může rozvinout i potravinová alergie, tomu se říká orální alergický syndrom nebo také zkřížená alergie. Reakce přichází hlavně po konzumaci syrového ovoce a zeleniny. Tepelným opracováním se může reakce zmírnit.

Někdy se však projevuje už jen škrábáním brambor nebo jablek. A naopak někteří lidé reagují jen v období pylové sezony a poté už nemají potíže. Mezi problematické suroviny patří především kořenová zelenina, ovoce s jádrem a peckami, ořechy, sója a koření.

Pozor na éčka

I přídatné látky, které se používají k výrobě potravin, jako jsou třeba konzervované zeleniny, sušené ovoce nebo výrobky z mořských živočichů, mohou mít u citlivých lidí vliv na tvorbu a zhoršení ekzému.

Mezi taková éčka patří kyselina benzoová (E 210) a benzoáty, siřičitany (E 220-228), umělá barviva (E 102, E 104, E 110, E 122, E 124 a E 129) a pověstné glutamáty (E 621-624). Přehled kontroverzních éček najdete na www.ceff.info.

A co jíst?

Podle výše uvedeného seznamu si nejspíš říkáte, co budete jíst, když vlastně nic nemůžete. Bohužel není možné s jistotou říct, co vám osobně bude dělat zle a co naopak bude škodit někomu jinému. Vy sami musíte zjistit, po čem se váš ekzém zhoršuje. Naštěstí existují i suroviny, které si můžete dát bez výčitek svědomí.

Tím je v první řadě voda. Vypít byste měli denně alespoň 2 litry tekutin, aby se vaše pokožka hydratovala. Dopřát si můžete i libové maso, rýži, rostlinné tuky, zeleninu, hlavně listovou, v menší míře sladší ovoce, luštěniny i zakysané mléčné výrobky, nearomatické koření, cereální výrobky.

V případě, že je váš jídelníček hodně omezený, můžete na doporučení lékaře, alergologa doplňovat některé látky v podobě takzvaných suplementů. Některé z nich slouží i jako prevence ekzému a zároveň zmírňují alergické projevy.

Jde o omega 3 mastné kyseliny - rybí tuk, pupalkový nebo lněný olej, dále pak vitamin E, zinek a vápník. Než se však rozhodnete vykoupit lékárnu, nechte si odborně poradit, co je pro vás vhodné, co je možné kombinovat a také jak dlouho můžete tyto látky užívat.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

KVÍZ: Co víte o ženském orgasmu?

Cesta za orgasmem může být i velmi nebezpečná.

K Mezinárodnímu dni ženského orgasmu, který připadá na středu 8. srpna, jsme pro vás společně se sexkoučkou Julií Gaiou...

Další z rubriky

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...

Češi se zabíjejí solí. Spořádáme jí až šest kilogramů ročně

Ilustrační fotografie

Pohádka Sůl nad zlato děti učí, že bez soli se obejít nedá. Dnes se nedostatku sodíku, jehož hlavním zdrojem je právě...

Plavání je zdravé. Ale pozor na tyto mýty, které vašemu tělu škodí

Ilustrační fotografie

Plavání patří k nejoblíbenějším letním aktivitám, zvláště v těchto horkých dnech. Pro tělo je nejen příjemným...



Najdete na iDNES.cz