Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Trápí vás ekzém? Pomůže úprava jídelníčku

  1:00aktualizováno  1:00
Trápí vás ekzém a přemýšlíte o tom, co jíst, abyste se konečně přestali drbat a v noci se zase vyspali? Máme pro vás pár stravovacích tipů, které podle výživové poradkyně Jany Vašákové pomohou ekzém zmírnit.
Citrusy jsou pro mnohé lidi alergenem (ilustrační snímek)

Citrusy jsou pro mnohé lidi alergenem (ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Ekzémy už nejsou jen výsadou malých dětí. Dnes a denně se s nimi potýkají i dospělí lidé. Na vině může být alergie včetně té zkřížené, nesnášenlivost na některá éčka v potravinách, na smog, stres a na další civilizační vlivy.

Zvláště teď v období zimy, vlhkého vzduchu a přechodu z tepla do zimy se stává ekzém noční můrou mnohých lidí.

Náročná léčba

Léčba ekzému je totiž náročná a už jen zjistit, co všechno ekzému předchází a co jej ještě zhoršuje, bývá nadlidský výkon. A tak se v první řadě doporučuje upravit životosprávu, především jídelníček.

Dětem, které mají sklon k ekzému, se do jednoho roku života doporučuje vyřadit ze stravy suroviny, jako jsou vejce, mléčné výrobky, krupice a citrusové plody. To se týká i jídelníčku kojících maminek a dokonce i některých dospělých.

Čemu se raději vyhnout?

• mléko a vejce
• pšenice
• kyselé ovoce (např. jahody)
• kakao a čokoláda
• ořechy a med
• uzená masa a uzeniny
• korýši
• ostré koření
• aromatické sýry
• polotovary obsahující koření a příliš přídatných látek
• konzervované zeleninové a jiné výrobky
• kola a alkohol

Postupně s přibývajícím věkem se seznam "zakázaných" pokrmů rozšiřuje o další suroviny, které je třeba nejprve na nějakou dobu vyloučit, až poté je můžete začít znovu a postupně v menších dávkách zavádět do jídelníčku, aby se dalo zjistit, co přesně by mohlo ekzém zhoršovat. To znamená počkat alespoň 2 až 3 dny po konzumaci daného pokrmu na jeho možnou reakci.

Zkřížená alergie

U některých pylových alergiků se časem může rozvinout i potravinová alergie, tomu se říká orální alergický syndrom nebo také zkřížená alergie. Reakce přichází hlavně po konzumaci syrového ovoce a zeleniny. Tepelným opracováním se může reakce zmírnit.

Někdy se však projevuje už jen škrábáním brambor nebo jablek. A naopak někteří lidé reagují jen v období pylové sezony a poté už nemají potíže. Mezi problematické suroviny patří především kořenová zelenina, ovoce s jádrem a peckami, ořechy, sója a koření.

Pozor na éčka

I přídatné látky, které se používají k výrobě potravin, jako jsou třeba konzervované zeleniny, sušené ovoce nebo výrobky z mořských živočichů, mohou mít u citlivých lidí vliv na tvorbu a zhoršení ekzému.

Mezi taková éčka patří kyselina benzoová (E 210) a benzoáty, siřičitany (E 220-228), umělá barviva (E 102, E 104, E 110, E 122, E 124 a E 129) a pověstné glutamáty (E 621-624). Přehled kontroverzních éček najdete na www.ceff.info.

A co jíst?

Podle výše uvedeného seznamu si nejspíš říkáte, co budete jíst, když vlastně nic nemůžete. Bohužel není možné s jistotou říct, co vám osobně bude dělat zle a co naopak bude škodit někomu jinému. Vy sami musíte zjistit, po čem se váš ekzém zhoršuje. Naštěstí existují i suroviny, které si můžete dát bez výčitek svědomí.

Tím je v první řadě voda. Vypít byste měli denně alespoň 2 litry tekutin, aby se vaše pokožka hydratovala. Dopřát si můžete i libové maso, rýži, rostlinné tuky, zeleninu, hlavně listovou, v menší míře sladší ovoce, luštěniny i zakysané mléčné výrobky, nearomatické koření, cereální výrobky.

V případě, že je váš jídelníček hodně omezený, můžete na doporučení lékaře, alergologa doplňovat některé látky v podobě takzvaných suplementů. Některé z nich slouží i jako prevence ekzému a zároveň zmírňují alergické projevy.

Jde o omega 3 mastné kyseliny - rybí tuk, pupalkový nebo lněný olej, dále pak vitamin E, zinek a vápník. Než se však rozhodnete vykoupit lékárnu, nechte si odborně poradit, co je pro vás vhodné, co je možné kombinovat a také jak dlouho můžete tyto látky užívat.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Čtyřčata přišla na svět v osmém měsíci. Rodiče si přejí soukromí a klid

V porodnici Fakultní nemocnice v Motole se před týdnem narodila čtyřčata, tři...

Čtyřčata, která se narodila 11. června v pražské motolské nemocnici, přišla na svět v pořádku ve 32. týdnu těhotenství...

Přecházel jsem tři týdny nachlazení, pak jsem upadl do bezvědomí

Ilustrační fotografie

Tři týdny jsem přecházel nachlazení, pak se mi udělalo špatně, upadl jsem do bezvědomí a zbytek už znám jen z...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Další z rubriky

V letních dipech číhají infekce, varují vědci. Nejhorší je smetana

Ilustrační snímek

Nakrájená zelenina nebo chipsy s nejrůznějšími dipy, salsami a omáčkami k letní grilovačce nebo zahradní party prostě...

Přecházel jsem tři týdny nachlazení, pak jsem upadl do bezvědomí

Ilustrační fotografie

Tři týdny jsem přecházel nachlazení, pak se mi udělalo špatně, upadl jsem do bezvědomí a zbytek už znám jen z...

Stres i nedostatek času na jídlo mohou za nárůst nemocí střev, řekl lékař

Ilustrační snímek

Opakované bolesti břicha, nadýmání, častý průjem nebo naopak zácpa. To jsou zdravotní komplikace, které trápí stále...

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Arome.cz Patříte mezi příznivce všech odstínů červené a rádi byste je nosili nejen na rtech, ale i na očích? Nebojte se odvázat a...

PŘÍBĚH: Jak se žije s protikvasinkovou dietou
PŘÍBĚH: Jak se žije s protikvasinkovou dietou

Bez čokolády, bez kávy, bez ovoce. Dominičiny zdravotní obtíže ustoupily až poté, co nasadila protikvasinkovou dietu. Jak se jí teď žije bez sladkostí?



Najdete na iDNES.cz