Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Kontroverzní transmastné kyseliny: čím se řídit při výběru potravin

aktualizováno 
Tuky jsou pro naše tělo nezbytné. Pokud ale vybíráme ty špatné, mohou škodit zdraví. Pozor bychom si měli dát na potraviny s transmastnými kyselinami. Jaké množství je ještě vhodné a kdy sáhnout po jiném výrobku? Výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček v projektu "Vím, co jím" opět radí, jak se zdravě stravovat.

"Trans nenasycené mastné kyseliny patří mezi rizikové složky ve výživě. Zvyšují totiž hladiny celkového cholesterolu, přispívají ke vzniku diabetu 2. typu, některých druhů nádorů a také alergií," říká dietoložka Karolína Hlavatá. 

Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by denní příjem transmastných kyselin neměl být vyšší než 2,5 gramu. 

Dříve se množství transmastných kyselin (TFA - Trans Fatty Acid) v potravinách příliš neřešilo. Dnes už se o škodlivosti ví a výrobci se snaží používat jiné technologie nebo jiné zdroje tuků. Kde všude na nás ale v jídle kontroverzní tuky číhají? 

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). 

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit spotřebitelům snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

"Trans nenasycené mastné kyseliny vznikají při průmyslovém zpracování rostlinných tuků, zejména olejů, v procesu hydrogenace. Najdeme je tak především v trvanlivém pečivu, levných cukrovinkách, náhražkách čokolády nebo některých polevách," upozorňuje výživový specialista Petr Havlíček.

Dodává, že škodlivé transmastné kyseliny mohou také vznikat při zahřívání různých rostlinných olejů při vysokých teplotách okolo 220 až 270 °C.

V omezeném množství jsou produkovány i přirozenou cestou, a to činností mikroorganizmů v žaludku přežvýkavců. Najdeme je tak v živočišných produktech, jako je mléko a červené maso. "Nicméně tyto transmastné kyseliny nejsou nebezpečné, takže se jich nemusíme obávat," vysvětluje doktorka Hlavatá.

Pozor na sušené náhrady mléka

Na pozoru bychom se ale měli mít při nákupu sušených náhrad mléka, jako jsou sojové nebo ovesné nápoje. "Na jejich přípravu bývá použit ztužený rostlinný tuk a tím pádem je tu i velké riziko vzniku trans nenasycených mastných kyselin," upozorňuje dietoložka.

Lidé si často myslí, že hlavním zdrojem škodlivých transmastných kyselin jsou margaríny a stoprocentní ztužené tuky. 

"Dříve tomu tak bylo, protože se používaly zastaralé systémy pro výrobu ztužených rostlinných tuků, například hydrogenace, skutečně vznikalo velké množství trans nenasycených mastných kyselin. Dnes už je situace jiná, používají se moderní způsoby, při kterých vznikají pouze stopy transmastných kyselin," říká Havlíček.

Při výběru vhodného "mazadla" je potřeba dbát na to, kolik obsahuje transmastných kyselin. "V ideálním případě by jejich obsah měl být pod půl procentem," dodal výživový specialista Petr Havlíček. Výrobce ovšem nemusí povinně na obale obsah uvádět, i proto je lepší kupovat výrobky, které tuto položku uvedenou mají.

Jaký tuk použít pro tepelnou úpravu potravin, abychom zabránili vzniku transmastných kyselin a dalších zdraví škodlivých látek, se podívejte ve videu.




Nejčtenější

Sexuoložka: MeToo je štvanice na muže, která se obrátí proti ženám

(Ilustrační snímek)

Když byla před pár dny americkým magazínem Time vyhlášena Osobností roku 2017 kampaň MeToo upozorňující na problematiku...

Lejla Abbasová: Z rodící ženy se stala pacientka na přístrojích

Lejla Abbasová

V létě doma porodila dceru Iman. „Kdyby ženy byly informovanější, nemusely by se domácích porodů bát. Do nemocnice se...



Triky na dokonalé tělo podle andílků Victoria’s Secret

Modelky na přehlídce Victoria’s Secret (Paříž, 30. listopadu 2016)

Nedávno čínská Šanghaj žila přehlídkou Victoria's Secret. Modelky v prádle, jímž se přezdívá andílci, na pompézní show...

Parodie na kýčovitý vánoční svetr přiměla ženy ukazovat poprsí

Zelená varianta vánočního svetru pro kojící matky. Některé ženy tak nadchnul,...

Nestává se často, že by se v rámci recese ženy vysvlékaly. Ale když jde o vánoční svetr pro kojící matky, jde i stud...

Sedm věcí, které nečistíte dostatečně a mohou ohrozit vaše zdraví

Ilustrační fotografie

Poctivě třídíte spodní a svrchní prádlo, používáte při praní vysoké teploty a jste přesvědčeni, že tak pro zdraví vaše...



Další z rubriky

Varovná znamení, že jíte moc cukru. Trápí vás nadýmání i chuť na sladké

Ilustrační fotografie

Cukr a především sladkosti z něj připravené chutnají mnohým a většina lidí si bez cukru své stravování neumí vůbec...

Devět pravidel, které vám pomohou zhubnout jednou provždy

Hubněte efektivně, pomocí správně zvoleného pohybu

Vyzkoušeli jste už nespočet různých „zaručených“ metod, jak zhubnout, ale stále vás trápí kila navíc? Pak je nejspíš...

Sedm změn ve stravování, které byste měli po čtyřicítce udělat

Ilustrační fotografie

Každé životní období s sebou přináší změny nejen v životě, ale také na těle. Po překročení čtyřicítky dochází mimo jiné...



Najdete na iDNES.cz