Stévie: sladidlo indiánů pomůže diabetikům, na tlak i na hubnutí

aktualizováno 
Do sladkých nápojů a dokonce i do piva se začalo přidávat nové sladidlo na přírodní bázi. Je získáváno z rostliny stévie sladké. Pro koho je ale výhodné sladit stévií?

Stévie má kromě sladké chuti a protizánětlivé a diuretické účinky, možná by mohla pomoci i v boji s tabákem a alkoholem (ilustrační foto). | foto: Profimedia.cz

Stévie je vytrvalý keř rostoucí v Paraguayi, který byl tradičně používán kmeny Guaraní jako sladidlo i lék. Ve 30. letech francouzští vědci izolovali ze stévie glykosidy, které způsobují její sladkou chuť.

"Sladidla na bázi steviol-glykosidů, které používáme jako sladidlo, jsou směsí více sladkých látek získávaných ze stévie, které mají různou sladivost. Například rebaudiosid C je 50-120x sladší než cukr, zatímco rebaudiosid D 250-450x. Nejvíce je však ve stévii zastoupen steviosid, který je 250-300x sladší než cukr," vysvětluje chemik Vlastimil Dohnal.

Chuť stévie není zcela totožná s cukrem, lze v ní cítit trochu kovové nebo lékořicové pachuti. Z toho důvodu se také kombinuje s jinými sladidly.

Sladidlo i lék

Stévii nazývanou také sladká tráva užívali Jihoameričané i jako lék. Měla by zlepšovat trávení, bojovat proti únavě a touze po alkoholu a tabáku. Žvýkání listů rostliny má pozitivní vliv na chrup a může pomoci se zápachem z úst nebo paradontózou.

"Na základě posledních výzkumů steviol-glykosidy snižují glykémii, hladinu cholesterolu v krvi, zlepšují regeneraci buněk. Mají též protizánětlivé a diuretické účinky, slouží tedy jako prevence vzniku vředů v trávicím traktu. Významným účinkem je i vliv na snížení krevního tlaku," doplňuje Vlastimil Dohnal, jehož firma Bonanza se specializuje na oblast zdravé výživy a poradenství.

Sníží stévie v pití obezitu?

Sladké nápoje se podílí velkou měrou na vzniku a udržení obezity. Může nahrazování cukru glykosidy pomoci v boji s obezitou?

"Pro lidi, kteří nejsou schopni naplnit pitný režim nekalorickými nápoji, optimálně vodou z kohoutku nebo balenou pramenitou vodou, jsou nápoje slazené nekalorickými sladidly velkou výhodou. Samozřejmě je však lepší, když si hubnoucí odvykají chuti na sladké a konzumují potraviny bez přidaného cukru či stévie," radí Iva Málková ze společnosti STOB.

Využívání sladidel při dietě by mohlo vaši snahu o hubnutí spíše hatit. Přesto z porovnání sladidel vychází stévie stále velmi dobře.

Stévie a ostatní sladidla

"Na rozdíl od aspartamu a cukru konzumace stévie vede ke snížení hladiny inzulinu v krvi. Díky tomu může být stévie efektivnější při regulaci příjmu potravy a dosažení pocitu nasycení. První testy ukázaly, že při slazení stévií měli účastníci celkově nižší kalorický příjem než při slazení cukrem," říká Vlastimil Dohnal. 

Energetická hodnota stévie je nulová, což přináší výhodu zejména oproti přírodním sladidlům na bázi sacharidů (fruktóza, glukóza a glukózo-fruktózový sirup), které přinášejí značný energetický příjem. Stévii mohou konzumovat (na rozdíl od aspartamu) i osoby trpící fenylketonurií. 

Možná vás napadá, jak je vlastně možné, že se stévie masově šíří až dnes, když ji vědci znají tak dlouho.  "Stévie byla dlouho podezírána z nežádoucích účinků na reprodukční systém a vývoj dětí, byla však provedena řada toxikologických studií a žádné z těchto účinků nebylo prokázáno. Rovněž nebyly pozorovány ani žádné alergické reakce," shrnuje Iva Málková, jak vědci znovuobjevují znalosti jihoamerických indiánů.

Stévie konečně dorazila do Evropy

Negativní kampaň proti stévii sledovala zřejmě ekonomické zájmy. V roce 2011 byly nakonec steviol-glykosidy schváleny jako bezpečné v množství do 4 mg/kg tělesné hmotnosti a den. V obchodech tak narazíte i na sladidla na bázi stévie. Nikoliv ale na sušené listy rostliny.

"Sušené části rostliny povoleny nejsou, ty by musely být schvalovány jako potravina nového typu. Přitom sušené části stévie mají antimikrobiální a antioxidační účinky. Obsahují celou řadu důležitých minerálních látek," upozorňuje Vlastimil Dohnal.

Nic vám ale nebrání v tom, abyste si stévii koupili v zahradnictví či květinářství (dá se sehnat do sta korun). Umístěte ji k oknu a dobře zalévejte. Lístky můžete sklízet postupně nebo najednou, po sušení vám zbude přibližně půl kila.

Několik čerstvých lístků si můžete přidat do čaje na oslazení. Další využití záleží hlavně na vaší chuti a fantazii. Některým totiž vadí její kovová pachuť, takže by si ji třeba do kávy nepřidali. Ostatně to stévii také brání v dalším využití například v jogurtových výrobcích.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Říkali, že je na ni moc starý. Ona se s ním rozhodla mít dítě

U porodu byli Karolíně oporou sestra Kristýna a partner Petr.

Rodina byla proti, cizí lidé je pomlouvali, ale jim bylo jedno, že je mezi nimi šestnáctiletý věkový rozdíl. Seriál...

Husákovy manželky: první mu byla nevěrná, druhá nepřežila pád vrtulníku

Tragédie Husákových žen: obě zemřely předčasně

Poslední komunistický prezident Gustáv Husák byl chladným mužem, který nedával najevo své city. Přesto ho tragická smrt...



Po kritice ve StarDance se mi nechtělo na trénink, říká Veronika Arichteva

Veronika Arichteva a Michal Necpál

Život herečky Veroniky Arichtevy momentálně ovládly tréninky na StarDance. Porotce Zdeněk Chlopčík na ni byl v prvním...

Kvůli extrémní chuti k jídlu váží roční holčička čtyřiadvacet kilo

Chahat Kumarová váží stejně jako desetileté dítě. A to jí ještě není ani rok a...

Chahat Kumarová z Indie váží v pouhých šestnácti měsících neuvěřitelných čtyřiadvacet kilogramů. Rodiče stále netuší,...

Máš doma tyrana, vypadni od něj, radila vyměněná manželka

Martina žije s Jiřím přes rok, do partnerství s sebou přivedla dvě děti -...

V jedné domácnosti z Výměny manželek si tentokrát zkusili spolu deset dnů žít dva dominantní partneři a ve druhé ti...

Další z rubriky

Tipy, jak připravit zdravé a levné jídlo. Zkuste těstoviny i luštěniny

Ilustrační fotografie

Vařit neznamená strávit půl dne u plotny. Důležité je mít pod kontrolou, co jíte, používat základní suroviny, jíst...

Čtyři zdravotní důvody, které mohou být viníkem náhlého přibírání

Ilustrační fotografie

To, že člověk tloustne, není nic divného. Pokud se však vaše stravovací návyky nijak nezměnily a vaše hmotnost začala...

RETRO: Hubnutí v socialismu. Frčela vajíčková dieta i rady Rajka Dolečka

Obal knihy Abychom netloustli, která vyšla v roce 1970. Jsou v ní dietní rady a...

Touha lidí zhubnout je nezávislá na politickém režimu. I za socialismu se ženy a muži snažili zbavit přebytečných...



Najdete na iDNES.cz