Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Co snídají výživoví poradci: jogurty, žitný chléb i ovoce

aktualizováno 
Snídaně je podle odborníků na výživu nejdůležitější jídlo dne, které nám pomáhá správně nastartovat celý organismus. Jak by takové zdravé ranní jídlo mělo vypadat, jsme se zeptali výživových poradců, kteří nám své snídaně vyfotili a popsali.

Ilustrační fotografie | foto: Profimedia.cz

První jídlo dne bychom si měli podle odborníků dopřát nejpozději hodinu od probuzení. Každá zdravá snídaně by měla obsahovat všechny potřebné živiny, tedy bílkoviny, sacharidy, tuky a také ovoce nebo zeleninu. Důležitý je i pitný režim. K snídani je ideální ovocný, zelený nebo černý čaj. Dopřát si můžete také kávu nebo džus ředěný vodou.

Velikost porce záleží na tom, jestli celý den sedíte v kanceláři, pracujete manuálně či pravidelně sportujete. Orientačně platí, že snídaně dítěte by se měla pohybovat od 1 800 do 2 000 kJ, u dospělého kolem 2 800 kJ a u hubnoucích do 1 800 kJ. Uvedené hodnoty jsou však pouze obecné doporučení, důležitější je složení jednotlivých živin a ne energie.

Snídaně specialistů na výživu

Václava Kunová

MUDr. Václava Kunová
dietoložka a odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju

Ingredience:
60 g kváskového žitného chleba
150 g bylinkového sýra cottage
100 g rajčat

Nápoje: ovocný čaj, káva latté

Moje snídaně musí být bohatá na bílkoviny, protože ráno mám vždy největší hlad. Zároveň chci, aby měla relativně málo tuků. Z toho důvodu patří snídaně zahrnující sýr cottage k mým nejčastějším. Chléb z žitné nebo někdy i částečně ječné mouky má hodně vlákniny a díky nižšímu glykemickému indexu déle zasytí. Součástí mojí snídaně je téměř vždy i zelenina, teď právě sezonní, na trhu koupená rajčata. Zelenina snídani dodá barvy, svěžest a potřebné vitaminy. Nikdy nesmí chybět ani kofein. Vzhledem k mému nízkému krevnímu tlaku jsou dva šálky kávy po ránu nutností.

Snídaně doktorky Václavy Kunové


Nutriční specialistka Kristýna Báčová

Kristýna Báčová
nutriční specialistka Světa Zdraví 4LIFE Praha

Ingredience:
250 g jogurtu
80 g borůvek
jedna lžička medu
jedna lžička chia semínek

Nápoj: Fresh juice, který jsem si udělala ze dvou mrkví a vody.

Z hlediska postupu si ráda šetřím čas, a proto volím jednoduché kombinace jídel. Dnes jsem zvolila pokrm, který spíš chladí organismus, ale mohu si ho dovolit, protože jsem své tělo ráno zahřála cvičením. Zakoupila jsem Hollandia jogurt, borůvky, chia semínka a použila domácí lipový med, který jsem dostala od klientky. K tomu čerstvý mrkvový fresh juice. A proč právě tato snídaně? Přes den hodně zatěžuji oči prací na počítači, a tak si několikrát v týdnu dopřávám borůvky a mrkev, které odstraňují únavu očí a blahodárně působí na zdraví našeho zraku. Nyní přichází období chřipek a díky těmto potravinám chráním i imunitní systém. Jogurt s obsahem probiotických kultur mi zajistí dobrý chod zažívacího systému, který přispívá i k dobré obranyschopnosti těla. Chia semínka jsou přírodní olejnatá semínka, která jsou zdrojem minerálů, bílkovin, vlákniny a hlavně omega-3 mastných kyselin. Navíc jsou ideální při zvýšené fyzické aktivitě nebo stresu. Zvyšují objem potravy bez dodatečné energie, tudíž rychle zasytí, dodají dostatek vápníku, železa a hořčíku. Pro mě jako pro sportovce tedy ideální snídaně.

Snídaně nutriční specialistky Kristýny Báčové


Výživový specialista z IKEM Pavel Suchánek.

RNDr. Pavel Suchánek
výživový specialista z IKEM a Fitbee poradny

Ingredience:
žitný chléb
smíchané máslo s margarínem
vesnická šunka nejvyšší jakosti - 96% masa
tvrdý sýr 30% tuku
cherry rajčata ze zahrady od maminky

Nápoje: kvalitní zelený čaj

Rád snídám. Ovšem nejraději si dopřávám kvalitní kváskový žitný chléb z trhu, na který mažu směsný tuk složený z másla a margarínu. Žitný chléb jsem se naučil jíst po absolvování školení programu metabolit balance, kde odborníci z Německa žitný chléb velmi doporučují prakticky jako nejvhodnější pečivo. Máslo v směsném tuku dodává chuť a margarín pro změnu vhodnější tuky. Je to z mého pohledu kompromis mezi zdravím a chutí. Kompromis naopak nedělám v případě šunky. Vybírám vždy nejvyšší jakost a i mezi nimi nejraději šunku od kosti. Snažím se vybírat zároveň tu nejméně slanou šunku. A tvrdý sýr, klasický eidam , ten jím skoro pořád a obložený chléb bez něj by nebyl úplný. Minirajčata ze zahrádky skvěle chuťově obložené plátky chleba doplňují, navíc krásně voní. Někdy přidám i misku jogurtu. Z pohledy výživy snídaně obsahuje škroby s trochou vlákniny, zdravější tuky, dva druhy bílkovin a zeleninu s vitaminy, rostlinnými barvivy a vlákninou. K pití si po ránu moc rád dávám neslazený kvalitní zelený čaj. To je můj start do nového dne.

Snídaně podle odborníka na výživu Pavla Suchánka


Hana Málková

Ing. Hana Málková
odbornice na výživu ze společnosti STOB

Ingredience:
200 g polotučného jogurtu
100 g ovoce
40 g müsli

Nápoje: černý čaj

Snídani mám ráda sladkou, proto volím nejčastěji jogurt s ovocem a müsli. Střídám různé varianty, a proto se mi tato snídaně asi nikdy nepřejí. Jogurt používám většinou bílý, někdy ho smíchám s tvarohem a ochutím skořicí nebo kakaem. Občas mi vadí kyselá chuť jogurtu, tak si ho trochu přisladím, přidám lžičku džemu, medu, nebo případně smíchám s trochou ovocného jogurtu. Ovoce vybírám podle toho, co je zrovna k dispozici, přes léto to jsou například jahody, třešně, broskve nebo švestky, v zimě banán, jablko, hroznové víno nebo občas sáhnu do zásob v mrazáku. Střídám i různé druhy müsli, někdy použiji jen čisté ovesné vločky, někdy sypané müsli s oříšky a sušeným ovocem a jednou za čas si vyrobím domácí zapékané müsli.

Tato snídaně je podle mého názoru z výživového hlediska vyvážená, díky jogurtu mi dodá bílkoviny a jogurt je vhodný také kvůli prospěšným bakteriím a přítomnosti vápníku. Ovesné vločky nebo müsli mi zajistí vlákninu, polysacharidy a určitý podíl vhodných tuků. Ovoce jednak dodá snídani sladkou chuť, ale i některé vitaminy a další prospěšné látky. Jedinou nevýhodu vidím v trochu vyšším obsahu cukru, který je jednak v čerstvém ovoci, případně v sušeném ovoci v müsli a také zvyšuji jeho obsah, pokud si jogurt přisladím. Ale po ránu trocha cukru určitě neuškodí. A samozřejmě nezapomínám na pitný režim, své ráno si nedokážu představit bez velkého hrnku černého čaje.

Snídaně výživové poradkyně Hany Málkové


PhDr. Karolína Hlavatá, dietoložka

PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.
dietoložka a odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju

Ingredience:
bílý polotučný jogurt
ovesné vločky neochucené
domácí džem
jablko, borůvky

Nápoje: káva neslazená, čaj s mlékem

Bílý polotučný jogurt je u nás velmi oblíbený. Jogurt ke snídani pro mě představuje jednu porci mléčného výrobku a vědomí, že něco dělám pro zdraví svých kostí. Vločky používám různé, zpravidla pouze obyčejné, neochucené. Nejoblíbenější mám ovesné vločky, protože jsou zdrojem rozpustné vlákniny, která dobře sytí. Velmi dobré jsou ale i žitné nebo pohankové vločky, je fajn jednotlivé druhy střídat. Jogurt ochutím lžičkou domácího džemu, mám v zásobě jahodový, broskvový, meruňkový i rybízový s ostružinami. Džemy vyrábím s nižším obsahem cukru. Snídani doplňuji o ovoce, na druh příliš nehledím, záleží na domácí nabídce. Snídani si nedovedu představit bez neoslazené kávy s mlékem a hrnku čaje.

Snídaně dietoložky Karolíny Hlavaté






Nejčtenější

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

ilustrační snímek
Tři přesvědčení, která získáme v dětství a neseme je až do dospělosti

I když si to občas nechceme připouštět, naše dětství mělo nepochybně velký vliv na to, jací lidé se z nás později stali. Podle odborníků v dětství vznikají tři...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Pět tipů, jak zlepšit fyzickou kondici. Na začátku pomůže rychlá chůze

Uvědomujete si to pokaždé, když dobíháte autobus, protože se ještě několik zastávek snažíte maskovat své funění. Vaše fyzická kondice je na bodu mrazu. Chtěli...  celý článek

(Ilustrační foto)
Letní alko drinky. Co, kde a jak si dát, abyste nemuseli mít výčitky

Léto svádí k popíjení víc než Vánoce, Silvestr a Valentýn dohromady. Co si ale objednat v plážovém baru nebo umíchat na domácí grilovačce, aby to naše tělo...  celý článek

ilsutrační snímek
Chcete zhubnout? Jezte makrelu, avokádo a kuře, vzkazují vědci

Chcete zhubnout, ale stále vás trápí pocit hladu? Právě vám by mohla pomoci nejnovější studie z univerzity ve Warwicku. Vědci přišli na to, že po některých...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Grafton Recruitment Praha
PROJEKTOVÝ KOORDINÁTOR, automotive

Grafton Recruitment Praha
Jihočeský kraj
nabízený plat: 35 000 - 45 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.