Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Krůtí maso je ideální při dietě. Zkuste karbanátky nebo plátky s kuskusem

  0:34aktualizováno  0:34
Krůtí maso obsahuje málo tuku a hodí se proto skvěle k redukci váhy. Přinášíme vám chutné a přitom nepříliš kalorické recepty na krůtí plátky s kuskusem, karbanátky s grilovanou zeleninou, krůtí ragú s ananasem a krůtí stehna na bylinkách.

Krůtí plátky s kuskusovým salátem a paprikovou omáčkou podle Tomáše Vobořila z restaurace Podolka | foto: Tomáš Vobořil

Krůtí plátky s kuskusovým salátem a paprikovou omáčkou

podle Tomáše Vobořila, majitele restaurace Podolka

Ingredience na 4 porce:

  • 600 g krůtích prsou
  • 450 ml vody
  • 300 g kuskusu
  • 300 g papriky
  • 150 g rajčat
  • 100 g lilku
  • 100 g rukoly
  • 100 ml smetany
  • 80 g cibule
  • 50 g másla
  • 50 g kešu
  • 30 g jarní cibulky
  • 5 g kurkumy
  • 3 g drceného kmínu
  • 3 g mleté sladké papriky
  • 100 g másla
  • tymián, sůl, pepř

Postup:
Rozehřejte si troubu na 160 °C. Na pekáč vyložený pečicím papírem položte papriky, lilek a nakrojená rajčata. Pečte cca 25 minut. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. Na rozehřátém másle ji nechte zesklovatět. Přisypte červenou papriku. Krátce na mírném plameni zapečte (cca 1–2 minuty). Zalijte vodou nebo vývarem.

Z trouby vyndejte rajčata, vykoupejte je ve studené vodě a zbavte slupky. Vyřízněte z nich „bubáka“ a rajčata vhoďte je do základu. Papriky s lilkem vyndejte z trouby. Svlékněte je ze slupky a očistěte od vnitřních semínek a stopky. Vložte do základu. Lilek zbavte stopky, rozkrájejte jej a vhoďte do základu. Směs chvilku povařte a následně rozmixujte na jemný krém. Dochuťte česnekem, solí, pepřem a drceným kmínem. Povařte a nakonec vlijte smetanu.

Krůtí maso nakrájejte na plátky, osolte, opepřete a posypte lístky tymiánu. Do masa vmasírujte kapku oleje a opečte z obou stran (nedopékejte na 100 %). Kuskus dejte do větší nádoby, přidejte kurkumu, sůl a kmín. Zalijte horkou vodou a promíchejte a přiklopte. Nakrájejte papriku, jarní cibulku, nadrťte kešu oříšky, přidejte rukolu, nakonec vhoďte spařený kuskus. V rozpálené troubě při 160 °C dopečte maso.

Na talíř dejte omáčku, kuskus a nakonec přidejte propečené maso. Servírujte do misky nebo hlubokého talíře a přidejte pražené oříšky s jarní cibulkou.

Krůtí karbanátky s koriandrem a restovanou zeleninou

Krůtí karbanátky s koriandrem podle receptu blogerky Terky

podle receptu blogerky Terky

Suroviny:

  • 400 g mletého krůtího masa z prsíček
  • 1 jarní cibulka
  • hrstka nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 sušená rajčata, nakrájená na kostičky
  • čerstvě vymačkaná šťáva z půlky citronu
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • olej na smažení

Příloha:

  • 1⁄2 lilku
  • 1 menší cuketa
  • cca 10 ks cherry rajčat
  • 1 paprika
  • 1 kukuřice

Postup:

Nejprve si namelte krůtí maso a pak ho smíchejte společně s nasekanou cibulkou. Přidejte pokrájený koriandr, sušená rajčata a vše zakápněte citronovou šťávou. Celou směs osolte a opepřete a důkladně zamíchejte.
Z masové směsi vytvořte širší placičky a na rozpáleném oleji je z obou stran osmažte.
Jako přílohu zkuste restovanou zeleninu: nakrájejte ji na širší plátky, osmažte na olivovém oleji, osolte a ještě teplé podávejte jako přílohu k masu.

Tip blogerky Terky: Je potřeba věnovat pozornost tomu, na jakém tuku a za jaké teploty pokrmy připravujete. Optimální teplota smažení je mezi 180 až 200 °C. Vyvarujte se použití nevhodného tuku (některé margaríny se k tepelnému zpracování vůbec nehodí, používejte kvalitní oleje).

Krůtí stehno na sušených bylinkách

podle Jany Vlkové, autorky Květinové kuchařky

Ingredience pro 2 osoby:

Krůtí stehna na sušených bylinách
  • 2 krůtí stehna či jiné drůbeží maso
  • 2 dcl bílého vína
  • tužebník tlučený
  • sušený řebříček
  • oříšek másla
  • hrubá mořská sůl

Postup:

Drůbež omyjeme a osušíme. Vložíme do pekáče, zalijeme bílým vínem. Posypeme tužebníkem tlučeným v hmoždíři a přiložíme pár snítek sušeného řebříčku. Přidáme kousek másla, dle chuti osolíme hrubou mořskou solí. Přiklopíme a pečeme. Čím je nižší teplota a delší čas pečení, tím je kuře lahodnější. Po upečení řebříček odebereme, porcujeme a podáváme s oblíbenou přílohou.

Krůtí ragú s ananasem a pohanka s baby karotkou

Ingredience pro 1 osobu:

Krůtí ragú s ananasem a pohanka s baby karotkou
  • 100 g krůtích prsou bez kůže
  • 50 g čerstvého ananasu
  • 10 g olivového oleje
  • 70 g baby karotky
  • 30 g pohanky
  • 50 ml kuřecího vývaru

Postup:

Krůtí maso nakrájíme na tenké nudličky. Kousky masa osolíme, opepříme, orestujeme na oleji a podlijeme kuřecím vývarem. Dusíme do změknutí spolu s ananasem. Necháme ještě krátce povařit. Pohanku uvaříme spolu s baby karotkou ideálně např. v parním hrnci. Pohanku lze ochutit čerstvým oreganem nebo např. mátou, která se k ananasu hodí. Podáváme spolu s krůtí směsí.

Tip: Místo baby karotky lze pohanku smíchat s jakoukoli jinou zeleninou, velmi chutná je i studená s čerstvou zeleninou jako salát.

Autor: pro iDNES.cz



Nejčtenější

Manželské etudy: Vladimírova zpověď mě překvapila, říká Třeštíková

Dokument o Zuzaně a Vladimírovi Gdovínových z cyklu Heleny Třeštíkové Manželské...

Vladimír Gdovín je duší umělec, bonviván. S manželkou Zuzanou se brali v 80. letech a od té doby je sleduje kamera...

Manželské etudy: Standovi přeji šťastné slepice, říká Třeštíková

Zuzana a Stanislav Čeřovští v cyklu Heleny Třeštíkové Manželské etudy

Jednou z šesti dvojic, která v 80. letech svolila k natáčení časosběrného příběhu o svém životě, jsou Zuzana a její...



Zpověď Vondráčkové: Chtěla jsem tři děti, ale nebylo mi shůry dáno

Zpěvačka Helena Vondráčková

Helena Vondráčková oslaví své jubileum koncertem v O2 Aréně. Dnes už si nehýčká sny a je spokojená, jak věci v životě...

Úžasná proměna: z nenápadné studentky se stala královna plesu

Maturitní ples je obvykle druhou největší událostí v roce i pro Alžbětu

Maturitní ples je největší společenskou akcí za celou střední školu. Proto není radno podceňovat líčení, účes ani výběr...

Se svou váhou budu bojovat už navždy, říká obezitoložka

Obezitoložka Dita Pichlerová

Pacienti se za ní chodí radit s hubnutím a ona jim občas kromě lékařských rad přidá i nějakou tu osobní. Obezitoložka...

Další z rubriky

Kuličky, čokoláda a marokánky. Cukroví na úplně poslední chvíli

Kuličky z datlí a fíků

V některých rodinách platí pravidlo, že se cukroví dává na stůl až od Štědrého dne, jinde se po upečených dobrotách...

Tipy na Silvestra: kanapky, rychlé dipy, koktejl i flambovaná káva

Kostky z opečeného lososa

Ať už plánujete na dnešní oslavu vyrazit za přáteli, nebo jste si pozvali hosty, budou se vám hodit následující tipy na...

Stop omáčkám a knedlíkům. Odlehčený oběd pro první lednový víkend

Salát s kuřetem, rukolou a sušenými rajčaty

Po opulentním vánočním hodování a silvestrovském gastronomickém hřešení je na čase trochu přibrzdit. Pokud se hodláte i...

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Test 6 rtěnek, o kterých se nejvíce mluví

Arome.cz Škála barev je stále stejná, ale na čem by kosmetický průmysl vydělal, kdyby ji každý rok trochu nepomíchal a neudal nov...

Najdete na iDNES.cz