Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pudinkové dezerty zvládnete za pár minut a potěšíte všechny blízké

  0:58aktualizováno  0:58
Pudink je záchrana v krizi a dezert, který nelze zkazit. Navíc ve vás vyvolá sladkou vzpomínku na dětství

Zajímavá alternativa k nedělní svačině | foto: Jakub SalvetMF DNES

Nepečený jablkový dort
(10 minut a 20 minut chlazení)
Na jednu dortovou formu

1 balíček dětských piškotů
6 velkých jablek, oloupaných a zbavených jádřinců
100 ml vody na rozmíchání pudinku + trochu vody na podlití jablek
1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí
trochu cukru, popřípadě citronové šťávy na ochucení jablek
220–250 ml smetany na šlehání
230–250 ml zakysané smetany
1 lžíce moučkového cukru

Nepečený jablkový dort Dno dortové formy vyložte v jedné vrstvě piškoty. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte najemno. Vložte je do kastrolu, trochu podlijte vodou a za občasného míchání duste doměkka. Ve 100 ml studené vody rozmíchejte pudinkový prášek a vlijte k jablkům. Pořádně rozmíchejte, vařte a míchejte ještě asi 3 minuty, aby se pudink dobře provařil. Směs odstavte z ohně a podle chuti jablek doslaďte nebo okyselte citronovou šťávou. Teplou směs ihned po uvaření nalijte na piškoty, překryjte vrstvou zbylých piškotů a nechte vychladnout. Mezitím ušlehejte smetanu s moučkovým cukrem v tuhou šlehačku a vmíchejte do ní zakysanou smetanu. Na vychladlý dort rozetřete smetanový krém, urovnejte povrch stěrkou a dejte chladit do lednice, nejlépe do druhého dne. Povrch dortu můžete libovolně ozdobit ovocem, ořechy, kakaem apod., ale je výborný i jen tak.

Linecký koláč s malinami
(Příprava: 10 minut + 30 minut na odpočinutí těsta + pečení 15–20 minut
Na jednu koláčovou formu

200 g hladké mouky
120 g hery
2 žloutky
60 g moučkového cukru
špetka soli
trochu tuku na vymazání formy
Na náplň:
1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí
500 ml mléka
asi 3 lžíce cukru krupice
450–500 g mraženého nebo čerstvého ovoce,
1 sáček dortové želatiny
cukr, případně citronová šťáva na ochucení želatiny


Linecký koláč s malinamiTroubu předehřejte na 170 ˚C a koláčovou formu vymažte tukem. Všechny suroviny na těsto smíchejte v míse a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte asi půl hodiny v chladu odpočívat. Potom těsto rovnoměrně namačkejte do koláčové formy, propíchejte vidličkou a dejte péci do vyhřáté trouby. Pečte asi 15 až 20 minut, až začnou zlátnout okraje, vyndejte ho z trouby. Mezitím si uvařte podle návodu na obalu pudink a ještě horký nalijte na teplý upečený korpus a nechte vychladnout. Povrch zchladlého krému pokryjte ovocem a přelijte podle návodu na sáčku připravenou teplou želatinou. Želatinu po uvaření podle chuti oslaďte, popřípadě dochuťte citronovou šťávou. Koláč nechte před krájením ztuhnout v lednici.

Tvarohové noky s malinovou omáčkou
(Příprava 15 minut a vaření 3 minuty jedna várka)
Pro čtyři osoby (asi 40 noků)

250 g baleného měkkého tvarohu
2 vejce, zvlášť žloutky a bílky
1 lžíce másla nebo hery
špetka soli
100 g polohrubé mouky (asi 200 ml) + asi 2 hrsti na posypání válu
Na omáčku:
400 ml vody + asi 3 lžíce na rozmíchání pudinku
3–4 lžíce třtinového hnědého cukru
15 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
300 g mražených (i čerstvých) malin, lesní směsi, nebo jahod
4 lžíce zakysané smetany nebo šlehačky na ozdobu

Tvarohové noky s malinovou omáčkouNejdříve si připravte ovocnou omáčku. V kastrůlku se silným dnem svařte vodu s cukrem a vmíchejte do ní pudinkový prášek rozmíchaný v troše studené vody. Za stálého míchání vařte
asi tři minuty, aby se škrob dobře provařil. Vsypte mražené nebo čerstvé ovoce, zamíchejte a nechte přejít varem. Ovoce můžete pomačkat šťouchadlem na brambory a odstavte je z ohně. Do většího kastrolu si dejte vařit vodu na noky a lehce ji osolte. Oddělte žloutky od bílků. V míse utřete tvaroh se žloutky, změklým tukem a špetkou soli. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a společně s moukou ho vmíchejte do utřeného tvarohu a jemně promíchejte. Na dobře pomoučeném vále z těsta postupně vyválejte stejnoměrně silné válečky o průměru asi 1,5
cm. Lehce je rukou zploštěte a ostrým nožem šikmo nakrájejte přibližně na 3cm kousky. Noky vsypte do vroucí vody (je lepší je uvařit nadvakrát) a po vyplavání na hladinu vařte 3 minuty, během vaření je promíchejte. Na zkoušku jeden nok rozkrojte a podle potřeby ještě chvíli vařte, nebo je vyndejte děrovanou naběračkou. Noky rozdělte na talíře, přelijte teplou ovocnou omáčkou a ozdobte lžící kysané smetany.

Pudinkový koláč se zakysanou smetanou
(Příprava: 10–15 minut + pečení 30–40 minut a asi 30 minut na vychladnutí)
Na jeden plech

Na těsto:
200 g polohrubé mouky
4 celá vejce
100 ml studené vody
100 ml slunečnicového oleje
2 lžíce kakaa holandského typu
1 sáček prášku do pečiva
trochu tuku a hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu
Pudinkový krém:
750 ml plnotučného mléka
2 pudinkové prášky s vanilkovou příchutí
cukr krupice podle chuti
Na potření:
2 ks zakysané krémovité smetany
2 sáčky vanilkového cukru


Pudinkový koláč se zakysanou smetanouPředehřejte troubu na 180 ˚C a plech vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Mouku prosijte a smíchejte s kypřicím práškem a všechny suroviny na těsto smíchejte v míse. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech a rovnoměrně rozetřete stěrkou. Pudink rozmíchejte v troše studeného mléka a uvařte podle návodu na obalu. Podle chuti oslaďte a horký pudink rozetřete na syrové těsto na plechu a dejte péci do předehřáté trouby. Pečte při 180 ˚C asi 30–40 minut. Plech vyndejte z trouby a nechte asi půl hodiny vychladnout. Mezitím si
rozmíchejte kysanou smetanu s vanilkovými cukry a vychladlý koláč potřete po celém povrchu – uhlaďte a dejte ztuhnout do lednice. Trvá to nejméně jednu hodinu, potom koláč krájejte na jednotlivé porce.

Autoři:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Osm přirozených způsobů, jak snížit krevní tlak

Vysoký krevní tlak nebolí, ani není doprovázen jasnými příznaky. Obvykle se na tento problém přijde až při běžné lékařské prohlídce. Ovšem i závažná hypertenze...  celý článek

ilustrační snímek
Plastické operace a mateřství: silikony kojení většinou nevadí

Stále více žen se svěřuje pod skalpel plastického chirurga dřív, než se rozhodnou založit rodinu. Právě o tomto tématu se nedávno v bulváru moderátorka Hana...  celý článek

Ilustrační fotografie
Barevné pásky, které nám pomáhají. Jak funguje tejpování?

Kinesiotaping frčí. Pásky, které se dají jednoduše přilepit na kůži, přinášejí úlevu při mnoha diagnózách, zejména při bolestech pohybového aparátu. Přestože...  celý článek

Kristýna toho má v náhradní rodině s pěti dětmi brzy dost.
Nevěru jsem mu odpustila, ale nezapomenu, řekla Kristýna ve Výměně

Terezu s Pavlem spojuje podobný osud. Pořídili si děti, ale partneři je opustili. Pavel zůstal sám se třemi dětmi, Tereza se dvěma, a tak se dali dohromady...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nádorových onemocnění krve přibývá, řekl v on-line rozhovoru lékař

Krev je zázračná kapalina, která udržuje lidské tělo naživu. I ona ale může našemu organismu způsobit problém a to v případě, že se v ní něco pokazí....  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Nejlepší výchovné fígle pro rodiče. Když mlátí s dveřmi, vysaďte je

Máte doma také malého rošťáka, lenocha, věčného odmlouvače a nevíte, co s ním? Zaručeně účinné výchovné metody, které se jiným stejně „postiženým“ rodičům...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pohádali jsme se s dcerou a ta se odstěhovala, teď mě to mrzí

Naše nejstarší dcera se změnila poté, co začala chodit do práce a našla si přítele. Jedna hádka vyvrcholila tím, že se druhý den odstěhovala ke svému chlapci a...  celý článek

Kristýna a Jakub
Chlap u porodu? Pro Jakuba je to povinnost, Marek o tom nechce slyšet

Názory na přítomnost otce u porodu se různí, valná většina žen by si ale přála cítit na porodním sále podporu od svého partnera. Další díl projektu Malé lásky...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?
Řasy jako panenka: Jak vybrat správnou řasenku?

Také bojujete s tím, jak vykouzlit uhrančivý kočičí pohled? Ani nejdražší oční stíny a dokonalá linka nebudou co k čemu,... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.