Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Pudinkové dezerty zvládnete za pár minut a potěšíte všechny blízké

  0:58aktualizováno  0:58
Pudink je záchrana v krizi a dezert, který nelze zkazit. Navíc ve vás vyvolá sladkou vzpomínku na dětství

Zajímavá alternativa k nedělní svačině | foto: Jakub SalvetMF DNES

Nepečený jablkový dort
(10 minut a 20 minut chlazení)
Na jednu dortovou formu

1 balíček dětských piškotů
6 velkých jablek, oloupaných a zbavených jádřinců
100 ml vody na rozmíchání pudinku + trochu vody na podlití jablek
1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí
trochu cukru, popřípadě citronové šťávy na ochucení jablek
220–250 ml smetany na šlehání
230–250 ml zakysané smetany
1 lžíce moučkového cukru

Nepečený jablkový dort Dno dortové formy vyložte v jedné vrstvě piškoty. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte najemno. Vložte je do kastrolu, trochu podlijte vodou a za občasného míchání duste doměkka. Ve 100 ml studené vody rozmíchejte pudinkový prášek a vlijte k jablkům. Pořádně rozmíchejte, vařte a míchejte ještě asi 3 minuty, aby se pudink dobře provařil. Směs odstavte z ohně a podle chuti jablek doslaďte nebo okyselte citronovou šťávou. Teplou směs ihned po uvaření nalijte na piškoty, překryjte vrstvou zbylých piškotů a nechte vychladnout. Mezitím ušlehejte smetanu s moučkovým cukrem v tuhou šlehačku a vmíchejte do ní zakysanou smetanu. Na vychladlý dort rozetřete smetanový krém, urovnejte povrch stěrkou a dejte chladit do lednice, nejlépe do druhého dne. Povrch dortu můžete libovolně ozdobit ovocem, ořechy, kakaem apod., ale je výborný i jen tak.

Linecký koláč s malinami
(Příprava: 10 minut + 30 minut na odpočinutí těsta + pečení 15–20 minut
Na jednu koláčovou formu

200 g hladké mouky
120 g hery
2 žloutky
60 g moučkového cukru
špetka soli
trochu tuku na vymazání formy
Na náplň:
1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí
500 ml mléka
asi 3 lžíce cukru krupice
450–500 g mraženého nebo čerstvého ovoce,
1 sáček dortové želatiny
cukr, případně citronová šťáva na ochucení želatiny


Linecký koláč s malinamiTroubu předehřejte na 170 ˚C a koláčovou formu vymažte tukem. Všechny suroviny na těsto smíchejte v míse a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte asi půl hodiny v chladu odpočívat. Potom těsto rovnoměrně namačkejte do koláčové formy, propíchejte vidličkou a dejte péci do vyhřáté trouby. Pečte asi 15 až 20 minut, až začnou zlátnout okraje, vyndejte ho z trouby. Mezitím si uvařte podle návodu na obalu pudink a ještě horký nalijte na teplý upečený korpus a nechte vychladnout. Povrch zchladlého krému pokryjte ovocem a přelijte podle návodu na sáčku připravenou teplou želatinou. Želatinu po uvaření podle chuti oslaďte, popřípadě dochuťte citronovou šťávou. Koláč nechte před krájením ztuhnout v lednici.

Tvarohové noky s malinovou omáčkou
(Příprava 15 minut a vaření 3 minuty jedna várka)
Pro čtyři osoby (asi 40 noků)

250 g baleného měkkého tvarohu
2 vejce, zvlášť žloutky a bílky
1 lžíce másla nebo hery
špetka soli
100 g polohrubé mouky (asi 200 ml) + asi 2 hrsti na posypání válu
Na omáčku:
400 ml vody + asi 3 lžíce na rozmíchání pudinku
3–4 lžíce třtinového hnědého cukru
15 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
300 g mražených (i čerstvých) malin, lesní směsi, nebo jahod
4 lžíce zakysané smetany nebo šlehačky na ozdobu

Tvarohové noky s malinovou omáčkouNejdříve si připravte ovocnou omáčku. V kastrůlku se silným dnem svařte vodu s cukrem a vmíchejte do ní pudinkový prášek rozmíchaný v troše studené vody. Za stálého míchání vařte
asi tři minuty, aby se škrob dobře provařil. Vsypte mražené nebo čerstvé ovoce, zamíchejte a nechte přejít varem. Ovoce můžete pomačkat šťouchadlem na brambory a odstavte je z ohně. Do většího kastrolu si dejte vařit vodu na noky a lehce ji osolte. Oddělte žloutky od bílků. V míse utřete tvaroh se žloutky, změklým tukem a špetkou soli. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a společně s moukou ho vmíchejte do utřeného tvarohu a jemně promíchejte. Na dobře pomoučeném vále z těsta postupně vyválejte stejnoměrně silné válečky o průměru asi 1,5
cm. Lehce je rukou zploštěte a ostrým nožem šikmo nakrájejte přibližně na 3cm kousky. Noky vsypte do vroucí vody (je lepší je uvařit nadvakrát) a po vyplavání na hladinu vařte 3 minuty, během vaření je promíchejte. Na zkoušku jeden nok rozkrojte a podle potřeby ještě chvíli vařte, nebo je vyndejte děrovanou naběračkou. Noky rozdělte na talíře, přelijte teplou ovocnou omáčkou a ozdobte lžící kysané smetany.

Pudinkový koláč se zakysanou smetanou
(Příprava: 10–15 minut + pečení 30–40 minut a asi 30 minut na vychladnutí)
Na jeden plech

Na těsto:
200 g polohrubé mouky
4 celá vejce
100 ml studené vody
100 ml slunečnicového oleje
2 lžíce kakaa holandského typu
1 sáček prášku do pečiva
trochu tuku a hrubé mouky na vymazání a vysypání plechu
Pudinkový krém:
750 ml plnotučného mléka
2 pudinkové prášky s vanilkovou příchutí
cukr krupice podle chuti
Na potření:
2 ks zakysané krémovité smetany
2 sáčky vanilkového cukru


Pudinkový koláč se zakysanou smetanouPředehřejte troubu na 180 ˚C a plech vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Mouku prosijte a smíchejte s kypřicím práškem a všechny suroviny na těsto smíchejte v míse. Těsto nalijte na vymazaný a vysypaný plech a rovnoměrně rozetřete stěrkou. Pudink rozmíchejte v troše studeného mléka a uvařte podle návodu na obalu. Podle chuti oslaďte a horký pudink rozetřete na syrové těsto na plechu a dejte péci do předehřáté trouby. Pečte při 180 ˚C asi 30–40 minut. Plech vyndejte z trouby a nechte asi půl hodiny vychladnout. Mezitím si
rozmíchejte kysanou smetanu s vanilkovými cukry a vychladlý koláč potřete po celém povrchu – uhlaďte a dejte ztuhnout do lednice. Trvá to nejméně jednu hodinu, potom koláč krájejte na jednotlivé porce.

Autoři:




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.