Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Přísně utajovaná tajemství fast foodů

  6:00aktualizováno  6:00
Existuje několik věcí, které o svém oblíbeném fast foodu skutečně nechcete vědět. Přečtěte si fakta o přípravě jídla v rychlém občerstvení, která vás překvapí.

Hranolky obsahují víc tuku než hamburger. | foto: Profimedia.cz

Prodavač, který připravuje vaše jídlo, si neumyl ruce
Server NBC uskutečnil projekt, kdy za pomoci skryté kamery a inspektorů hygieny obešel všechny známé řetězce rychlého občerstvení ve Spojených státech. Zaměřil se na deset z nich a ve všech byly objeveny prohřešky proti hygienickým pravidlům.    

Skrytá kamera zachytila hlodavce, hmyz (živý i mrtvý), špínu a odpadky v mnoha provozovnách. Například v Taco Bell v Kalifornii objevili inspektoři v sendviči žvýkačku. A dalším známém fast foodu Hardee´s na Floridě ukázala analýza sody obsah krve ze syrového masa. Ve fast foodu Wendy´s v Chicagu našli pro změnu inspektoři v kuchyni mrtvého hlodavce.

Víc než šedesát procent provozoven rychlého občerstvení bylo označeno za kriticky znečištěné. A nejčastější příčina? Zaměstnanci fast foodů si nemyli po použití toalety ruce (v některých řetězcích nebylo dokonce ani na toaletách pro zaměstnance mýdlo), nevhodná teplota pro skladování jídla, nedovařené maso a zaměstnanci, kteří berou jídlo do holých rukou.

Hranolkům nedodávají chuť brambory
To, co dodává hranolkům ve fast foodu jejich typickou chuť, nejsou brambory. Většina řetězců rychlého občerstvení používá při smažení hranolků živočišný tuk, uvádí server AskMen. Porce hranolků je tak nasycená tukem dokonce víc než hamburger.

Navíc se při úpravě mražených hranolků používá oxid siřičitý, který zajišťuje atraktivní barvu, a pro správnou chuť se přidávají chemická aditiva a cukr.

V mléčných koktejlech není jen ovoce
Dáváte si ve svém oblíbeném fast foodu jahodový shake s tím, že děláte něco pro své zdraví? Omyl! Průměrný jahodový koktejl obsahuje víc než padesát různých chemikálií. Pokud budete pátrat po jeho složení, možná vás uklidní přírodní aroma nebo chuť. Tato přísada sice skutečně pochází z přírody, ale vůbec není jisté, že ve formě, kterou očekáváte.

Jako přírodní ingredience (dochucovadla, aroma atd.) jsou označené přísady, které pocházejí z přírodních zdrojů. Ty zahrnují bylinky, koření, kvasnice, hlízy, ovoce, zeleninu, hovězí, kuřecí a další živočišné produkty. To znamená, že i když je v jeho složení uvedeno přírodní aroma, nemusí být ve vašem jahodovém koktejlu po jahodách ani stopa.

Ve skutečnosti mnoho řetězců rychlého občerstvení používá v koktejlech živočišné produkty jako například želatinu, která dodávám mléčným shakům správnou hustotu a chuť.

Drůbeží sendvič s hovězím
Existuje celá řada městských mýtů, které tvrdí, že do hovězích hamburgerů se melou krysy a podobně. Nic takového nebylo nikdy prokázáno. Nicméně do některých produktů s kuřecím masem se přidává mimo jiné i část hovězího masa, které jim dodává výraznější chuť.

Navíc kuřecí jídla obsahují i další aditiva, která zintenzivňují chuť. Je to poměrně logické. Všechno jídlo ve fast foodu je připravené na stejném mastném grilu, který všemu jídlu dodává stejnou mastnou chuť. A jak lze jídlu dodat naprosto specifickou bohatou a atraktivní chuť, když všechno chutná po oleji z grilu? Právě chuťovými aditivy, která jsou však složena téměř výhradně z chemických látek, a nikoli přírodních surovin.

Autoři:






Nejčtenější

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Alkohol (ilustrační foto)
Pět věcí, které způsobí rychlejší opilost. Dlouhý let i vyšší věk

Možná patříte mezi ty, co si myslí, že svou míru alkoholu velmi dobře znají a nestane se jim, že by se opili víc, než je vhodné. Ale jsou situace, kdy obvyklé...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.