Vědci identifikovali buňky v lidském mozku, tzv. tanycyty, které z jídla zjišťují, jaká je jeho energetická hodnota a souvisí i s pocity sytosti. Tanycyty jsou spouštěny určitými aminokyselinami a vědcům se zároveň povedlo zjistit, že některé potraviny na ně mají větší vliv než jiné.
„Hladina aminokyselin v krvi a mozku po jídle je velmi důležitým signálem, který vyvolává pocit sytosti,“ vysvětluje Nicolas Dale, profesor neurovědy univerzity ve Warwicku. Britští vědci popsali svůj nový objev v novém vydání časopisu Molekulární metabolismus.
Jak být rychle sytý
Tanycyty podle jejich zjištění dobře reagovaly třeba na vepřovou plec, na hovězí roštěnec, kuřecí maso, makrelu nebo avokádo. Kromě výše jmenovaných potravin podle britských vědců rychlejší pocit plnosti zajistí také meruňky, švestky, mandle nebo čočka. Všechny tyto potraviny totiž obsahují vysoké koncentrace aminokyselin. A tanycyty na ně reagují do třiceti sekund, signály získávají skrz chuťové buňky pro chuť umami. Když vědci tyto receptory zablokovali, tanycyty na aminokyseliny nereagovaly.
Výzkumníci se domnívají, že zmíněných potravin s vysokou koncentrací aminokyselin, zejména argininu a lysinu, zkonzumujeme méně, protože se po nich rychleji cítíme sytí. Od nového objevu si proto slibují průlom v možnostech kontroly tělesné hmotnosti.
„Tanycyty jsme lokalizovali uprostřed mozku v oblasti, která kontroluje tělesnou hmotnost. To, že přímo detekují aminokyseliny, bude mít velký vliv na nové způsoby, jakými budeme pomáhat lidem zdravě kontrolovat jejich váhu,“ dodává profesor Nicolas Dale.