Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Porce musí být levná a velká, tak obědvá typický Čech

  14:20aktualizováno  14:20
Jak Češi obědvají? Spořádají hlavní jídlo i polévku, vybírají hlavně nezdravé potraviny a ještě to zapijí sladkou limonádou. Polovina lidí vynechává oběd úplně. Vyplývá to z průzkumu v šesti evropských zemích.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: iDNES.cz

Na začátku jídelního lístku je gulášová polévka, pak následuje smažený hermelín, smažené rybí filé, smažený vepřový řízek. Včerejší polední menu jedné z ostravských hospod odpovídá tomu, před čím varují odborníci na zdravou výživu: obědy jsou příliš tučné a jídla je moc.

Češi obědvají jinak než cizinci na západ od nás. Průzkum mezi šesti evropskými zeměmi ukázal, že častěji než Francouzi, Italové nebo Španělé oběd úplně vynecháváme - denně obědvá jen polovina lidí. A kdo si na jídlo zajde, ten se nešetří.

Co také průzkum odhalil? Podívejte se ZDE

„Pro Čechy je důležitá velikost porce, jakou v restauraci dostanou, v jiných státech se rozhodují třeba podle rychlosti obsluhy,“ říká Daniela Pedret, marketingová ředitelka společnosti Edenred, která v Česku vydává stravenky a průzkum zpracovala.

Místo lososa volí lidi raději svíčkovou, říká hostinský

Za pravdu jí dává Vlastislav Kopecký, který provozuje Švejk restaurant v Kraslicích. Zákazníci se u něj rozhodují převážně podle ceny a množství. „Chtějí, aby toho bylo hodně, a vybírají nejlevnější jídlo. Než by si dali zdravou rybu, třeba čerstvého lososa, objednají si svíčkovou za osmdesát. Včetně polévky samozřejmě,“ říká Kopecký.

Svíčková na smetaně

Polévka je vůbec český problém. Vývar nevadí, jenže Čech si často nechá naservírovat hutnou gulášovku, sní k tomu rohlík a pak mu přinesou ještě zmíněnou svíčkovou. Přepočteno na kilojouly - takový oběd jich má přes čtyři tisíce a zdravé polední jídlo by mělo mít kolem 1 500.

„Hutná polévka s pečivem by měla jako oběd stačit. Jenže restaurátoři chtějí nalákat zákazníky, nabízejí velké porce a k tomu ještě polévku,“ říká Iva Málková, která se zabývá problémy s obezitou. Není to úplně tragické, zvyklosti se proměňují a pozoruje to i Vlastislav Kopecký. Když před sedmi lety začínal, nebylo tak obvyklé jako dnes, že si někdo objedná salát. Nebo rybu bez přílohy, jen se zeleninou. „Dřív letěly vepřové řízky, to už taky neplatí,“ dodává majitel restaurace.

Těžce pracující muž si k obědu salát nikdy nedá

I na toto existují statistiky - zdravé jídlo si v restauraci objedná třetina lidí, když jim ho někdo napíše na jídelníček. Výživová specialistka Helena Takačová Šnajdrová nabídla ve spolupráci s firmou Edenred majitelům jedenácti restaurací, aby každý den zařadili jedno zdravé jídlo a pozorovali, co to udělá se zákazníky.

„Po měsíci se ukázalo, že nabídku zdravého jídla využívá čtyřicet procent lidí. Všichni to nebudou nikdy. Těžce pracující chlap si k obědu salát nedá,“ uznává Takačová Šnajdrová.

K obědu pivo, vodu ne

Se snídaní na tom nejsme tak špatně. Zatímco čtrnáct procent Italů přiznalo, že ráno nikdy nejedí, v Česku tuto odpověď zvolila jen čtyři procenta respondentů.

Pití si při snídani osladí jen pětina lidí, zatímco ve Španělsku je to téměř každý druhý.

Češi to s cukrem zase přehánějí v poledne, oběd zapíjejí slazenými limonádami, vodou jen výjimečně. V tomhle vítězí Italové, i když jsou vyhlášeni jako milovníci vína.

Pivem pak oběd v české restauraci spláchne 14 procent lidí.

Kalorie přímo na jídelníčku

Zatímco v obchodech přibývá zákazníků, kteří studují složení výrobků, v restauraci (kde nejčastěji v poledne jíme) to málokdo řeší. Taky nemá jak - na jídelníček vám nenapíšou, kolik kalorií má nabízený řízek s bramborovým salátem. Podle Ivy Málkové je to chyba a všímá si toho, když za ní do ordinace přijde někdo s potížemi s váhou. Často nedokáže říct, kolik kalorií mělo právě to jídlo, které mu připravili v hospodě.

„Chceme to změnit a budeme jednat s majiteli restaurací, aby na jídelníček uváděli energetickou hodnotu jídel,“ říká Daniela Pedret.

Autor:






Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

(Ilustrační snímek)
Meditace umí zmírnit deprese, předcházet infarktu i posílit imunitu

Prastará technika pořád funguje a vědci objevují nové a nové důvody, proč nám vlastně meditace prospívá. Nejen že redukuje stres a zlepšuje náladu, prospívá...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.