Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Pomůže lidem zimní spánek?

  10:21aktualizováno  10:21
Zimní spánek u zvířat není jen “obyčejné spaní”, ale stav strnulosti, při němž se téměř úplně zastaví látková výměna a spotřeba kyslíku klesá až pod deset procent oproti normálnímu stavu. Kdyby se jim něco podobného stalo v době plné aktivity, jejich mozek by to nepřežil – stejně jako je tomu o lidí, kteří se stanou obětí mozkové mrtvice, při níž ucpané tepny zabraňují zásobování některých částí mozku kyslíkem, což je nenahraditelně ničí.

Dají se poznatky o zimním spánku nějakým způsobem využít v při léčení lidí? Autoři článku v odborném časopise Lancet z University of Kentucky, kteří se zabývali zkoumání zimního spánku zvířat v arktických oblastech, se domnívají, že ano.

Zimní spánek u zvířat trvá měsíce. A s minimálním přísunem kyslíku při něm musí vyjít nejen mozek, ale i další orgány. Ty fungují i za velmi nízkých teplot, při nichž by buňky zvířat, která do toho stavu neupadají, rychle umírají. To by mohlo vést k nalezení lepšího způsobu ukládání orgánů určených pro transplantace, ale také pomoci při operacích srdce – nyní je možné zchladit tělesné orgány jen na 23 stupňů, s nižšími teplotami by získali lékaři víc času. Také by bylo možné vyvolat u obětí nehod uměle zimní spánek a tím snížit mnohdy fatální ztráty času způsobené převozem do nemocnice.

Vědci z Kentucky se domnívají, že zvířata se do stavu zimního spánku dostávají pomocí opiátu podobné substance. Pak se dokáží i několikrát během tohoto stavu znovu probudit a opět “usnout”. Ovšem při probuzení hrozí organismu jiné nebezpečí – do mozku se náhle dostane příliš mnoho kyslíku a hrozí takzvaný oxidační stres. I proti tomu mají zvířata svou zbraň – pro fázi probouzení mají v těle vysoké množství antioxydantů jakým je například vitamín C.

Autor:




Nejčtenější

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Muži tanga milují, ženy jim příliš nefandí. Důvodem je to, že nejsou úplně...
Tanga přestala být sexy. Ženy dávají přednost rafinovanějším střihům

Už žádný diskomfort a „ypsilon“ vykukující zpod lemu džín. Místo toho pohodlí a elegance. Šňůrková tanga nahradily střihy, jenž zadek alespoň trochu zahalují....  celý článek

Z Kary Robertsové se stala mořská víla, která má vlastní show, při které...
Z Američanky je profesionální mořská víla. Zbavila se tak mindráků

Američanka strávila přes 400 hodin výrobou kostýmu mořské víly. Díky rybímu ocasu může předvádět speciální podvodní show a splnit si sen. Jako podmořská bytost...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Máslo nám moc neprospívá, tělo se bez něj obejde, ale chutná nám

„Máslo naše tělo v jídelníčku vůbec nepotřebuje,“ uznává výživová odbornice společnosti STOB Hana Málková a dodává, že ho jíme, protože nám chutná. A tak je to...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.