Pět chyb, které děláte při vaření

  6:00
Myslíte si, že jídlo v restauracích je extrémně nezdravé? Připadá vám příprava nehygienická? To ještě nevíte, jak vynikající podmínky mají mikrobi u vás doma v kuchyni.

Špatně umytá zelenina může být jedním z původců zdravotních problémů způsobených jídlem. | foto: Profimedia.cz

Většina lidí má otravy jídlem a žaludeční potíže způsobené zkaženými potravinami spojené s kupovaným jídlem, nebo jídlem z restaurací. Jenže ve skutečnosti to tak vůbec není! Téměř čtvrtina lidí, kteří se otrávili jídlem, nebo ze špatného jídla onemocněli, si připravovala pokrm doma. Uvedl to zpravodajský server msn.

"Výzkumy ukazují, že lidé u přípravy jídla, které si chystají doma, nejsou tak opatrní. Rodinné zázemí jim dává iluzi, že se nic nemůže stát a navíc většina z nich ani netuší, že dělají něco špatně," říká Janet B. Andersonová, profesorka na státní univerzitě v Utahu, která se zkoumáním jídelních vzorců zabývá.

Přitom jsou však preventivní opatření, pomocí nichž účinně ochráníte zdraví své i svých blízkých, nenáročná a zcela jednoduchá. Načerpejte tipy, jak předejít zbytečným komplikacím způsobených jídlem.

1. chyba: Myjete si ruce před vařením.
Vydrhnete si ruce předtím, než se pustíte do vaření? Výborně, máte za sebou první krok. Problém je v tom, že většina lidí si myje ruce pouze před vařením a nikoli v jeho průběhu. Přitom byste si však podle odborníků měli umýt ruce pokaždé, když se chystáte pracovat s jiným druhem jídla. Například když už jste nakrájeli maso a chystáte se krájet zeleninu. V syrovém masu (stejně jako ve vejcích či mořských plodech) se nacházejí, pro člověka jedny z nejnebezpečnějších, bakterií. Když potom například rukama zamícháte salát a předtím jste pracovali s masem, vystavujete se relativně velkému riziku.

2. chyba: Jakmile přijdete z nákupu, umyjete veškerou zeleninu a ovoce.
Je hezké mít zeleninu a ovoce umyté a připravené k okamžité konzumaci. Jenomže pokud umyjete potraviny předtím, než je uložíte do ledničky, na mísu, nebo kamkoli jinam, kde nejsou určeny k okamžité spotřebě, vytváříte tak zcela jedinečné prostředí pro množení mikrobů. "Těm se totiž mimořádně dobře daří ve vlhku a mnohem rychleji se množí," říká Linda J. Harrisová, která na kalifornské univerzitě přednáší zásady správné výživy. "Rozhodně například doporučuji lidem, aby odstraňovali vrchní listy salátu a zelí, které jsou mikroby nejvíc zasažené."

3. chyba: Myjete pouze ovoce s jedlou slupkou.
Možná vám připadá logické, že myjete jen takové druhy ovoce, jako jsou jablka, hrušky a další, jejichž slupku jíte. Jenže i takové ovoce s nejedlými slupkami, jako jsou banány či melouny, může být stejně riskantní jako neumyté ovoce. Problém je v tom, že mikrobi, kteří žijí na jejich povrchu, přenesete dovnitř ovoce nožem, kterým je krájíte. Pokud je před krájením ještě umyjete, odstraníte tak nečistoty i bacily. Stopky z rajčat, jahod a dalšího ovoce byste měli přitom odstraňovat až poté, co je umyjete.

4. chyba: Současně s vařením i uklízíte.
Vypadá to jako lákavá možnost, jak si ušetřit cenný čas. Nicméně pravděpodobně čas od času dojde k následujícímu scénáři. Krájíte maso, mokré ruce si otřete do utěrky, kterou potom utíráte talíře a mikrobi mají cestu do vašeho těla otevřenou. Odborníci varují, že se jedná o poměrně častou chybu, kterou však lze napravit jednoduše tím, že budete na ruce používat papírové utěrky, které po použití jednoduše vyhodíte.

5. chyba: Ohříváte jídlo pro zpozdilce. 
Bakteriím se mimořádně daří při teplotách od 5 do 58 stupňů Celsia. Pokud tedy někomu odložíte oběd do trouby zapnuté na udržování teploty, nebo na sporák, vytváříte jim naprosto ideální podmínky. "Na takovém jídle na první pohled vůbec nic nepoznáte. Nezapáchá, jeho vzhled se nijak výrazně nezmění, ale přesto může být pro váš organismus původcem závažných problémů," varuje Linda J. Harrisová. "Pokud někdo ze strávníků nebude jídlo jíst do dvou hodin po uvaření, mělo by bezpodmínečně putovat do lednice a teprve poté si ho ona konkrétní osoba může znovu ohřát. Rozhodně by nemělo zůstávat při pokojové teplotě."

Autoři:
  • Nejčtenější

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

20. dubna 2024

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

25. dubna 2024

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sexy, průhledné i s rozparkem. Šaty pomsty zvedají slavným ženám sebevědomí

24. dubna 2024

Co udělá žena, když se jí nedaří nebo ji zradí muž? Změní účes nebo si pořídí nové šaty. Róby,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

25. dubna 2024  8:18

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mladá maminka se proměnila k nepoznání, vsadila na jiný životní styl

24. dubna 2024

Devětadvacetiletá Indya Agosová z Texasu vážila sto sedmnáct kilo, když se rozhodla pro životní...

Mladí se dnes příliš zaměřují na vnitřní prožitky, je to nezdravé, míní socioložka

26. dubna 2024

Premium „Žijeme v době, kdy se extrémně zaměřujeme na své emoce a prožitky. Historicky je to velmi...

OBRAZEM: Slavní, kteří mají indiánské předky

26. dubna 2024  13:08

Podívejte se do galerie na slavné osobnosti, kteří se hrdě hlásí k indiánským předkům. U některých...

Ufňukaní křehcí individualisté. Nefér nálepky si Sněhové vločky nezaslouží

26. dubna 2024

Jsou prý křehcí a ufňukaní, jakýkoli nesouhlas je rozhodí. Striktně zaměření na sebe a přesvědčení...

V pětašedesáti je žena fit jako nikdy předtím, vděčí za to kulturistice

26. dubna 2024  6:30

Marlene Flowersová začala s cvičením teprve před sedmi lety. Tehdy se potýkala s poruchou příjmu...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...