Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jsou umělá sladidla škodlivá? Nikdo to neprokázal, řekl lékař on-line

  0:01aktualizováno  16:38
Klasický cukr, nebo umělé sladidlo? Chcete-li se bránit obezitě a zároveň si ukojit chuť na sladké, může být právě umělé sladidlo řešením. Jenže to provází pověst, že při dlouhodobém použití není pro organismus zdravé. Podle profesora Milana Kvapila z interní kliniky v Motole ovšem nikdo nic takového neprokázal.

Prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA | foto: www.diabetickaasociace.cz

"Zatím nikdo neprokázal, že umělá sladidla jako celek jsou škodlivá, pokud se používají střídmě a přiměřeně," odpověděl profesor Kvapil na jednu z otázek v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz.

"Hodněkrát se tato hypotéza testovala, ale důkaz o jejich škodlivosti nebyl zatím podán. Čistě logicky mohu odvodit, že pokud se objektivně prodlužuje život a současně se zvyšuje spotřeba umělých sladidel, asi nebezpečná nebudou," dodal Kvapil.

Konkrétní dotaz pak mířil na to, zda umělá sladidla nemohou ovlivňovat riziko získání cukrovky. "Opakovaně říkám, že takový vliv není," zdůraznil Kvapil.

Jednoho ze čtenářů  zajímalo, zda jsou umělá sladidla vhodná pro dospělé i děti s normální hmotností. "Jestli vám chutnají, proč ne, ale nejsou v tomto případě zdravější než cukr, jsou zbytečná," odpověděl Kvapil.

Odpovědi profesora Milana Kvapila najdete zde

Glukóza je hlavním zdrojem energie pro mozek, centrální nervový systém a červené krvinky. Denní potřeba glukózy pro lidské tělo je poměrně malá, asi okolo 150 gramů, ale organismus touží po daleko větším množství.

Pokud máte pocit, že jste "divní", protože se neobejdete bez tabulky čokolády, sladké kávy nebo jiné sladkosti, nemusíte si zoufat. Výzkumy totiž ukazují, že lidská chuť na sladké je vrozená.

"Vyvinula se pravděpodobně proto, aby nás přitahovalo mateřské mléko a zdroje energie. Novorozenci již několik hodin po porodu vykazují silnou preferenci sladké chuti," říká profesor Kvapil z motolské nemocnice.

Tělo při trávení, vstřebávání a spalovaní nedělá rozdíly, neumí rozlišit, co přesně je zdrojem glukózy nebo fruktózy, a proto je absorbuje bez ohledu na to, či pocházejí z medu, sirupu, kousku ovoce, cukrové třtiny, kostkového cukru, koláče nebo nealkoholických nápojů.

Prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

- vystudoval lékařskou fakultu v Brně
- profesorem je od roku 2006
- působil nejprve v nemocnici u Svaté Anny v Brně a poté v pražském Motole
- absolvoval kurzy v zahraničí, je členem Evropské asociace pro studium diabetu a předsedou České diabetologické společnosti

Jenže co s tím? Když kvůli sladkému tloustnete, asi vás neuspokojí zjištění vědců, že chuť na cukr je vlastně přirozený pud. Jedním z možných řešení jsou nízkokalorická sladidla.

"Nahrazením cukru nízkokalorickými sladidly je možné snížit energetický obsah potravin a nápojů, a snadno tak snížit množství kalorií," konstatuje Kvapil. 

A jak je to s vlivem sladidel na zdraví lidí? "Diskuze o jejich škodlivosti se vedou dlouhodobě, ale také se trvale diskutuje o škodlivosti třeba elektromagnetického vlnění (bez něj by neexistovala naše civilizace v podobě kterou známe). Diskuze jsou dobré, ale vědecké důkazy o škodlivosti umělých sladidel neexistují," tvrdí profesor Kvapil.

Fakta o sladidlech

Nízkokalorické sladidlo je potravinářská přísada často s výraznějším chuťovým efektem než cukr, ale s výrazně nižším množstvím energie. Většina nízkokalorických sladidel je stonásobně sladší než cukr samotný, což znamená, že malým množstvím můžeme nahradit velkou dávku cukru.

Na rozdíl od klasického cukru neovlivňují sladidla hladinu krevního cukru a inzulínu. Pro tuto svoji vlastnost byly totiž původně vyvinuty, tedy jako náhrada cukru pro stravu diabetiků.

Nejznámější nízkokalorické sladidlo aspartam je současně jednou z nejdůkladněji prozkoumaných ingrediencí používaných ve výrobě potravin v současnosti.

Nejnovější nekalorické sladidlo, které bylo Evropskou komisí schváleno na sklonku roku 2011, nese název steviol-glykozid a jedná se o sladidlo z přírodního zdroje vyrobené z listů rostliny stévie.

Autor:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...



K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

Vendula se těšila na nový účes. Proměna byla tak radikální, že se nepoznala

Proměna Venduly byla velmi razantní. Sama sebe v první chvíli vůbec nepoznala.

Od střední školy Vendula nezměnila účes. Ve svých šestadvaceti letech se rozhodla pro změnu, a proto se vydala do...

Svět mě dřív štval, dospěla jsem teprve nedávno, říká Simona Babčáková

Simona Babčáková

Proměna herečky Simony Babčákové na blondýnu se promítla i do chování lidí vůči ní. Na okolí působí jemněji, muži jsou...

Další z rubriky

Karcinogenní akrylamid: pozor na připálenou kůrku i snídaňové cereálie

Chléb s tmavou kůrkou sice vypadá lákavě, ale právě ten si nekupujte. Raději si...

Také si z pečiva nebo hranolků vybíráte ty nejvíce propečené? Raději byste měli sáhnout po světlých kouscích. Nejsou...

Dětí s psychickými potížemi přibývá. Chybí nám odborníci, řekl lékař

Ilustrační fotografie

Deprese, bipolární porucha a další duševní nemoci se netýkají pouze dospělých, ale také dětí. Navíc je nyní postihují v...

Rostlinná rádoby mléka obsahují éčka i cukr, říká profesorka Dostálová

Profesorka Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké školy...

Nad mraženou pizzou či polévkou z pytlíku můžeme ohrnovat nos, přesto si tato jídla občas na dovolené dá každý. „Žádný...



Najdete na iDNES.cz