Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Lékař: Za nárůst nemocných celiakií může i přehnaná hygiena v dětství

aktualizováno  11:53
O nemoci zvané celiakie slýcháme v posledních letech stále častěji. Lidí, kteří nemohou jíst lepek, přibývá. „Příčina nárůstu není zcela jasná, nejpravděpodobnější je změna stravovacích návyků v posledních generacích a daleko vyšší hygienický standard v raném dětství,“ odpověděl on-line lékař Luděk Hrdlička.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Zároveň dodal, že stres má na vzniku této choroby vliv minimální. Pokud ale onemocníte, může stres naopak váš stav zhoršovat.

Čtenáře také upozornil, že lepek sám o sobě lidem, kteří nemají jeho nesnášenlivost - celaikii, nebo alergii na něj, žádné zdravotní obtíže nedělá.

„Bezlepkové diety jsou v současné době sice módním trendem, ale nelze je obecně doporučovat,“ řekl gastroenterolog Hrdlička.

Odpovědi lékaře Luďka Hrdličky najdete zde

Celiakie je chronická celoživotní choroba postihující tenké střevo, která je způsobena nesnášenlivostí lepku. Lepek je obsažený především v obilovinách – pšenici, ale také v žitu a ječmenu.

„Jedná se o poměrně časté onemocnění, v našich geografických podmínkách je odhadován její výskyt na zhruba jednoho nemocného na 200 obyvatel České republiky. Původní představa, že se jedná o onemocnění dětského věku, je mylná, v současnosti se objevuje většina diagnostikovaných případů u dospělých,“ říká lékař Luděk Hrdlička.

Onemocnět můžete kdykoli

Nemoc může propuknout v jakémkoliv věku, nejčastěji se objeví mezi 20. a 40. rokem. Příznaky jako průjmy, hubnutí, dehydratace, celkové neprospívání a bolesti břicha, vídáme spíše u dětských pacientů.

O lékaři

MUDr. Luděk Hrdlička

MUDr. Luděk Hrdlička promoval na 1. LF UK v Praze. Absolvoval atestaci z vnitřního lékařství a specializační atestaci z gastroenterologie. Pracoval v několika nemocnicích a od roku 2013 je vedoucím lékařem Gastroenterologického oddělení Polikliniky Budějovická Medicon a.s. v Praze 4. Předmětem jeho klinické, výzkumné a publikační práce je především digestivní diagnostická a terapeutická endoskopie a problematika nespecifických střevních zánětů.

U dospělých mohou být projevy různé, proto se často stává, že nemocní ani nevědí, že trpí celiakií. Příznaky většinou závisí na stadiu nemoci a také rozsahu postižení tenkého střeva.

„Zatížení lepkem totiž vede u nemocných s celiakií k progresivnímu poškození sliznice tenkého střeva a tedy i jeho vstřebávací funkce, výsledkem je pak zhoršené vstřebávání různých živin, ale i vody, minerálů a vitaminů a z toho vyplývající klinické projevy,“ vysvětluje gastroenterolog.

Chudokrevnost, neplodnost i třepení nehtů

Nejčastějšími příznaky jsou chudokrevnost a nízké hladiny sérového železa z poruchy jeho vstřebávání, předčasné řídnutí kostí, chronická únava, defekty imunity, zvýšená kazivost zubů, poruchy kůže a vlasů (opakované infekce koutků a kůže, třepení nehtů, vypadávání vlasů), nechtěný váhový úbytek, porucha růstu u dětí a adolescentů a různé neurologické poruchy – nespavost, nesoustředěnost, deprese a brnění končetin.

Časté bývají i poruchy menstruačního cyklu, snížená schopnost otěhotnět u žen a snížená plodnost u mužů. Vyskytují se i různé nespecifické trávicí obtíže – nadýmání, křeče v břiše – které jsou nezřídka chybně označeny termínem dráždivý tračník. Obdobné obtíže se mohou vyskytovat i u dalších autoimunitních zánětlivých onemocnění tenkého a tlustého střeva – Crohnově chorobě a ulcerózní kolitidě.

K potvrzení celiakie je nutné sérologické vyšetření z krevního odběru, diagnóza se pak jednoznačně potvrdí při endoskopickém vyšetření (gastroskopii) odběrem ze sliznice dvanáctníku. Léčbou je pak doživotní bezlepková dieta.

Autor:



Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Přecházel jsem tři týdny nachlazení, pak jsem upadl do bezvědomí

Ilustrační fotografie

Tři týdny jsem přecházel nachlazení, pak se mi udělalo špatně, upadl jsem do bezvědomí a zbytek už znám jen z...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Jak snížit hladinu cukru v krvi? Jezte vlákninu, na smažené zapomeňte

Skvělým zdrojem vlákniny je celozrnné pečivo a zelenina (ilustrační snímek)

Zvýšená hladina cukru v krvi je příčinou řady zdravotních problémů. K udržení krevního cukru ve správných mezích může...

Další z rubriky

Potraviny pro zdravé kosti. Jezte sardinky, čedar i fíky

Ilustrační snímek

Zdravé kosti = vápník. Tuhle rovnici známe všichni už od dětství. Ne každý ale ví, že klíčové jsou i další živiny:...

Čeho se bojí Kim? Exkrementy prozradí rakovinu i další choroby

Severokorejský vůdce Kim Čong-un si před setkáním s Donaldem Trumpem prohlédnul...

Cukrovka, onemocnění ledvin, zhoubný nádor, ale také třeba DNA. Lidská stolice a moč jsou významným zdrojem nejen...

Zhubla 90 kilogramů, dalších sedm vážila převislá kůže. Pomohla operace

Karen před sérií plastických operací

Celý život byla obézní. Teprve po třicítce shodila polovinu své hmotnosti, ale ani pak se necítila nejlíp. Na těle jí...

Glittery nepatří jen na party. Zařaďte je i do denního líčení

Glittery nepatří jen na party. Zařaďte je i do denního líčení

Arome.cz Třpytky se opět vrátily na výsluní a staly se trendem, který ovládl kosmetický svět. I když vypadají hodně extravagantně...



Najdete na iDNES.cz