Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Objevena molekula zodpovědná za potravinovou alergii

  6:00aktualizováno  6:00
Potravinové alergie patří k nejnepříjemnějším zdravotním komplikacím. Vědci teď však objevili molekulu, která by mohla organismus chránit proti alergické reakci na potraviny.

Nejčastější alergickou reakcí je alergie na ořechy. | foto: Profimedia.cz

Nejčastější potravinovou alergií je alergická reakce na burské oříšky. Imunitní systém lidí, kteří potravinovou alergií trpí, vnímá potravinové proteiny jako ohrožující a reaguje tvorbou protilátek. V některých případech může být tato reakce tak silná, že ohrožuje život postiženého, zvlášť v případech, kdy se rozvine anafylaktický šok.

Zatím neexistuje způsob, jak potravinovou alergii léčit, a jedinou možností je důsledné vyhýbání se alergenům, tedy kritickým potravinám.

Deformované buňky
Teď však, podle BBC, svítá potravinovým alergikům na lepší časy. Vědci totiž objevili molekulu, která by před alergií na jídlo mohla chránit. Výsledky studie, které zveřejnil The Journal of Allergy and Clinical Immunology, vypadají velmi nadějně a skýtají řadu možností v prevenci a léčbě potravinových alergií.

Doktor Claudio Noceletty z The Institute of Food Research a jeho kolegové prováděli pokusy na myších a zjistili, že ty myši, které reagují alergicky na burské oříšky, mají deformované speciální druhy bílých krvinek, které pomáhají organismu v rozhodování, jakým způsobem bude reagovat na cizí molekuly.

Buňky u myší s potravinovou alergií reagovaly neadekvátním způsobem na přítomnost alergenů, čímž docházelo k přílišné stimulaci imunitního systému.

Kontrola imunitního systému
Vědci porovnávali aktivitu těchto buněk ve střevech a slezině alergických a zdravých myší. Zjistili také, že buňky ve střevech alergických myší přestaly produkovat látku zvanou Interleukin-12. To je přitom údajně právě látka, která dokáže kontrolovat alergické reakce organismu.

"Potravinový protein, který je pro zdravého člověka naprosto neškodný, může alergika zabít," říká autor výzkumu. "Objevili jsme chybějící molekulu, která u zdravých jedinců kontroluje imunitní systém a zodpovídá za jeho přiměřené reakce."

V současné době spolupracuje věděcký tým s vědci z Irska, kteří zkoumají, jestli lze tento poznatek využít i v případě lidských buněk. Předběžné výsledky však ukazují, že by tomu tak mohlo být.

Autoři:






Nejčtenější

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Další z rubriky

Alkohol (ilustrační foto)
Pět věcí, které způsobí rychlejší opilost. Dlouhý let i vyšší věk

Možná patříte mezi ty, co si myslí, že svou míru alkoholu velmi dobře znají a nestane se jim, že by se opili víc, než je vhodné. Ale jsou situace, kdy obvyklé...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Máslo nám moc neprospívá, tělo se bez něj obejde, ale chutná nám

„Máslo naše tělo v jídelníčku vůbec nepotřebuje,“ uznává výživová odbornice společnosti STOB Hana Málková a dodává, že ho jíme, protože nám chutná. A tak je to...  celý článek

Ilustrační fotografie
Plodnost mužů se stále zhoršuje. Na vině může být i umělé oplodnění

Mužům mizí spermie. Za posledních pětadvacet let jejich počet klesl o šedesát procent. „A plodnost se bude dál zhoršovat,“ předpovídá v rozhovoru pro páteční...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.