Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Obezita je prý přirozená evoluční příprava na hubené časy

  12:34aktualizováno  12:34
- Jeden ze tří Američanů trpí obezitou a lidí s nadváhou přibývá také v Evropě. Jak napsali odborníci z newyorské univerzity Alberta Einsteina ve studii publikované v posledním čísle časopisu Nature Medicine, obezita nemusí být důsledkem nedostatku vůle, ale přirozené evoluční tendence člověka hromadit tuk a "zabezpečit" se tak na horší časy. Informovala o tom agentura DPA.
Luciano Rossetti a jeho kolegové informovali o roli leptinu známého také jako "tukový hormon". Ten prý našim předkům pomáhal vytvářet tukové rezervy v organismu před obdobím nedostatku. Lidské bytosti jsou prý podobně jako zvířata naprogramované tak, aby jedly kdykoli, je-li potravy dost.
Z evolučního hlediska dává podle Rossettiho lidská hltavost smysl, neboť člověku umožňuje vytvořit rezervy pro "hubené časy". "Tukový hormon" a jeho produkt leptin byl objeven roku 1995 a je považován za přirozený chuťový stimulant.
Váhový přírůstek vyvolává zvýšené vylučování leptinu do tukové tkáně a mozek informaci o jeho zvýšené hladině přetaví v pokyn ke zpomalení konzumace potravy. Naopak pokles váhy zmírní sekreci leptinu a vzbudí prostřednictvím hypothalamu pocit hladu.
Mechanismus, kterým gen reguluje rovnováhu mezi pocitem hladu a nasycení, je ale složitější, než si původně odborníci mysleli.
Rossettovi spolupracovníci podrobili dvě skupiny pokusných krys rozdílné dietě. Zvířata z první skupiny mohla jíst tři dny podle libosti, zatímco další dostávala pouze polovinu toho, co zkonzumovala první skupina. Čtvrtý den vstříkli vědci všem krysám leptin, aby mohli vyzkoušet reakci tukové tkáně.
Zjistili, že zvířata z první skupiny se přizpůsobila neomezenému příjmu potravy a snížila sekreci leptinu do tukové tkáně, aby organismus mohl vytvořit co největší rezervy. Sekreci leptinu do tukové tkáně snížila i zvířata z druhé skupiny, ale zvýšila při tom produkci této látky do svalů a omezila tak pocit hladu.
Existuje-li stejný mechanismus i u člověka, pak je nadváha přirozený důsledek neomezených zdrojů potravy nabízených moderním světem, tvrdí Rossetti. Dodal, že leptin je nyní "nejoblíbenější" teorií vysvětlující stálý přírůstek tělesné hmotnosti populace vyspělých zemí.
Autor:




Nejčtenější

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Meditace umí zmírnit deprese, předcházet infarktu i posílit imunitu

Prastará technika pořád funguje a vědci objevují nové a nové důvody, proč nám vlastně meditace prospívá. Nejen že redukuje stres a zlepšuje náladu, prospívá...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Alkohol (ilustrační foto)
Pět věcí, které způsobí rychlejší opilost. Dlouhý let i vyšší věk

Možná patříte mezi ty, co si myslí, že svou míru alkoholu velmi dobře znají a nestane se jim, že by se opili víc, než je vhodné. Ale jsou situace, kdy obvyklé...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce
Jemné metalické líčení: Jediný třpytivý makeup, se kterým můžete i do práce

Patříte mezi milovnice třpytek, ale nemůžete si dovolit nosit do práce příliš výrazné líčení? Sáhněte po metalických očn... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.