Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Mýty o výživě a hubnutí: pomůže vám hladovění a na cukry zapomeňte

  • 56
Mezi lidmi koluje mnoho chybných informací ohledně shazování přebytečných kilogramů. S odborníky na fitness a výživu jsme vybrali ty nejvíce rozšířené, které vám možná doposud bránily v úspěšném hubnutí.

1. Cukry nejsou při hubnutí prospěšné

S cukry, lépe řečeno se sacharidy, to není tak jednoznačné. Existují totiž dva typy – jednoduché a složité. Jednoduché cukry obsahují například průmyslově vyráběné sladkosti, které tělu nic dalšího nepřináší, žádné vitaminy, minerální látky ani vlákninu.

Nejúspěšnější diety roku 2016

Ilustrační snímek

Naopak celozrnný chléb, fazole nebo přírodní ovesné vločky s vysokým podílem složitých cukrů jsou lidskému organismu prospěšné. Vyvážená strava by měla obsahovat až 50 procent zdravých sacharidů. Jejich dostatek navíc zmírní i vaši touhu po „špatných“ cukrech.

„Hlavní příčinou přibývání na váze jsou nejčastěji jednoduché cukry. Jejich konzumace se promítá v tukových polštářích na břiše i na bocích. Potraviny s obsahem vlákniny a nízkým glykemickým indexem jsou oproti nim zdraví prospěšné, ale ani s nimi se to nesmí přehánět,“ potvrzuje hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová.

2. Po nízkotučných výrobcích nemůžu přibrat

Produkty s nálepkou „nízkotučný“ nebo „bez tuku“ jsou obvykle vyráběny s pomocí přidaného cukru, potravinového škrobu či soli. To způsobuje, že si sice kupujete „zázračně“ odtučněný výrobek, ale ve finále jíte minimálně stejný počet kalorií, jako se nachází v jeho běžné formě.

Nenechte se oklamat marketingovými hesly na obalech. „Skutečnou vypovídající hodnotu mají tabulky nutričních hodnot a složení výrobku. Při nákupu kontrolujte počet kalorií s ohledem na celkový objem balení. Řiďte se jednoduchým heslem: když se vás obal snaží příliš okatě přesvědčit o tom, jak je potravina uvnitř zdravá, nebývá to zdaleka pravda,“ upozorňuje Monika Bartolomějová.

3. Jíst pozdě večer znamená automaticky ztloustnout

Lidé, kteří jedí v nočních hodinách, mají skutečně sklon k nadváze. Jako důvod se však neuvádí denní doba příjmu potravy, ale to, že noční jedlíci většinou sáhnou po kalorickém polotovaru, aby rychle zahnali hlad.

Někteří lidé s plným žaludkem špatně spí, přičemž únava následující den bývá dalším spouštěčem chuti na nezdravá jídla.

Ideální doba pro poslední větší jídlo je podle odborníků na výživu tři až čtyři hodiny před spaním. Což znamená, že si klidně můžete dát večeři v osm hodin, když chodíte spát kolem půlnoci.

„Pokud máte po večeři ještě hlad, klidně si dopřejte další chod, ovšem dbejte na nízký obsah sacharidů. Ideální jsou kousky zeleniny nebo polotučný tvaroh,“ radí Monika Bartolomějová.

4. Díky hladovění zhubnu rychleji

Regulovaná hladovka, kdy cca 36 hodin přijímáte pouze neslazené tekutiny, může skutečně fungovat jako startér vaší redukční diety. Ospalý metabolismus náhlý nízký energetický příjem šokuje tak, že krátkodobě zrychlí spalování.

„Pokud však hladovíte přes den a večer to nevhodně doháníte nebo jíte stylem pouze jednou dvakrát denně a přitom je skladba jídla nevhodná, pak bude tělo reagovat opačně. Bude zásoby ukládat,“ varuje nutriční specialistka Monika Bartolomějová.

Například třídenní půst vám na váze ubere pár kil. Ovšem s návratem k běžnému jídelníčku počítejte se stejně rychlým jo-jo efektem. Okamžitá redukce je navíc spojena s úbytkem svalů, nikoli tuku, což negativně působí na zdraví celého organismu.

5. Když chci zhubnout trvale, musím hubnout pomalu

I když je pravda, že většinu „rychlodietářů“ postihne známý jo-jo efekt, nemusí to platit pro každého. Především lidé s vysokou obezitou dokáží zhubnout za jediný rok přes dvacet kilogramů (například ze 130 na 110 kilo) a být stále úspěšní.

Dejte si ale pozor na nereálné sliby zázračných diet a preparátů. Pokud chcete vyzkoušet některou z metod rychlé redukce, nejprve se poraďte se svým lékařem nebo specialistou na výživu, zda je pro vás z nutričního hlediska vhodná. V takovém případě je vždy lépe být pod odborným dohledem.

6. Všechny kalorie jsou si rovné

Energetický příjem v potravě měříme pomocí kalorií nebo kilojoulů. Každá kalorie nese stejné množství energie, to je pravda. Ovšem různé kalorické zdroje mají rozdílné účinky na naši váhu a zdraví.

„Každá potravina prochází svojí metabolickou cestou, během níž ovlivňuje hormonální hladinu a ukládání tuků v těle. Proteinové, tukové a sacharidové zdroje kalorií se chovají odlišně. Je zřejmé, že i když přijmete stejné množství energie z ovoce či klasického cukru, efekt a přínos pro organismus bude odlišný. Protein má zase oproti tukům a sacharidům moc více zasytit, a protože je náročné bílkoviny trávit, stojí to tělo i více energie,“ vysvětluje odbornice na výživu Monika Bartolomějová.

7. Hubnutí je lineární proces

Tento rozšířený omyl je častou příčinou ztráty motivace během hubnutí. Většinu lidí vyděsí, když po prvotním shození kil váha stagnuje nebo i trochu přiberou. Jde však o naprosto přirozený jev – v řádech týdnů tělesná hmotnost obvykle kolísá až o několik kilogramů.

„Pokud váha ukazuje vyšší hodnotu, ještě není důvod k obavám. Rozdíly způsobuje nezpracovaná strava v trávicím systému nebo zadržovaná voda v těle. Své hubnutí proto sledujte v dlouhodobém horizontu, malé výkyvy na váze jsou normální,“ uklidňuje trenérka Markéta Brožová.

8. Za obezitu může slabá vůle

Je zcela špatně domnívat se, že za váhovým přírůstkem člověka pokaždé stojí jeho neschopnost se ovládnout. Obezita je složité onemocnění způsobené celou řadou faktorů. Na vině bývají četné genetické proměnné nebo zdravotní indikace, jako jsou deprese, syndrom polycystických vaječníků, onemocnění štítné žlázy a další.

Nebezpečné diety, které raději nezkoušejte

Ilustrační snímek

Roli hraje také dědičnost. Obézní lidé většinou bojují s biologicky danou dysfunkcí hormonů, které mají na starosti tělesnou hmotnost. Proto musí vyvinout větší úsilí při hubnutí i udržení váhy.

„Jednou z příčin obezity bývá rezistence na hormon leptin. Ten signalizuje mozku dostatek tuku v těle a pokud nefunguje správně, mozek si stále myslí, že máte hlad. Je extrémně těžké, ne-li nemožné, jíst vědomě méně, když neznáte pocit sytosti. Jedná se však o jeden z mnoha faktorů. Biologické dispozice k obezitě jsou zřetelné u nejmenších dětí, kterým nelze vyčítat slabou vůli, chovají se přesně tak, jak jim předepisuje fyziologie. Samozřejmě to neznamená, že by se tito lidé měli vzdát veškerých snah zhubnout s odvoláním na genetiku, ale faktem je, že hubnutí je pro ně mnohem těžší. Pozitivních výsledků většinou dosáhnou až s odbornou pomocí,“ uvádí Monika Bartolomějová.

9. Při redukci hmotnosti je důležité snídat

Studie ukázaly, že lidé, kteří nesnídají mají skutečně větší sklon k přibírání na váze. Nemůže to ale být tím, že tito lidé žijí obecně víc nezdravě?

Na tuto otázku odpověděl výzkum z roku 2014, který po dobu čtyř měsíců sledoval přes tři stovky mužů a žen. Ti buď snídali, anebo snídani přeskakovali. Žádný efekt jednoho nebo druhého chování na změnu hmotnosti se však neprokázal.

„Opět se dostáváme k tomu, že každý organismus je individuální. Někomu snídaně vyhovují, jinému ne. Primárně bychom se měli vyhýbat přejídání, ke kterému nás svádí nepravidelné stravování a nedostatek času během dne. Jestli jedinec snídá, nebo snídani vynechává a poprvé jí až dopolední zdravou svačinu, není podstatné,“ souhlasí nutriční specialistka Monika Bartolomějová.