Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Šest mýtů o ledvinových kamenech

aktualizováno 
Dají se vyplavit brusinkovým džusem, tvoří se z vápníku v mléčných výrobcích a vypadají jako malé šedé oblázky. To jsou jen některé mýty, které o ledvinových kamenech kolují. Jaké jsou ty další a jaká je pravda?

Ledviny - ilustrační fotografie | foto: Profimedia.cz

Ledvinové kameny patří mezi velmi časté onemocnění ledvin. Praktická lékařka Bronislava Chlebovcová z Lékařského domu Praha pro čtenáře iDNES.cz vysvětlila, že ledvinové kameny vznikají při nahromadění minerálních solí, které vykrystalizují v močových cestách.

Nejobvyklejší jsou kameny ze šťavelanu vápníku. Další typy se vytvářejí z kyseliny močové, cystinu a fosfátů. Minerál vykrystalizuje v moči na kamínek kvůli vysoké koncentraci tohoto minerálu v moči.

K ledvinovým kamenům dochází spojením nevhodné stravy (vysoký příjem dané látky) a špatného vylučování látky z těla (nejčastěji při nedostatečném nebo nevhodném pitném režimu). Způsob života je také jedním z hlavních činitelů. Stres obecně přispívá ke sníženému vylučování moči a tím i tvorbě močových kamenů.

Internistka Michaela Štěpánková z Lékařského domu Praha doplnila, že nefrolithiasou (močovými kameny) trpí 2 až 3krát častěji muži než ženy a zdůraznila, že prevence spočívá v dostatečném pitném režimu (kolem 2 litrů denně), dále je třeba se chránit před infekcemi močového traktu, někdy také vadí příliš bohatá strava na živočišné bílkoviny. Nutné je rovněž léčit případnou dnu, což je zvýšená hladina kyseliny močové.

„Ve vzácných případech, pokud se ledvinné kameny opakují, je nutné pomyslet na onemocnění příštítných tělísek, která regulují mimo jiné hladinu vápníku a fosfátu v těle. Většinou nezhoubný nádor těchto tělísek se může projevit opakujícími se kolikami a ledvinovými kameny,“ uvádí internistka Štěpánová.

Domácí lékař

Obě lékařky se shodují, že je velmi důležitý dostatečný pitný režim.

„Velmi dobrou orientaci v tom, jestli pijeme dostatek tekutin, nám poskytuje barva moče. Moč by měla mít čirou nebo slabě žlutou barvu. Pokud je tmavě žlutá až oranžová, je to známka, že organismus je málo zavodněný,“ vysvětluje lékařka Chlebovcová, která doporučuje pít především čistou vodou, nejlépe filtrovanou přes uhlíkový filtr. Vhodná je podle ní také voda s citronem, naopak nedoporučuje pít slazené nápoje (ledové čaje, džusy, kolové nápoje atd.).

„Pokud pacient již močové kameny měl a ví se, jakého druhu byly, doporučuje se jako prevence opakovaného výskytu kamenů držet speciální diety,“ radí doktorka.

A jaké jsou nejčastější příznaky ledvinových kamenů? Podle doktorky Chlebovcové to jsou hlavně nevolnost až zvracení, ztráta chuti k jídlu, bolest v bederní krajině, v dolní polovině břicha a tříslech, hnis nebo krev v moči.

„Nejčastěji je prvním příznakem ledvinová kolika, prudká bolest v bedrech, která přinutí pacienta vyhledat lékařskou pomoc,“ řekla doktorka Chlebovcová.

Doktorka Štěpánková doplnila, že někdy bývají dlouhou dobu kameny i „němé“, objevují se pouze nespecifické bolesti v zádech až do okamžiku cestování močového kamene.

Ledvinové kameny nepodceňujte

Pozor na komplikace ledvinových kamenů. Co se může stát, když léčbu podceníte, se dočtete na Vitalion.cz. 

„Léčba může být konzervativní, tedy pacient musí hodně pít, užívat tzv. spasmolytika, která zklidní bolest a zároveň napomáhají dilataci močových cest, aby kamínek mohl snáze vyjít, k tomu je potřeba také pohyb, někdy zejména při horečce je nutno přidat i antibiotika,“ popsala doktorka Štěpánková a dodala, že pokud nezabere či nelze použít konzervativní terapii, lze v některých případech použít extrakorporální rázovou vlnu tzv. litotrypsi (LERV), ovšem kamínek musí být větší než 8 milimetrů.

„Rozdrtí se a vyjde ven samovolně formou drobných úlomků a písku. Pokud se nalézá ve spodní části močových cest, lze jej stáhnout cystoskopicky speciální kličkou. Jako poslední možnost zbývá operační řešení.“

Ledvinové kameny umí hodně potrápit a mnoho věcí o nich lidé ani nevědí. Možná i vy věříte některým mýtům o ledvinových kamenech. Přečtěte si, které to jsou.

Mýtus – ledvinové kameny vyplaví brusinkový džus
Fakt – brusinkový džus může ledvinové kameny ještě zhoršit

Brusinky jsou dobrou prevencí zánětů močových cest a mohou zabránit infekci, ale při léčbě ledvinových kamenů mohou mít zcela opačné účinky.

„Brusinkový džus je bohatý na oxalát (šťavelan vápenatý), který může způsobit ledvinové kameny, takže doporučujeme nepít brusinkový džus ani ho užívat jako doplněk stravy,“ řekl doktor Mantu Gupta, ředitel The Kidney Stone Center at Mount Sinai Hospital pro server Yahoo Health.

Mýtus – ledvinové kameny pocítíte jako bolest břicha nebo ledvin
Fakt – bolest je horší než bolení břicha a projeví se v boku, v podbřišku nebo v tříslu

Jak se již zmínila doktorka Chlebovcová, ledvinové kameny se ohlásí výraznou bolestí v bederní krajině, v dolní polovině břicha a tříslech.

Doktor Gupta upřesnil, že ledvinové kameny se projevují spíše jako porodní kontrakce a některé jeho pacientky se svěřily, že bolest byla dokonce horší než porod. Doktor Gupta popsal, že kolikovitá bolest, kterou vyvolávají ledvinové kameny, přichází ve vlnách po určitých intervalech a může mít podobu ostré bodavé bolesti, nebo bolesti připomínající menstruační křeče.

Doktor Philip Buffington z The Urology Group v Ohiu také vyvrací, že by se ledvinové kameny vždy projevovaly bolestí v oblasti ledvin. Poté, co se kámen zvětší na velikost 2 až 3 mm před močovým měchýřem, zablokuje proud moči, což se projeví velmi výraznou bolestí v boku, podbřišku a tříslech. Tuto kolikovitou bolest obvykle doprovází celková nevolnost a pocit na zvracení, někdy i průjem.

Ledvinové kameny

Mýtus – ledvinové kameny vzniknou kvůli konzumaci mléčných výrobků
Fakt – vápník obsažený v mléčných výrobních není nepřítel

Mýtus, že za vznik ledvinových kamenů může vyšší příjem vápníku, je hluboce zakořeněný, ale podle doktora Gupty je pravý opak pravdou a strava s nízkým obsahem vápníku naopak zvyšuje riziko vzniku ledvinových kamenů.

„Mnoho lidí si způsobí ledvinové kameny, protože mají nedostatek vápníku ve stravě,“ říká doktor Gupta, který navrhuje dát si po obědě sklenici mléka nebo jogurt a zvýšit konzumaci potravin s obsahem hořčíku.

Vápník má totiž schopnost navazovat kyselinu šťavelovou v trávicí soustavě. Také doktorka Chlebovcová tento mýtus vyvrací a říká, že jí není známo, že by mléčné výrobky zvyšovaly výskyt ledvinových kamenů.

Mýtus – vždy z vás vyjde několik ledvinových kamenů
Fakt – ledvinových kamenů může být více, nebo také jen jeden

Doktor Buffington vyvrací tento častý mýtus a zdůrazňuje, že většinou z pacienta vyjde pouze jeden kámen, zvláště pokud se s tímto problémem potýká prvně. Bohužel nepříjemnou zprávou je, že pokud jste už jednou ledvinový kámen zažili, máte o 90 procent zvýšenou pravděpodobnost vzniku ledvinových kamenů v průběhu dalších čtyř let.

I proto lékaři doporučují absolvovat ultrazvuk, který pomůže zjistit, z jakého důvodu se vám kameny tvoří a jak jim účinněji předcházet.

Mýtus – ledvinové kameny vždy způsobují potraviny bohaté na šťavelany
Fakt – je to částečně pravda, ale většinou je na vině genetika

Většina ledvinových kamenů se skládá z krystalů šťavelanu vápenatého a nadměrná konzumace potravin se šťavelany opravdu může způsobit ledvinové kameny.

Nicméně jak uvádí server Yahoo Health, většina ledvinových kamenů je spojena s genetikou.

Lékařka Michaela Štěpánková ale upozorňuje, že ledvinový kámen může být různého původu.

„Nejčastěji jsou kameny oxalátového původu spolu s vápníkem, (oxaláty jsou známé šťavelany obsažené v některých potravinách jako špenát, reveň, některá zelenina). Někdy jsou kameny z fosforečnanu vápenitého, z kyseliny močové (urátové kameny vznikají ze stravy jako je čokoláda, jogurty, zelí, z mladého masa, kávy, čaje, alkoholu), dále xantinové, cystinové... Nejčastěji se jedná o kameny smíšeného obsahu.“

Mýtus – ledvinové kameny vypadají jako malé šedé oblázky
Fakt – ledvinové kameny se vyskytují ve všech možných podobách

Kamínek, který vás tak nesnesitelně mučil, může mít nejrůznější tvar, velikost, barvu a strukturu. Pacienti mohou vyloučit třeba jen jeden kamínek o velikosti zrnka písku, nebo také několik kamínků podobné perlám či ostré zubaté žluté kameny nebo dokonce hnědé kameny o velikosti golfového míčku.

Doktor Mantu Gupta doporučuje kámen zachytit a přinést k lékaři na analýzu. Složení kamene vám může pomoci určit, co kámen způsobilo, a zabránit tak dalším problémům.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

(Ilustrační snímek)
Máslo nám moc neprospívá, tělo se bez něj obejde, ale chutná nám

„Máslo naše tělo v jídelníčku vůbec nepotřebuje,“ uznává výživová odbornice společnosti STOB Hana Málková a dodává, že ho jíme, protože nám chutná. A tak je to...  celý článek

Alkohol (ilustrační foto)
Pět věcí, které způsobí rychlejší opilost. Dlouhý let i vyšší věk

Možná patříte mezi ty, co si myslí, že svou míru alkoholu velmi dobře znají a nestane se jim, že by se opili víc, než je vhodné. Ale jsou situace, kdy obvyklé...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku
Barevná oční linka DYI: Nahraďte černou klasiku

Jemnějším typům příliš nesvědčí klasická černá tužka na oči - na jejich tváři působí tvrdě. Naopak barevná linka z očníc... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.