Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

K největším rizikům patří kouření

  1:00aktualizováno  1:00
Přesné statistiky nejsou dosud k dispozici, přesto je zřejmé, že následující faktory zvyšují pravděpodobnost, že se u vás objeví zhoubný nádor.

Věk
Riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku vzrůstá spolu s věkem. Nemoc je výrazně častější u lidí padesáti let a pravděpodobnost, že ji máte (nebo budete mít) vzrůstá s každým desetiletím v řádu desítek procent. Nicméně kolorektální karcinom byl prokázán také u výrazně mladších pacientů.

Pohlaví
Ve světě obecně platí - u žen je pravděpodobnost výskytu kolorektálního karcinomu větší než u mužů. V České republice však častěji onemocní muži. Je to způsobeno především častější nadměrnou konzumací piva, která riziko výskytu rakoviny výrazně zvyšuje.

Polypy
Polypy jsou nerakovinné výrůstky na vnitřní straně střev. Jejich výskyt může být provázen stejnými (nebo podobnými) příznaky jako rakovina. Přestože jsou vcelku běžné u lidí starších 50 let, polyp, který se nazývá adenoma, zvyšuje pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku o desítky procent. Někdy je dokonce označován jako první fáze rakoviny.

Osobní historie
Jakákoli rakovina jiného orgánu zvyšuje pravděpodobnost výskytu kolorektálního karcinomu. Stejně tak již jednou úspěšně vyléčená rakovina tlustého střeva nebo konečníku znamená, že jste v rizikové skupině a že se u vás rakovina může kdykoli znovu projevit. V tomto případě je zvlášť důležité pravidelně podstupovat vyšetření na okultní krvácení, ale i na jiné druhy rakoviny. Riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku také zvyšují časté záněty a jiná onemocnění tlustého střeva nebo konečníku.

Rodinná historie
Rodiče, sourozenci, ale i vzdálení příbuzní, kteří onemocněli rakovinou tlustého střeva nebo konečníku, zvyšují pravděpodobnost, že se u vás tato nemoc vyskytne. Pokud měl jakýkoli člen vaší rodiny s kolorektálním karcinomem potíže, je potřeba to říci praktickému lékaři a nechat se pravidelně testovat - bez ohledu na věk! V takovém případě platí test zdravotní pojišťovny i lidem mladším padesáti let.

Strava
Tučné jídlo zvyšuje riziko vzniku kolorektálního karcinomu. Naopak vláknina a mléčné výrobky slouží jako vhodná prevence.

Životní styl
Pokud kouříte, pijete nadměrně alkohol nebo pokud máte nedostatek pohybu, vystavujete se nebezpečí onemocnění rakovinou tlustého střeva nebo konečníku. Stejně tak nebezpečná může být nadváha.

Cukrovka
Lidé s cukrovkou mají o 30 až 40% vyšší riziko onemocnění rakovinou tlustého střeva a konečníku než zdraví lidé.

To, že patříte do jedné nebo více rizikových skupin neznamená, že máte nebo budete mít rakovinu tlustého střeva a konečníku. Na druhou stranu to ale znamená, že riziko je u vás několikanásobně vyšší než u lidí, kteří nesplňují žádnou z výše uvedených podmínek. Nejlépe je poradit se s lékařem. Především v otázce stravy a životního stylu lze proti rakovině tlustého střeva účinně bojovat.

Autor:






Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Plodnost mužů se stále zhoršuje. Na vině může být i umělé oplodnění

Mužům mizí spermie. Za posledních pětadvacet let jejich počet klesl o šedesát procent. „A plodnost se bude dál zhoršovat,“ předpovídá v rozhovoru pro páteční...  celý článek

Ilustrační fotografie
Srdce se náhle zastaví až 70 lidem ze sta tisíc. Do 10 minut je pozdě

Když náhlá zástava srdečního oběhu potká někoho s dobrou fyzickou kondicí, jeho okolí je zděšeno. Obecně se totiž má za to, že sportem si zdraví utužujeme, tak...  celý článek

Ilustrační fotografie
Přejídání jako zabiják. Skrytě ničí i vaše játra

Znalec gastronomie Pavel Maurer radí: „Nejezte blbě!“ Lékaři by dodali: „A když už, tak se aspoň nepřejídejte.“ Obezita totiž ničí nejen klouby a srdce, ale...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky
Proč potřebujete izolepu do kosmetické taštičky

Klepe se vám ruka a tekutou linkou si na víčku vytvoříte nepravidelný pruh... co s tím? Pomůže vám obyčejná lepicí páska... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.