Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jíst racionálně je lepší, než hladovět

  18:25aktualizováno  18:25
Určitě už vám někdo tvrdil, že držet diety je úplná hloupost a že stačí jen jíst rozumně. Problém je ale v tom, že když jíte, mozek při tom moc nepracuje. Je proto dobré, si osvojit stereotypy racionální (tedy vlastně rozumné) výživy, které pak vykonáváte automaticky.

Obecně platí, že jíst bychom měli v rámci svých možností zdravě. Nejvhodnějším termínem pro označení zdravé výživy je "racionální výživa". Ta řeší správné složení a množství stravy včetně rozdělení do denních dávek podle okolností, přizpůsobuje stravu věku, pohlaví, charakteru práce a rovněž přihlíži k individuálním návykům.

Nikdy si neservírujte stále to samé. Vyvolá to ve vás pocit, že racionální výživa je chudá a že se víceméně vlastně omezujete. A nikdo se neomezuje rád. Strava má být pestrá, smíšená (obsahovat rostlinné i živočišné produkty), energeticky odpovídající, biologicky plnohodnotná a správně časovaná.

Poměr hlavních živin, tj. bílkovin, tuků a cukrů, by měl být 20 : 30 : 50.
Přibližně polovina bílkovinného množství by měla být hrazena rostlinnými zdroji. Nevýhodou bílkovin živočišného původu je skutečnost, že jsou doprovázeny tuky. Jako zdroje rostlinných bílkovin jsou vhodné luštěniny a obilniny.

Asi dvě třetiny tuků by měly být rostlinného původu (obsahují nenasycené mastné kyseliny). Rostlinné tuky nejsou pouze ve formě olejů, ale jsou přirozenou součástí některých potravin - luštěnin, ořechů, obilnin.

Cukry rozlišujeme jednoduché a složité. Doporučuje se omezovat první (obsahují tzv. prázdné kalorie). Nahraďte je druhými, které jsou obsaženy především v obilninách, luštěninách, ovoci a zelenině. Složité cukry (polysacharidy) představují 50% denní dávky cukrů. Kromě energie obsahují minerální látky, vitaminy, vlákninu.

Vhodné je jíst i látky, které de facto nestrávíte, tzv. vlákninu. Zdá se vám to na hlavu postavené? Vláknina je nezbytná pro správné trávení a má určitý vliv na snížení rakoviny tlustého střeva. Kombinace vody a vlákniny navíc způsobuje včasný pocit plného žaludku, takže se nepřejídáme.

Autoři:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Přejídání jako zabiják. Skrytě ničí i vaše játra

Znalec gastronomie Pavel Maurer radí: „Nejezte blbě!“ Lékaři by dodali: „A když už, tak se aspoň nepřejídejte.“ Obezita totiž ničí nejen klouby a srdce, ale...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Máslo nám moc neprospívá, tělo se bez něj obejde, ale chutná nám

„Máslo naše tělo v jídelníčku vůbec nepotřebuje,“ uznává výživová odbornice společnosti STOB Hana Málková a dodává, že ho jíme, protože nám chutná. A tak je to...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.