A co naopak pomáhá? Ovoce, zelenina, mléčné výrobky, vláknina atd.
Samozřejmě není třeba se krutě trápit - čas od času si klidně můžete dát něco nezdravého. Je však důležité, abyste si takové jídlo nedopřávali často a pravidelně.
Stejné je to s alkoholem - pivo po svátečním obědě ještě nikoho nezabilo, ale deset piv denně je už slušný základ rakovinového bujení.
Dalším důležitým faktorem prevence je pohyb. Sport zvyšuje obranyschopnost organismu - a ta je nezbytná pro boj s jakoukoli nemocí, rakovinu nevyjímaje.
Desatero
Následující desatero by se mělo stát vaším průvodcem při výběru stravy a denních aktivit. Především by ale mělo pomoci v boji s rakovinou tlustého střeva a konečníku.
• Jíst méně živočišných tuků.
• Jíst méně červeného masa.
• Zahrnout do svého jídelníčku víc vlákniny, ovoce a zeleniny.
• Pravidelně konzumovat zakysané mléčné výrobky.
• Pravidelně sportovat
• Omezit pití tvrdého alkoholu a také piva.
• Přestat kouřit.
• Nebát se, nestydět, nemlčet o případných problémech
• Pravidelně si hlídat stolici
• Minimálně každé dva roky si udělat test na okultní krvácení.
Co jsou to antioxidanty? Antioxidanty jsou důležité látky, které mohou pomoci v boji proti rakovině tlustého střeva a konečníku. Fungují jako vzpruha organismu v době, kdy tělo bojuje s rakovinovým bujením. Pomáhají mu vypořádat se volnými radikály, což jsou vedlejší produkty kyslíku z buněk lidského těla. Jejich působení poškozuje tělesné buňky tzv. oxidací, tedy stejným procesem, který můžeme pozorovat u mědi nebo při žluknutí másla. V posledních letech se ukazuje, že jsou volné radikály do značné míry zodpovědné také za nemoci jako je šedý zákal, srdeční choroby, stárnutí nebo infekční choroby. Antioxidanty podporují přirozený boj těla s volnými radikály a jsou obzvláště důležité v době, kdy je organismus napaden cizorodou látkou, nebo kdy v těle probíhají zhoubné procesy. Nejsnazší cestou, jak antioxidanty v těle podporovat, je konzumace karotenu, beta-karotenu a luteinu. Dobrým zdrojem antioxidantů je zelenina, cereální potraviny, některé druhy čaje. |