Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jaké neduhy dokáže vyléčit čokoláda

  1:00aktualizováno  1:00
Produktům z kakaových bobů lékaři po staletí přisuzovali vynikající vlastnosti. Počátkem 18. století například tvrdili, že posilují žaludek, zvyšují smyslnost, posilují činnost mozku, tlumí bolest. Co na to dnešní výzkumy?

Snad právě proto, že naši předkové považovali čokoládu za téměř zázračný všelék, investovalo se do výzkumu jejích vlastností a účinků mnoho peněz, kromě kávy snad ze všech "poživatin".

Zkažené zuby?
Ačkoliv čokoláda obecně platí za nezdravou, zuby kazící a akné způsobující potravinu, její negativní vlastnosti se neprokázaly. Naopak.

Od roku 2001 uveřejnili vědci mnoho prací, které potvrzují, že čokoláda zabraňuje nekontrolovatelné oxidaci v buňkách - a tím vzniku chronických a dalších nemocí, například kardiovaskulárních onemocnění, některých typů rakoviny, revmatických chorob nebo Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. 

Antioxidanty
Současná lékařská věda věnuje hodně pozornosti antioxidantům, tedy látkám, které zbavují tělo škodlivých volných radikálů. Mezi antioxidanty patří i takzvané flavonidy hrající důležitou úlohu v obranném mechanismu rostlin (v ochraně proti hmyzu a mechanickému poškození).

V lidském organismu antioxidanty především zabraňují vzniku aterosklerotického plaku, a tím riziku vzniku srdečních chorob. Typickým příkladem je tzv. francouzský paradox:

Francouzi trpí mnohem méně srdečními chorobami, i když mají podobnou skladbu potravin jako obyvatelé okolní Evropy. Vypijí však mnohem víc červeného vína, které antioxidanty obsahuje ve vysokém množství. Poslední výzkumy ukazují, že kakaové boby obsahují antioxidantů dokonce ještě víc než víno.

Zároveň mají flavonoidy pozitivní vliv na ochablé lidské cévy a zpomalují stárnutí. Bylo zjištěno, že vyvážená strava s vydatným příjmem antioxidantů může prodloužit život o 5 až 10 let. Dále flavonoidy povzbuzují činnost centrální nervové soustavy i srdce, mají močopudné účinky a uvolňují hladké svalstvo (především plicní).

Nejen antioxidanty
Kromě antioxidantů čokoláda obsahuje mnoho dalších látek, z nichž nejzajímavější tzv. serotonin, který u člověka vyvolává příjemné pocity. Dále je v čokoládě také velké množství hořčíku (kakaový prášek ho obsahuje až 600mg na 100g), který má podobné účinky jako serotonin.

I přes všechny zmíněné klady je však třeba si uvědomit, že čokoláda má poměrně vysokou energetickou hodnotu. Takovou, že si ji dávají i sportovci při velkém vypětí, aby měli energetickou rezervu. Pro normálního člověka tedy přehnaná konzumace čokolády může znamenat riziko obezity.

A navíc - všechny uvedené údaje platí pouze pro kakaové boby. A těch je v obyčejné mléčné čokoládě jen asi 8 až 9 procent (v hořké až 48 procent, k dostání je však i čokoláda osmdesátiprocentní).

Historie čokolády

Kakaovník, z jehož bobů se čokoláda vyrábí, pochází z Jižní Ameriky. Prvním Evropanem, který se s ním seznámil, byl Kryštof Kolumbus, když v roce 1502 na své čtvrté a poslední cestě do Ameriky blízko Hondurasu potkal velkou kanoi plnou kakaových bobů. Do Evropy však toto zboží přivezl až španělský dobyvatel Hernando Cortéz o 20 let později.

Původně historikové předpokládali, že průkopníky ve zpracování kakaových bobů byli Aztékové a že je dokonce používali jako platidlo. Avšak slovo "kakao" pochází z jazyka Mayů, kteří obývali oblast dnešního jižního Mexika a Střední Ameriky, a vyskytuje se na nádobách z doby kolem roku 500 n. l.

Je však možné, že kakaové boby znali už Olmekové, předchůdci Mayů. Tito lidé připravovali z rozdrcených kakových bobů šlehané nápoje, do nichž přidávali různé přísady podle ročního období, například vanilku, víno, skořici či koření chili. Věřili, že kakaový nápoj je léčivý, současně měl být afrodisiakem. 

Skutečně první oficiální dodávka kakových bobů do Evropy byla historicky zaznamenána z Veracruz do Sevilly roku 1585. Evropané nejprve rovněž popíjeli nápoj s přísadou různých koření, které však bylo brzy nahrazeno chutnějším cukrem. Čokoláda byla určena pouze pro bohaté a šlechtu nejprve ve Španělsku, záhy se však rozšířila po celém starém kontinentě.

Záměna koření za cukr byla zlomem ve vývoji zpracování kakaa: pomalu začala vznikat čokoláda tak, jak ji známe dnes.

V roce 1828 si Holanďan Conrad  J. van Houten nechal patentovat lisování kakaového másla z pražených, odslupkovaných a rozdrcených bobů, čímž vznikl další produkt, z něhož se mletím stal kakaový prášek.

O dvacet let později Angličan Joseph Storrs Fry vyrobil čokoládu, která vznikla smícháním kakaového prášku, kakaového másla a cukru. A konečně Švýcar Daniel Peter přišel s nápadem přidávat do čokolády sušené mléko, které vyráběl další Švýcar - Henri Nestle. A pravá čokoláda byla na světě.

Reklama na čokoládu - ilustrační foto.

Autor:



Nejčtenější

Jsi koště. Ty zase liberecká nula. Janu ve Výměně musel zachránit štáb

Výměna manželek: Napadení a zásah štábu!

Roman (46) je koště, alias budižkničemu, a Jana (32) zas liberecká nula, zaznělo tentokrát v televizní Výměně manželek....

Zbavila se nevzhledného nosu a je konečně šťastná. Už nemusí nosit ofinu

Fotky z profilu pro Báru nejsou žádný problém. Pomohla jí plastická operace.

Velký nos byl pro Báru po mnoho let symbolem utrpení. Až operace jí pomohla začít nový život a získat nikdy nepoznané...



V mužském těle byla nešťastná, dnes má krásná Erin ňadra i lásku

Poprvé poznala Jareda ještě jako Aaron. Dnes s ním Erin prožívá lásku svého...

Narodila se jako chlapec jménem Aaron, ale už od tří let věděla, že do klučičího těla nepatří. Před dvěma lety se...

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Kvůli barvě očí téměř oslepla. Modelka varuje před nebezpečnou operací

Modelka Nadinne Bruna kvůli plastické operaci očí málem přišla o zrak.

Je jí dvaatřicet, na Instagramu ji sleduje skoro 200 tisíc lidí. A má zrak devadesátileté ženy. Nadinne Bruna si za to...

Další z rubriky

Trpěla anorexií: Věděla jsem, že umírám, ale nedokázala jsem jíst

Michala Jendruchová v Rozstřelu

Anorexie, bulimie, ale i ortorexie jsou závažná psychiatrická onemocnění, která postihují stále více lidí a dokonce i...

Syn má juvenilní idiopatickou artritidu, diagnózu odhalili až za půl roku

Matěj se snaží stále rehabilitovat.

První náznak toho, že se synem Matějem není něco v pořádku, jsme zaznamenali v jeho dvou letech při cvičení. Diagnózu...

Sedm výhod listové zeleniny. Prospívá srdci, zraku i mozku

(Ilustrační foto)

Pro takzvané superpotraviny nemusíte vyrážet do exotických krajin ani do specializovaných obchodů. Některé z těch...

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Udělejte si na MDŽ radost novou kosmetikou

Arome.cz Mezinárodní den žen si žádá oslavu. A pokud ne oslavu, tak alespoň nákupy. Co takhle podtrhnout svou ženskost novou výra...

Najdete na iDNES.cz