Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jaké neduhy dokáže vyléčit čokoláda

  1:00aktualizováno  1:00
Produktům z kakaových bobů lékaři po staletí přisuzovali vynikající vlastnosti. Počátkem 18. století například tvrdili, že posilují žaludek, zvyšují smyslnost, posilují činnost mozku, tlumí bolest. Co na to dnešní výzkumy?

Snad právě proto, že naši předkové považovali čokoládu za téměř zázračný všelék, investovalo se do výzkumu jejích vlastností a účinků mnoho peněz, kromě kávy snad ze všech "poživatin".

Zkažené zuby?
Ačkoliv čokoláda obecně platí za nezdravou, zuby kazící a akné způsobující potravinu, její negativní vlastnosti se neprokázaly. Naopak.

Od roku 2001 uveřejnili vědci mnoho prací, které potvrzují, že čokoláda zabraňuje nekontrolovatelné oxidaci v buňkách - a tím vzniku chronických a dalších nemocí, například kardiovaskulárních onemocnění, některých typů rakoviny, revmatických chorob nebo Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. 

Antioxidanty
Současná lékařská věda věnuje hodně pozornosti antioxidantům, tedy látkám, které zbavují tělo škodlivých volných radikálů. Mezi antioxidanty patří i takzvané flavonidy hrající důležitou úlohu v obranném mechanismu rostlin (v ochraně proti hmyzu a mechanickému poškození).

V lidském organismu antioxidanty především zabraňují vzniku aterosklerotického plaku, a tím riziku vzniku srdečních chorob. Typickým příkladem je tzv. francouzský paradox:

Francouzi trpí mnohem méně srdečními chorobami, i když mají podobnou skladbu potravin jako obyvatelé okolní Evropy. Vypijí však mnohem víc červeného vína, které antioxidanty obsahuje ve vysokém množství. Poslední výzkumy ukazují, že kakaové boby obsahují antioxidantů dokonce ještě víc než víno.

Zároveň mají flavonoidy pozitivní vliv na ochablé lidské cévy a zpomalují stárnutí. Bylo zjištěno, že vyvážená strava s vydatným příjmem antioxidantů může prodloužit život o 5 až 10 let. Dále flavonoidy povzbuzují činnost centrální nervové soustavy i srdce, mají močopudné účinky a uvolňují hladké svalstvo (především plicní).

Nejen antioxidanty
Kromě antioxidantů čokoláda obsahuje mnoho dalších látek, z nichž nejzajímavější tzv. serotonin, který u člověka vyvolává příjemné pocity. Dále je v čokoládě také velké množství hořčíku (kakaový prášek ho obsahuje až 600mg na 100g), který má podobné účinky jako serotonin.

I přes všechny zmíněné klady je však třeba si uvědomit, že čokoláda má poměrně vysokou energetickou hodnotu. Takovou, že si ji dávají i sportovci při velkém vypětí, aby měli energetickou rezervu. Pro normálního člověka tedy přehnaná konzumace čokolády může znamenat riziko obezity.

A navíc - všechny uvedené údaje platí pouze pro kakaové boby. A těch je v obyčejné mléčné čokoládě jen asi 8 až 9 procent (v hořké až 48 procent, k dostání je však i čokoláda osmdesátiprocentní).

Historie čokolády

Kakaovník, z jehož bobů se čokoláda vyrábí, pochází z Jižní Ameriky. Prvním Evropanem, který se s ním seznámil, byl Kryštof Kolumbus, když v roce 1502 na své čtvrté a poslední cestě do Ameriky blízko Hondurasu potkal velkou kanoi plnou kakaových bobů. Do Evropy však toto zboží přivezl až španělský dobyvatel Hernando Cortéz o 20 let později.

Původně historikové předpokládali, že průkopníky ve zpracování kakaových bobů byli Aztékové a že je dokonce používali jako platidlo. Avšak slovo "kakao" pochází z jazyka Mayů, kteří obývali oblast dnešního jižního Mexika a Střední Ameriky, a vyskytuje se na nádobách z doby kolem roku 500 n. l.

Je však možné, že kakaové boby znali už Olmekové, předchůdci Mayů. Tito lidé připravovali z rozdrcených kakových bobů šlehané nápoje, do nichž přidávali různé přísady podle ročního období, například vanilku, víno, skořici či koření chili. Věřili, že kakaový nápoj je léčivý, současně měl být afrodisiakem. 

Skutečně první oficiální dodávka kakových bobů do Evropy byla historicky zaznamenána z Veracruz do Sevilly roku 1585. Evropané nejprve rovněž popíjeli nápoj s přísadou různých koření, které však bylo brzy nahrazeno chutnějším cukrem. Čokoláda byla určena pouze pro bohaté a šlechtu nejprve ve Španělsku, záhy se však rozšířila po celém starém kontinentě.

Záměna koření za cukr byla zlomem ve vývoji zpracování kakaa: pomalu začala vznikat čokoláda tak, jak ji známe dnes.

V roce 1828 si Holanďan Conrad  J. van Houten nechal patentovat lisování kakaového másla z pražených, odslupkovaných a rozdrcených bobů, čímž vznikl další produkt, z něhož se mletím stal kakaový prášek.

O dvacet let později Angličan Joseph Storrs Fry vyrobil čokoládu, která vznikla smícháním kakaového prášku, kakaového másla a cukru. A konečně Švýcar Daniel Peter přišel s nápadem přidávat do čokolády sušené mléko, které vyráběl další Švýcar - Henri Nestle. A pravá čokoláda byla na světě.

Reklama na čokoládu - ilustrační foto.

Autor:






Nejčtenější

Sportovní moderátor ČT Vojtěch Bernatský s rodinou
Vojtěch Bernatský: Starat se o děti a hrát si s nimi je nejvíc

O povolání sportovního moderátora snil Vojtěch Bernatský už v první třídě, komentoval vymyšlené zápasy, zpíval, šaškoval. Sen si splnil už jako student, jen na...  celý článek

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

V manželství jsou lidé šťastnější a žijí déle, ukázal výzkum.
Příběh Ondřeje: Žena mě má za malé dítě, nemám chvíli klidu

Už se pomalu blížím důchodu a jak jsem se na něj vždycky těšil, tak si poslední dobou říkám, že snad budu pracovat, dokud nepadnu. Aspoň v té práci nemusím být...  celý článek

Jana Bělobrádková se stará o tři děti.
Bartošová, Bělobrádková a Babišová: Své manžely v politice podporujeme

Bez podpory své partnerky žádný politik dlouhodobě neuspěje. Kdo stojí po boku nejvýraznějších osobností letošních voleb? Oslovili jsme manželky lídrů...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Břichomluvkyně Darci Lynne Farmerová v show Amerika má talent (Los Angeles, 20....
Břichomluvci nemluví břichem. Tajemství úspěchu je v mozku diváků

Dvanáctiletá vítězka soutěže Amerika má talent znova nadchla svět pro břichomluvectví – prastarou techniku, která ve skutečnosti s břichem nemá nic moc...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Grafton Recruitment Praha
ELEKTROMECHANIK, Bezděčín, až 33 000 Kč/měs.

Grafton Recruitment Praha
Středočeský kraj
nabízený plat: 30 000 - 33 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.