Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Jak vybírat zdravé jídlo v restauraci, abychom nepřibrali

aktualizováno 
Dobře se najíst v restauraci je příjemné, ale při hubnutí to mnohým lidem může překazit jejich plány. Jak si správně vybrat a neprovinit se proti pravidlům vyváženého stravování? To vám poradí odborníci na výživu v dalším dílu seriálu Vím, co jím.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vyvážený pokrm by měl obsahovat bílkoviny, sacharidy, menší množství tuku a také zeleninu.

„Pokud se chcete správně najíst a cítit se dobře, všechny chody si předem naplánujte. Po smetanové polévce si proto dejte raději lehčí jídlo, pokud je váš předkrm menší, můžete si dopřát pořádný hlavní chod – třeba pěkný kus masa,“ radí nutriční terapeutka Jitka Laštovičková.

S výběrem menu souvisí i volba správné restaurace. Podnik se specializací na českou kuchyni vám výběr z lehčích pokrmů a jídel se zeleninou nenabídne. Pokud jdete někam poprvé, projděte si raději jídelní lístek předem.

Více informací pro alergiky

Z jídelního lístku nemusíte vyčíst vše. Jestliže jste nejistí v tom, co pokrm přesně obsahuje a jak je připravován, zeptejte se obsluhy.

„Lidem s potravinovými alergiemi nahrává nové nařízení EU, které přineslo přísnější pravidla pro informování o přítomnosti alergenů. V restauracích musí být umístěna viditelná a snadno čitelná informace o tom, jaké alergeny jednotlivá jídla obsahují. Tyto údaje vám musí rovněž sdělit na vyžádání personál,“ vysvětluje odbornice na výživu.

Vyhněte se smažení, vsaďte na grilování

Už při čtení jídelního lístku se vyhněte polévkám zahuštěným jíškou, smaženým jídlům a smetanovým omáčkám. Vybírejte jídla grilovaná, „na přírodno“ pečená masa a ryby nebo mořské plody.

Kdo není masový, může volit těstoviny nebo rizoto s vyšším podílem zeleniny a se sýrem, který bude mít nižší obsah tuku. Vedle nešlápnete ani zeleninovým salátem se sýrem, libovým masem, rybou nebo vejcem a doplněný pečivem.

Přílohy nevynechávejte

Jestliže jste si vybrali nutričně vyvážený hlavní chod, nezkazte celý výsledek přílohou. Přešlapem je si vůbec žádnou nedat. Sacharidy vám budou chybět.

„Raději než hranolky či krokety si dejte vařený brambor, dušenou rýži, těstoviny, případně menší porci celozrnného pečiva,“ doporučuje nutriční specialistka Laštovičková.

Vím, co jím

Program vychází z celosvětové iniciativy The Choices Programme, která definuje složení potravin odpovídající zdravé výživě na základě kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). 

Značka "Vím, co jím" je určena především spotřebitelům pro jejich snadnější orientaci v nabídce potravin. Posláním značky je umožnit snadnější výběr výživově hodnotných potravin.

Více o zdravých potravinách čtěte zde.

Vím, co jím

Zeleninu bez majonézy

Častou chybou bývá opomíjení zeleniny – i ta by ideálně měla být součástí hlavního pokrmu. Zvolit můžete různé úpravy - dušenou, grilovanou, vařenou. Vlákninu dodá také salát z čerstvé zeleniny.

Nevybírejte si ale saláty s majonézou nebo s dresinky, které ji obsahují. Vhodnější jsou zálivky z trochy rostlinného oleje a balzamikového octa.

Dojídat nemusíte

Přiměřené porce jsou základem úspěchu. Ani v restauraci byste se proto neměli přejídat a dojídat vše, co máte na talíři. Pokud jste sytí, můžete požádat o zabalení jídla s sebou.

„Jestliže vidíte už předem, že je porce příliš velká, můžete požádat o menší nebo se o pokrm rozdělit se svými spolustolovníky. Odhad vhodné velikosti získáte doma odvažováním potravin při přípravě jídel,“ radí výživová poradkyně.

Dezert raději lehčí

Máte-li chuť na dezert, zvolte spíše lehčí druh - ovoce, kopeček ovocné zmrzliny nebo sorbetu.

Dortíky nebo zákusky se smetanou, máslovými krémy nebo pořádná porce šlehačky obsahují velké množství tuku, a tak i dost energie. Nedokážete-li si tučnější dezert odepřít, můžete se rozdělit se svými společníky.

Nejen jídlo, ale i nápoje hrají svou roli

Do restaurace se jdeme nejen najíst, ale i napít. Obezřetnost je na místě u sladkých limonád, ale zejména u alkoholu. Pro uhašení žízně je nejlepší obyčejná voda, ideálně s nakrájenými plátky citronu či pomeranče. Vhodný je také ovocný čaj nebo ovocný džus naředěný vodou. 

Luxusní večeře

Nechte se s Raketa.cz královsky pohostit. Využijte slev a pochutnejte si na luxusním sushi, pravé pizze, nebo třeba na vietnamské specialitě.

„K dobrému menu si můžete dopřát skleničku alkoholu. Sklenka vína (2 dcl) či půllitr piva obsahují 20 a 30 gramů alkoholu. Tuto dávku byste neměli překračovat. Kompromisem může být například vinný střik,“ dodává nutriční specialistka Jitka Laštovičková.

Autor:



Nejčtenější

Z oplácané puberťačky fitness ikonou s pekáčem buchet na břiše

Stefanie Macherhammerová

Příběh Stefanie Macherhammerové je důkazem, že i s takzvaně tlustými geny se můžete stát hvězdou sociálních sítí i...

Příběh Emy: Už tři roky jsem doma s dětmi, mateřskou nenávidím

Ilustrační snímek

Mám fajn manžela a dvě krásné děti. Když jsem otěhotněla poprvé, těšila jsem se, jak si budu s děckem užívat, jak budu...



Čtyřčata přišla na svět v osmém měsíci. Rodiče si přejí soukromí a klid

V porodnici Fakultní nemocnice v Motole se před týdnem narodila čtyřčata, tři...

Čtyřčata, která se narodila 11. června v pražské motolské nemocnici, přišla na svět v pořádku ve 32. týdnu těhotenství...

Přecházel jsem tři týdny nachlazení, pak jsem upadl do bezvědomí

Ilustrační fotografie

Tři týdny jsem přecházel nachlazení, pak se mi udělalo špatně, upadl jsem do bezvědomí a zbytek už znám jen z...

První bedýnky jsme skládali v obýváku, říká podnikatelka Jana Bínová

Jana Bínová založila s manželem vlastní firmu na rozvoz bedýnek s farmářskými...

Když před osmi lety zjistila, že v zahraničí si lidé běžně objednávají dovoz zeleniny a dalších farmářských potravin až...

Další z rubriky

Čtyři rady, které vám pomohou v boji s celulitidou

Ilustrační snímek

Celulitida trápí většinu žen, ale mohou ji mít i muži. I když vám to možná připadá beznadějné, i s pomerančovou kůží...

Nejíte zeleninu? Vezměte na milost aspoň brokolici, budete zdravější

Brokolice - Všichni už víme, že brokolice je velmi zdravá. Tato košťálová

Zelenina je zdravá, ale ne každému chutná. Kdo se jí vyhýbá, měl by vzít na milost alespoň jedničku mezi všemi...

Tukové polštářky: co o nich možná nevíte a jak se jich zbavíte

Ilustrační snímek

Je to jednoduchá rovnice. Příjem rovná se výdej. Když do sebe budeme ládovat více, než vydáme, začnou se přebytečné...

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Vínové líčení pro všechny milovníky červené

Arome.cz Patříte mezi příznivce všech odstínů červené a rádi byste je nosili nejen na rtech, ale i na očích? Nebojte se odvázat a...



Najdete na iDNES.cz