Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Zuby dostávají o Vánocích zabrat. Po sladkém je vyčistěte, po ovoci ne

aktualizováno 
Cukroví, čokoláda a spousta dalších pochutin, které se na nás v období Vánoc hrnou ze všech stran, neudělá dobře nejen naší postavě, ale ani zubům. Všichni tušíme, že vliv cukru na zuby je destruktivní, ale mlsání na konci roku si odepře málokdo. Co dělat, abychom svůj chrup i v tomto „zátěžovém“ období co nejvíce ochránili?

Ilustrační fotografie | foto: Profimedia.cz

Vznik zubního kazu nejvíce ovlivňují sacharidy – cukry obsažené v potravinách. Bakterie obsažené v ústech pak tyto cukry přeměňují na kyseliny, které následně mohou způsobit demineralizaci skloviny. Tomuto procesu lze zabránit pravidelnou ústní hygienou, ale pokud své zuby vystavíte působení cukrů delší dobu nebo často, riziko vzniku zubního kazu tím zvyšujete.

Škodlivost sacharidů proto nezávisí jen na jejich přijatém množství, ale i na frekvenci, formě a času jejich konzumace. Sacharidy jsou navíc obsažené i v jídlech, která nejsou sladká, a také v nápojích.

Proč bolí zuby?

Citlivé zuby může způsobovat špatné čištění i skrytý zubní kaz

Ilustrační fotografie

Každodenní pití sladkých limonád a pravidelná konzumace pochutin tak může přispět ke tvorbě kazů mnohem více než krátkodobé mlsání o Vánocích. „Například sladké limonády obsahují kromě cukru také kyseliny, a právě kombinace těchto dvou faktorů poškozuje zubní sklovinu nejvíce,“ říká lékařka Soňa Humpolíčková z Dentální kliniky Jan Stuchlík.

Po sladkém si raději zuby vyčistěte

Důležité je nejíst a nepít sladkosti a sladké nápoje během celého dne. „Obecně je lepší jíst pestrou stravu několikrát denně a průběžně „neujídat“, sladkosti se snažit omezit na minimum a v ideálním případě si zuby po jejich konzumaci vyčistit,“ dodává Humpolíčková.

Po jídle totiž v ústech klesá pH, což snižuje odolnost skloviny vůči kazu a vytváří prostředí, ve kterém se daří bakteriím. Organismus je schopen se s poklesem pH vyrovnat sám, ale potřebuje na to čas – právě proto je důležitý pravidelný režim jídel a přestávky mezi nimi.

Velmi neblahý vliv na zubní sklovinu mají zejména „lepivé“ sladkosti – tedy bonbóny, turecký med, figurky ze stromečku nebo cukroví obsahující krémy a polevy. Na chrupu totiž snadno ulpí a přilepují se i do nepřístupných mezizubních prostor, kde mohou působit delší dobu. Oproti tomu méně škodlivá je čokoláda, ale pouze ta s vyšším obsahem kakaa.

Bez rizika není ani ovoce

Zdravější variantou sladkostí je také sušené ovoce – zejména to s nižším obsahem cukru jako jablka, hrušky nebo meruňky. Oproti tomu sušené fíky či datle jsou kvůli obsahu cukru a lepivosti z hlediska zubního kazu horší.

Džusy zubům nesvědčí

Džusy mohou vážně poškozovat zubní sklovinu, tvrdí nová americká studie

Ilustrační fotografie

Na ovoce a také ovocné džusy (i čerstvě vymačkané) je třeba dát si pozor, zejména ty citrusové. Obsahují totiž ovocné kyseliny, jejichž působení oslabuje a narušuje zubní sklovinu. Po konzumaci takových produktů bychom si proto dvě hodiny neměli čistit zuby.

„Při vyčištění zubů bezprostředně po požití ovoce nebo džusů, zejména citrusů, by došlo k poškození naleptané části skloviny,“ varuje doktorka Humpolíčková.

Zubní sklovinu narušují také kyseliny obsažené ve víně, bílém i červeném, nebo ocet z kyselých okurek či nakládané zeleniny. A chrup umí poškodit i potraviny, které nejsou sladké, jako například různé brambůrky, křupky nebo slané tyčinky.

Nezapomínejte na mezizubní prostory

Problémy se zubními kazy se vám i přes vydatné mlsání na konci roku mohou zcela vyhnout, budete-li dbát na správnou zubní hygienu. Důležité je pořádně si zuby vyčistit každý den alespoň dvakrát (ideální by bylo po každém jídle), ráno po snídani a večer před spaním, a po večerním čištění už nic nejíst a pít jen vodu.

Navíc alespoň jednou denně (večer) je třeba vyčistit i mezizubní prostory. „Zuby je třeba vyčistit mechanicky kartáčkem po celém jejich povrchu a mezi zuby navíc použít mezizubní kartáček,“ popisuje správný postup čištění doktorka Humpolíčková. Zubní pasta je pouze pomůckou. Pokud je na zubu plak, je třeba ho odstranit právě kartáčkem, fluorid se k zubům ani nedostane.

Vánoční iDNES.cz
Autor:



Nejčtenější

Nebezpečná móda. Nepodařené tetování je nejen směšné, může i zabíjet

Když se tetování podaří, může to být sexy. V opačném případě to může být velký...

Tetování už dávno není rebelským kouskem, který schováváme pod košilí či šaty, abychom v práci nepobuřovali. Pro mnohé...

Análie nebo Melanomia? Rodiče se předhánějí ve vymýšlení neobvyklých jmen

(Ilustrační snímek)

Většina z nás vybírala jména potomků v rodině, případně ve známé knížce Jak se bude jmenovat? Výběr jména u nás i dnes...



Chudým kráskám plní jejich sny. U dcery bych byl zásadně proti, říká

(ilustrační snímek)

Luxusní dárečky, výlety za hranice šedého průměru, nákladný život v krásných kulisách... Která žena po něčem takovém...

Kristina Bazanová: Holka z maloměsta je ve 23 letech módní milionářkou

Blogerka Kristina Bazanová na filmovém festivalu v Cannes (květen 2016)

Ve 23 letech pravidelně létá první třídou, bydlí na střídačku na dvou kontinentech, je tváří několika velkých značek,...

Příběh Karolíny: Manžel má milenku a odmítá ji opustit

(ilustrační snímek)

Vdaná jsem už téměř patnáct let. Za tu dobu mi manžel byl několikrát nevěrný, ale vždy, když to na něj prasklo, své...

Další z rubriky

Lékař: Cukrovka i nadváha způsobují poruchy erekce. Bojujte pohybem

Diabetes 2. typu 2

„Při nadváze a obezitě nepomůže žádná pohybová aktivita bez alespoň mírné redukční diety,“ vysvětlil čtenářům v on-line...

OBRAZEM: Nejpodivnější rentgenové snímky, ze kterých jde mráz po zádech

Rentgenové snímky jsou pro lékaře neocenitelným zdrojem informací o stavu...

Rentgenové snímky jsou pro lékaře neocenitelným zdrojem informací o stavu pacienta. A jak uvidíte na následujících...

Angína si hledá oslabené jedince. Když vás dostane, k lékaři musíte

(Ilustrační foto)

Oteklé mandle, bolest v krku při polykání, někdy i problémy s dýcháním. Příznaky angíny jsou téměř nezaměnitelné, ale...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.