Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Levnější náhražka cukru může za obezitu i cukrovku, tvrdí odborníci

  18:30aktualizováno  18:30
Je lacinější, přitom sladší než cukr. V USA slaví úspěch už roky - jako sladidlo v limonádách, sušenkách, ale i v jogurtech, džusech či uzeninách. To jsou některé z důvodů, proč se ve stále větší míře používá v Česku. Řeč je o glukózo-fruktózovém sirupu, který má u výživových poradců pověst kontroverzní přísady.
Američané ho běžně pijí v limonádách, pro nás je glukózo-fruktózový sirup zatím...

Američané ho běžně pijí v limonádách, pro nás je glukózo-fruktózový sirup zatím novinka. Může ale škodit zdraví? | foto: Profimedia.cz

Glukózo-fruktózový sirup se u nás od června přidává i do Coca-Coly, nahradil řepný cukr. Zdánlivě malá změna může mít podle některých expertů na spotřebitele překvapivě silný dopad.

"Spousta lidí se mě ptá, jestli je glukózo-fruktózový sirup opravdu tak špatný. Moje odpověď zní: Ano," napsal americký lékař Mark Hyman pro magazín The Huffington Post. Zastánce alternativní léčby a dlouholetý poradce manželů Clintonových je ostatně známý tím, že kritizuje potravinářské firmy za to, jak nakládají s přidanými sladidly.

"Trendy" náhražka

Glukózo-fruktózový sirup, který se obvykle vyrábí z kukuřičného či pšeničného škrobu, je typický příklad takového přístupu. Mezi výrobci sladkých limonád je v poslední době velmi oblíbený, "je totiž levnější a sladivější než běžný cukr - sacharóza," popisuje výživová specialistka Margit Slimáková. Kromě nízké ceny rozhoduje i to, že se výrobci snaží spotřebitele přesvědčit, že jim dává zdravější produkt, uvedl pro server iDNES.cz agrární analytik Petr Havel.

"O tom, jestli je horší cukr, nebo glukózo-fruktózový sirup, se stále vedou vášnivé diskuze," říká Slimáková. Jasným negativem glukózo-fruktózového sirupu je podle ní snazší konzumace - má totiž tekutou formu - a také vysoká koncentrace fruktózy. Ta se při výrobě oddělí od glukózy, se kterou přirozeně tvoří jeden celek. Fruktóza se metabolizuje v játrech, je to její specifikum, protože nepotřebuje inzulin, který by ji převáděl do buněk za zisku energie, jak je tomu u glukózy. A při nadměrném množství fruktózy se v játrech namísto rozložení na energii snadno ukládá v podobě tuků.

Nadměrný příjem sladila pak může způsobit ztučnění jater – porucha, kterou podle Marka Hymana trpí devadesát milionů Američanů. "Následkem pak může být obezita, ale i cukrovka 2. typu, Alzheimerova choroba anebo srdečně cévní nemoci," dodává Margit Slimáková.

Lékařka Marie Kunešová z Endokrinologického ústavu je v hodnocení opatrnější. Glukózo-fruktózové sirupy se podle ní v potravinářském průmyslu používají ve velké míře. "Záleží ale na zastoupení fruktózy. O účincích vysoké konzumace fruktózy se mezi výživovými odborníky v poslední době velmi diskutuje,“ potvrdila iDNES.cz.

Docela jiný názor má Pavel Suchánek - odborník na zdravou výživu upozorňuje, že "zdravé" sladidlo neexistuje, vždy se podle něj jedná o příjem energie. "Na druhou stranu není žádná studie, která by ukazovala na to, že právě sirup vede k vyššímu riziku obezity. Dokonce se stále více prosazuje názor, že za obezitu může spíš nadbytek škrobu obecně. Je spojený s obrovským poklesem fyzické aktivity."

Jak je to se rtutí?

Margit Slimáková upozorňuje i na další riziko glukózo-fruktózového sirupu, zahraniční studie totiž našly v potravinách, které ho obsahují, stopy rtuti. "Jde sice o stopové množství," píše Hyman, "jenže průměrný americký občan zkonzumuje více než dvacet čajových lžiček sirupu denně, průměrný teenager dokonce 34 lžiček. Časem se kov může v těle nahromadit a způsobit další zdravotní potíže."

Jedná se o kov vysoce toxický, upozorňuje Margit Slimáková. "Už v malém množství může ohrozit mozek, srdce, ledviny, plíce a také naši imunitu. Nejcitlivější jsou děti, u kterých má negativní vliv na vývoj mozku a nervového systému." Ani tady ovšem Pavel Suchánek nesouhlasí, žádné seriózní výzkumy, které by přítomnost rtuti prokázaly, podle něj známy nejsou.

Autor:



Nejčtenější

Soutěž Léto v plavkách: hlasujte pro vítěze druhého kola!

Léto v plavkách - Kos

Plavky jsou pro nás nepostradatelnou součástí léta. Na pláži u moře, u rybníka i na koupališti, ale i při opalování na...

Potraviny, které byste rozhodně neměli omývat před vařením

Ilustrační snímek

Takřka každý ví, že si má před jídlem umýt ovoce či zeleninu. Možná vás však překvapí, že jsou potraviny, které byste...



Dress code nemusí být v létě peklo. Pět tipů, jak na něj vyzrát

Výrazné kousky a doplňky mají na pracovišti stopku. Zbytečně by odváděly...

Formální oblečení může být pro někoho v parném horku jako noční můra. Dlouhé rukávy a upnutá sukně můžou rapidně...

K životu nepotřebujete spoustu oblečení, říká Kamila Boudová

Kamila Boudová, módní designérka

Vždycky ji zajímala móda. Kamila Boudová vystudovala oděvní design, pak působila v zahraničních firmách, pro které šili...

KVÍZ: Co víte o ženském orgasmu?

Cesta za orgasmem může být i velmi nebezpečná.

K Mezinárodnímu dni ženského orgasmu, který připadá na středu 8. srpna, jsme pro vás společně se sexkoučkou Julií Gaiou...

Další z rubriky

Dětí s psychickými potížemi přibývá. Chybí nám odborníci, řekl lékař

Ilustrační fotografie

Deprese, bipolární porucha a další duševní nemoci se netýkají pouze dospělých, ale také dětí. Navíc je nyní postihují v...

Pitný režim v horku: pijte častěji, nejlepší jsou voda a minerálky

Ilustrační fotografie

Pít, pít, pít. Rady odborníků, jak bez úhony přežít současnou vlnu veder, se shodují: každý by měl přijímat dostatek...

VIDEO: I se silikony můžete na mamograf. Jak takové vyšetření vypadá?

Vyšetření poprsí se silikony probíhá stejně jako u žen bez silikonové výplně.

Mamografické vyšetření pomůže u žen včas odhalit rakovinu prsu a může jim zachránit život, ale některé ženy se ...



Najdete na iDNES.cz