Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Éčka jsou jen byznys. Nutriční terapeuti je démonizují, říká profesorka

  14:23aktualizováno  14:23
V potravinách dostáváme každý den do těla živiny, ale i škodliviny. Máme se tohoto koktejlu chemikálií bát? Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze, v rozhovoru pro časopis TÉMA tvrdí, že to s kvalitou českých potravin není až tak zlé.

Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Dá se jednoduše popsat, zda mají škodliviny v potravinách souvislost s tak velkým výskytem rakoviny tlustého střeva v Česku?
Je to skoro nemožné. Až na nějaké jednoznačné kauzality, jako je kouření a rakovina plic nebo dlouhodobé užívání plesnivých potravin a rakovina jater, tak jiných jednoznačných důkazů je hrozně málo. Abyste z mnoha škodlivých látek ukázali na jednu a řekli, že tato je příčinou, to nejde. Těch látek je strašně mnoho a nulové hladiny prakticky nejsou. Jde spíše o látky, které se různě přidružují, a faktorů pro vznik rakoviny se pak sejde hodně. A v souvislosti s rakovinou tlustého střeva lékaři hovoří spíše o genetice.

Na ovoci a zelenině však zůstávají zbytky pesticidů, které se třeba na kůře plátků citronu dostávají do nápojů.
Většina pesticidů není rozpustná ve vodě. Zůstávají tedy na povrchu ovoce, ale i některé zeleniny. Lepší je ovoce a zeleninu omývat teplou až horkou vodou, ale i tak na povrchu zbytky pesticidy zůstávají.

Dá se problémový výrobek poznat na první pohled podle přítomnosti nebezpečných éček na etiketě?
V případě éček jde zjevně o manipulace některých nutričních poradců. Já to vidím jako velký byznys, kdy se problematika nejdříve zdémonizuje a pak se buď prodá kniha proti éčkům, nebo výrobek bez éček. S tím, že éčka ničí lidem zdraví, hluboce nesouhlasím. Protože jestli je něco toxikologicky neustále sledované, tak jsou to éčka. Když odborníci udělali žebříček rizik z hlediska příčin rakoviny, tak éčka byla úplně na posledním místě. Na druhou stranu férově musím dodat, že riziko se posuzuje na úrovni dostupných vědeckých znalostí. Něco, co nyní jako riziko nevidíme, tak za deset let, kdy budou lepší metody a důkazy na molekulární úrovni, se může jevit úplně jinak.

Jsou obarvené limonády skutečně tak nezdravé? A co Coca-Cola? A nahnědlé banány? Více se dozvíte z obsáhlého rozhovoru s profesorkou Janou Hajšlovou v pátečním vydání týdeníku TÉMA.

Autor:






Nejčtenější

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Letošní podzim přeje barevným botám, stejně jako zdobení a různým texturám...
Obujte se do podzimu. Neokoukané kousky, které by vám neměly chybět

Poslední sluneční paprsky si můžete užít v pohodlných oxfordkách, elegantních kotníčkových střevíčkách nebo sexy upnutých kozačkách nad kolena. O slovo se...  celý článek

Ellen DeGeneresová na People's Choice Awards (Los Angeles, 7. ledna 2015)
Měla jsem deprese a navštěvovala jsem terapeuta, přiznala DeGeneresová

Ellen DeGeneresová (59) patří mezi nejúspěšnější ženy Hollywoodu. Má vlastní televizní show, je šťastně zadaná a nebojí se mluvit o své sexuální orientaci....  celý článek

Gabrielle Unionová (Beverly Hills, 26. února 2017)
Devětkrát jsem potratila. Dítě pořád chci, říká herečka Unionová

Americká herečka Gabrielle Unionová (44) se s manželem Dwaynem Wadem (36) snaží delší dobu o potomka. Devětkrát podstoupila umělé oplodnění, ale pokaždé...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Přejídání jako zabiják. Skrytě ničí i vaše játra

Znalec gastronomie Pavel Maurer radí: „Nejezte blbě!“ Lékaři by dodali: „A když už, tak se aspoň nepřejídejte.“ Obezita totiž ničí nejen klouby a srdce, ale...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

(Ilustrační snímek)
Máslo nám moc neprospívá, tělo se bez něj obejde, ale chutná nám

„Máslo naše tělo v jídelníčku vůbec nepotřebuje,“ uznává výživová odbornice společnosti STOB Hana Málková a dodává, že ho jíme, protože nám chutná. A tak je to...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky
Tajemství dokonalého make-upu odhaleno! Nanesete ho vycpávkou podprsenky

Nanést na pleť make-up tak, aby dokonale seděl? Pořádná alchymie. Beauty blogerky i obyčejné smrtelnice proto sahají k m... celý článek

Advantage Consulting, s.r.o.
ÚDRŽBÁŘ VE VÝROBĚ

Advantage Consulting, s.r.o.
Moravskoslezský kraj
nabízený plat: 18 000 - 22 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.