Spálíte více kalorií
Možná vás tato informace překvapí, protože z vlastní zkušenosti víte, že vás na jaře čeká pracné shazování těch nadbytečných kilogramů, které jste nabrali právě v zimním období. Možná proto se domníváte, že v zimě se metabolismus spíše zpomaluje. Ovšem opak je pravdou. Když je tělo vystaveno nízkým okolním teplotám, musíte vydávat větší množství energie, abyste ho udrželi v teple. Rychlost metabolismu tak může mírně stoupat. Doktor Ahn však radí nespoléhat na tento fakt a nebrat ho jako součást hubnoucího plánu.
„Není to dostatečně významné, abyste si povšimli rozdílu, ale máte tendenci spalovat více kalorií, když se tělo snažíte udržet v teple,“ řekl doktor Ahn. Navíc v chladném období, kdy jsou krátké dny a dlouhé noci a jen málo slunečního svitu, nemá většina lidí moc chuť sportovat a k nečinnosti se obvykle ještě přidá konzumace většího množství často kalorických potravin. Zvláště v období vánočních svátků. Není proto divu, že namísto hubnutí díky zrychlení metabolismu v zimě, nakonec skončíte s pár kilogramy navíc.
Lékař Ondřej Nývlt z Vědecko-lékařské rady Světa zdraví proto radí udržovat v zimě metabolismus ve správném chodu.
„Chladné měsíce souvisí mimo jiné se suchým prostředím, proto je důležité i v zimě dbát na správný pitný režim bez něhož metabolismus stagnuje. Pro správnou funkci metabolismu je také vhodné zásobit se na zimu správnými tuky. V přiměřeném množství se doporučují především konzumovat potraviny, které obsahují tzv. ´zdravé´ tuky s převahou mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin. Mezi tyto potraviny patří například olivy, mandle, avokádo, losos, vlašské ořechy, lněné a chia semínka a další. Naopak bychom se měli vyhýbat tukům obsahujícím trans-mastné kyseliny, které číhají především ve zpracovaných potravinách,“ radí doktor Nývlt, který doplnil, že pro správnou funkci metabolismu a posílení imunity je také důležitý dostatek železa.
„Železo se účastní přenosu kyslíku do buněk. Nízká hladina železa může způsobit, že buňky nemají dostatek kyslíku na svoji práci a metabolismus stagnuje. V pravidelných dávkách se proto vyplatí železo doplňovat pomocí vhodné stravy například v podobě červeného bobulovitého ovoce, vnitřností, fazolí, brokolice a jiných zelených potravin. Pro využití železa v organismu je důležitý současný přísun vitaminu C. Na podporu metabolismu a prohřátí lze využít v přiměřené míře i látky, které obsahuje zázvor nebo chilli. Chilli konkrétně obsahuje kapsaicin,“ dodal.