Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Co dělat, aby z vás nebyl běžecký začátečník celý život

aktualizováno 
Rozhodli jste se ve volném čase běhat, ale po pár týdnech cítíte, že se stále nedostavuje očekávané zlepšení. Chybou může být třeba to, že vašemu tréninku chybí pravidelnost, anebo máte špatný životní styl. Sledujte seriál iDNES.cz a běhejte s námi. Můžete vyhrát účast na světovém maratonu.
Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie - Běh, běhání, sport | foto: Nike

Můžete běhání věnovat moře času, ale pořád máte pocit, že jste začátečník? Kdy se ze začátečníka stane aspoň mírně pokročilý běžec?

"To je těžké. Některý začátečník zaběhne deset kilometrů napoprvé bez tréninku pod čtyřicet minut a někomu to může trvat několik let, než se dopracuje na podobnou úroveň," řekl iDNES.cz profesionální trenér Vladimír Korbel, který se věnuje i špičkovým českým atletům.

Běh jako čištění zubů

Podle jeho názoru je rozhodující pravidelnost a systematičnost tréninku. A hlavně: běhání vás musí skutečně bavit a přinášet vám radost.

O soutěži

Redakce iDNES.cz pro vás připravila nový seriál, v němž s předními českými odborníky poradí úplným začátečníkům, jak správně běhat a jakých chyb se vyvarovat.

Koncem května pak vyhlásíme soutěž, kde vybereme několik čtenářů, kterým umožníme pod dohledem zkušených trenérů zúčastnit se v září vyhlášeného maratonu v Berlíně. Navíc dostanou běžecké vybavení od firmy Nike.

"Mírně pokročilý běžec by už měl mít takové návyky, že pohyb a běh potřebuje ke svému životu stejně nutně, jako si ráno a večer potřebuje vyčistit zuby," tvrdí Korbel.

Běhání se musí stát životní filozofií, prostředkem seberealizace, jinak to bude spíše trápení a přemlouvání, slepá cesta.

"Znám dost dobré atlety. Když ale mají trénink, přijedou na něj autem, přestože to na stadion nebo na jiné místo tréninku mají pouze jeden až dva kilometry. Znám i etiopského kluka, který chodil denně do školy patnáct kilometrů a ze školy zase patnáct. Denně tedy ujde třicet kilometrů. Kdo je pak začátečník? Náš pokročilý běžec, nebo tenhle kluk, který pak bez zvláštního trenérského vedení "rozcupuje" naše nejlepší běžce, kdy si vzpomene?" poznamenal Korbel.

Dejte si nějaký cíl

Experti varují, že po dvou třech týdnech se může dostavit krize, která vede k tomu, že i ti nejodhodlanější běžci najednou poleví, dají si větší pauzu a pak se už jen těžko vrací do původních kolejí.

A ačkoli s běháním třeba nikdy úplně neskončí, nikam dál se nevyvíjejí, jsou z nich neustálí začátečníci.

"Když je trénink dobře koncipovaný, nemělo by dojít k nějaké krizi v pravidelném běhání. A pokud k ní dojde, problém nemusí být způsoben jen běháním, ale celkovým životním režimem, jako je extrémní pracovní nasazení, nedostatek spánku, nesprávná výživa nebo chybný pitný režim. Není úplně jednoduché to zobecnit a případný problém je nutné řešit případ od případu," řekl iDNES.cz profesionální trenér Vladimír Korbel.

Odborníci také doporučují dát si nějaký reálný cíl, který chcete dosáhnout. Nemusí to samozřejmě hned být maraton, ale třeba uběhnout v kuse váš oblíbený okruh v lese. A pak si třeba dát za cíl zvládnout desetikilometrový masový závod. A dál? Co třeba půlmaraton a pak přece jen...

Jak se neutavit?

Pro běžce, který se chce přehoupnout od začátečníků k mírně pokročilým, bývá někdy problém, že to s tréninkem přežene a takzvaně se utaví. Je unavený, malátný, přetrénovaný.

"Aby se běžec neutavil, měl by respektovat základní principy sportovního tréninku, mezi které patří třeba postupné zvyšování zatížení organismu," doporučil Korbel.

Zároveň by měl sledovat, jak se jeho tělo adaptuje na větší zatížení. "Tedy jestli se výkonnostně zlepšuje nejen v běhu, ale také zda je v běžném životě činorodější, aktivnější. Jestli se například ráno neprobouzí unavený," dodal profesionální trenér Vladimír Korbel.

Trénink pro mírně pokročilé

1. den 3 km v tempu 5 min/km;
2. den 5 km v tempu 5:30 min(km;
3. den 4 km v tempu 5:15 min/km;
4. den 5 km v tempu 6:00 min/km
5. den 3 km v tempu 5:00 min/km;
6. den 5 km v tempu 5:30 min/km;
7. den 5 km v tempu 6:00 min/km;

K hlavní běžecké části tréninku patří ještě švihové a strečinkové rozcvičení + speciální běžecká cvičení + pár stupňovaných rovinek. A po tréninku alespoň pár minutek lehkého vyklusání na uklidnění.

Autor:






Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Dcera má účes na ježka. Jak reagovat na sexistické poznámky?

Nechala jsem své sedmileté dceři ostříhat vlasy nakrátko a strašně mě překvapila reakce některých lidí z našeho okolí. Nevím vůbec, jak na jejich nemístné...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Uši se čistí samy, my to dělat nemusíme. Když už, tak jen jemně

Nahromaděný ušní maz svádí k odstraňování, někdo ho dokonce považuje za znak nedostatečné hygieny. A tak uši čistí víc a víc. Ve skutečnosti tolik pozornosti...  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Od hltače po požitkáře. Osm typů jedlíků, aneb jsme to, co jíme?

Jídlo už dávno nemá jen funkci utišení hladu. Žijeme v době, kdy se z vaření stal módní trend. Jíst musíme všichni a stravování podle současných trendů patří k...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Máte na to chuť? Dejte si to. Blogerka vyvrací mýty o jídle

Oříšky jsou zdravé a čokoláda nezdravá. Zeleninové chipsy jsou dobrá volba, po bramborových přiberete. Nebo ne? Britská fitness blogerka Lucy Mountainová na...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jak je to s módními probiotiky? Neškodí, ale o výhodách zatím víme málo

Probiotické potraviny jsou zpátky. Už ne ve formě slazených kysaných nápojů, které frčely v době po roce 2000. Teď se jí korejské kimči, islandský skyr, pije...  celý článek

Ilustrační fotografie
Jak se udržet fit? Ideální cvičení a jídlo pro každý věk

Tělo ženy v padesáti potřebuje jinou zátěž a jídelníček než ve třiceti. Co vám dřív dělalo dobře, může po deseti letech škodit. Jak tedy zůstat fit ve 30, 40,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma
Zuby jako perličky: 5 tipů na bělení zubů doma

Ne že by každý z nás potřeboval úsměv amerického herce, ale svítivé žluťáky taky nejsou úplně v kurzu. Vyberte si proto ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.