Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Chuť umami zvyšuje pocit nasycení a pomáhá hubnout

  17:07aktualizováno  17:07
Člověk rozlišuje svým jazykem čtyři základní chuti. Sladkou, slanou, kyselou a hořkou. To se učí po generace děti na základní škole, teprve posledních pár let se hovoří o dalších chutích, které náš jazyk umí rozlišovat. Tou pátou, vědci uznávanou chutí, je tzv. umami.

Parmezán a rajčata chutnají výrazně umami. | foto: Robert Kamlach

Japonské slovíčko vyjadřuje lahodnost a hovoří o výrazné chuti bílkovin. Vědci ale zjistili, že pokrmy bohaté na chuť umami nás zasytí rychleji a na delší dobu. A ti, kdo umami vyhledávají, se méně přejídají a jsou štíhlejší, píše Daily Mail.

Potraviny s chutí umami

rajčata (kečup)
parmezán
sušená šunka
hovězí, sojová a ústřicová omáčka
víno
vývary a bujóny
sušené houby shiitake
tuňák
zelený čaj
krevety
mušle
Čtěte také: 13 jídel s přírodní chutí umami

Mezi potraviny bohaté na chuť umami patří třeba rajčata a z nich vyrobený kečup či omáčka, parmezán, sušená šunka, hovězí, sójová a ústřicová omáčka, víno, vývary a bujóny. Všude tam, kde jsou bílkoviny a glutamát sodný. Ten sám o sobě ve velkém množství může škodit, ale v malém množství ho tělo potřebuje. A navíc vyvolává pocit nasycení. Ovšem člověk by měl přijímat jen ten glutamát, který se v potravinách vyskytuje přirozeně, nikoli jako umělé dochucovadlo.

Glutamát (L-glutamát sodný monohydrát) jako dochucovadlo používají v zemích východní Asie dlouho. Na Západě se o něm teď hodně diskutuje, protože podle jedněch škodí, podle jiných je zcela neškodný. Pravda bude někde uprostřed. Tělo totiž kyselinu glutamovou, z níž glutamát jako sodná sůl této kyseliny vzniká, nezbytně potřebuje. Ale, jako u většiny prospěšných látek, v malém množství. Zvýšená konzumace glutamátu může vést k řadě potíží, od trávicích po nervové. Vědci sami se stále dohadují nad tím, kolik této chuť zvýrazňující soli můžeme přijímat, aby zdraví neškodila.

Jedno je ale jisté, glutamát je v řadě potravin obsažen i přirozeně. Tyto potraviny pak člověku velmi chutnají a jazyk na ně reaguje speciálními chuťovými buňkami, které vědci označují japonským slůvkem umami.

„Glutamát sodný monohydrát prokazatelně zvyšuje pocit nasycení, pokud je konzumován s bílkovinami,“ tvrdí vědci z University of Sussex.

Tamní tým provedl experimentální pokus. Části osob podával polévku s glutamátem, část dostala stejnou polévku bez glutamátu. První skupina pak pozřela méně druhého chodu a cítila se dříve a déle nasycená.

Chuť umami však nevyvolává jen glutamát, ale také inosinát sodný, který potravinářský průmysl do hotových jídel a polotovarů rovněž přidává.

Podle týmu australských a novozélandských vědců lidé, kteří mají silně vyvinutou chuť umami, bývají štíhlí. Protože se neradi přejídají tučnými jídly. „Naše studie dokazuje, že má člověk skutečně šest chutí,“ tvrdí doktor Russell Keast z australské Deakin University.

Pro vnímání tuku, lépe řečeno mastných kyselin v potravě, mají lidé podle Keasta různě citlivý práh. A čím je vnímání tuků v potravě jemnější a práh vyšší, tím se člověk přemaštěným pokrmům více vyhýbá a bývá štíhlejší. Studie z Austrálie a Nového Zélandu prokázala, že lidé mající nižší či normální BMI a tedy štíhlou či normální postavu vnímají tučnost velmi citlivě. Naopak lidé s nízkou citlivostí vůči vnímání tučné chuti mívají vyšší BMI a častěji trpí obezitou.

Autor:






Nejčtenější

léky
Léky, které už nezabírají. Nejčastěji jsou to antibiotika

Dosud hýčkaná antibiotika začínají být v boji proti mikrobům neúčinná a ti jdou pomalu, ale jistě vstříc vítězství. Budeme umírat na banální choroby, nebo je...  celý článek

19. Jarmark OnaDnes.cz
Na Jarmarku levně nakoupíte a v aukci pomůžete tátovi od pěti dětí

Již 19. Jarmark OnaDnes.cz se blíží a máme pro vás další várku informací, na co se můžete těšit už 30. září na pražském Výstavišti v Holešovicích v Křižíkových...  celý článek

Andrea se svým synem Josefem
Co řeší matky v porodnici? Nepříjemný klystýr i problémy s podnikáním

Porod dítěte trvá i několik hodin, během kterých ženu doprovází zpravidla partner a porodní asistentky. Ty si na porodních sálech vyslechnou a zahlédnou...  celý článek

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos...
Punk, protesty, fetiše a luxusní móda. V Londýně skončil fashion week

Ze všech týdnů módy bývá ten londýnský nejradikálnější a nejkřiklavější. Letos na něm nové kolekce ukazovali legendární designéři po boku těch začínajících, na...  celý článek

Sue a Noel Radfordovi a jejich děti v roce 2015
Už jsme skončili, říkají po 20 dětech britští manželé Radfordovi

Sue Radfordová (42) a její manžel Noel (46) si opravdu nemůžou stěžovat, že by měli málo dětí v domě. Letos se jim narodil další syn. Doma tak mají už 19...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Proč starší lidé hůř hubnou? Mizí jim svaly a ztrácí chuť, říká psychiatr

Je mnoho faktorů, které komplikují shazování přebytečných kil v dospělosti a ještě více ve stáří. Psychiatr Stefano Erzegovesi z Centra pro poruchy příjmu...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sporty, které nejvíce prospívají zdraví

Přemýšlíte nad tím, jaký vybrat sport, abyste prospěli vašemu zdraví? Tuto otázku řeší i experti a odpověď není zcela jednoznačná. Do desítky těch nejlepších...  celý článek

Ilustrační fotografie
Může nás lenost zabít? Vědci říkají, že ano

Zdravé je sportovat několikrát týdně, říkají experti, a přesto se dvě třetiny Čechů nehýbou skoro vůbec. Jak je možné, že jejich těla fungují a nerozpadají se?  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Když makup a stíny používá chlap - úchylnost, nebo umění?
Když makup a stíny používá chlap - úchylnost, nebo umění?

V poslední době víc než beauty vlogerky a blogerky jedou jejich pánské verze. Moc testosteronu z toho sice nekouká, ale ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.