Chuť umami zvyšuje pocit nasycení a pomáhá hubnout

  17:07aktualizováno  17:07
Člověk rozlišuje svým jazykem čtyři základní chuti. Sladkou, slanou, kyselou a hořkou. To se učí po generace děti na základní škole, teprve posledních pár let se hovoří o dalších chutích, které náš jazyk umí rozlišovat. Tou pátou, vědci uznávanou chutí, je tzv. umami.

Parmezán a rajčata chutnají výrazně umami. | foto: Robert Kamlach

Japonské slovíčko vyjadřuje lahodnost a hovoří o výrazné chuti bílkovin. Vědci ale zjistili, že pokrmy bohaté na chuť umami nás zasytí rychleji a na delší dobu. A ti, kdo umami vyhledávají, se méně přejídají a jsou štíhlejší, píše Daily Mail.

Potraviny s chutí umami

rajčata (kečup)
parmezán
sušená šunka
hovězí, sojová a ústřicová omáčka
víno
vývary a bujóny
sušené houby shiitake
tuňák
zelený čaj
krevety
mušle
Čtěte také: 13 jídel s přírodní chutí umami

Mezi potraviny bohaté na chuť umami patří třeba rajčata a z nich vyrobený kečup či omáčka, parmezán, sušená šunka, hovězí, sójová a ústřicová omáčka, víno, vývary a bujóny. Všude tam, kde jsou bílkoviny a glutamát sodný. Ten sám o sobě ve velkém množství může škodit, ale v malém množství ho tělo potřebuje. A navíc vyvolává pocit nasycení. Ovšem člověk by měl přijímat jen ten glutamát, který se v potravinách vyskytuje přirozeně, nikoli jako umělé dochucovadlo.

Glutamát (L-glutamát sodný monohydrát) jako dochucovadlo používají v zemích východní Asie dlouho. Na Západě se o něm teď hodně diskutuje, protože podle jedněch škodí, podle jiných je zcela neškodný. Pravda bude někde uprostřed. Tělo totiž kyselinu glutamovou, z níž glutamát jako sodná sůl této kyseliny vzniká, nezbytně potřebuje. Ale, jako u většiny prospěšných látek, v malém množství. Zvýšená konzumace glutamátu může vést k řadě potíží, od trávicích po nervové. Vědci sami se stále dohadují nad tím, kolik této chuť zvýrazňující soli můžeme přijímat, aby zdraví neškodila.

Jedno je ale jisté, glutamát je v řadě potravin obsažen i přirozeně. Tyto potraviny pak člověku velmi chutnají a jazyk na ně reaguje speciálními chuťovými buňkami, které vědci označují japonským slůvkem umami.

„Glutamát sodný monohydrát prokazatelně zvyšuje pocit nasycení, pokud je konzumován s bílkovinami,“ tvrdí vědci z University of Sussex.

Tamní tým provedl experimentální pokus. Části osob podával polévku s glutamátem, část dostala stejnou polévku bez glutamátu. První skupina pak pozřela méně druhého chodu a cítila se dříve a déle nasycená.

Chuť umami však nevyvolává jen glutamát, ale také inosinát sodný, který potravinářský průmysl do hotových jídel a polotovarů rovněž přidává.

Podle týmu australských a novozélandských vědců lidé, kteří mají silně vyvinutou chuť umami, bývají štíhlí. Protože se neradi přejídají tučnými jídly. „Naše studie dokazuje, že má člověk skutečně šest chutí,“ tvrdí doktor Russell Keast z australské Deakin University.

Pro vnímání tuku, lépe řečeno mastných kyselin v potravě, mají lidé podle Keasta různě citlivý práh. A čím je vnímání tuků v potravě jemnější a práh vyšší, tím se člověk přemaštěným pokrmům více vyhýbá a bývá štíhlejší. Studie z Austrálie a Nového Zélandu prokázala, že lidé mající nižší či normální BMI a tedy štíhlou či normální postavu vnímají tučnost velmi citlivě. Naopak lidé s nízkou citlivostí vůči vnímání tučné chuti mívají vyšší BMI a častěji trpí obezitou.

Autor:



Nejčtenější

Příběh Markéty: Manžel skončil na vozíku, žít se mnou odmítá

Ilustrační foto

Před dvěma lety měl manžel vážný úraz. Dokonce to vypadalo, že jeho následky ani nepřežije. Přežil, ale dlouhé měsíce...

Jsi prase, kráva a smrdíš, dozvěděla se ve Výměně manželek mladá maminka

Tereza s Eliškou a Marek bydlí v ostravském bytě.

Tereze vadí, že na ni ani na její dvouletou dceru Elišku nemá přítel Marek čas. Po práci jde do posilovny, pak přijde a...



Nikol a Jakub Ponerovi, sourozenci, kteří hýbou českým šoubyznysem

Módní návrháři Nikol a Jakub Ponerovi

Jakub a Nikol Ponerovi se díky svým šatům stali mezi českými celebritami velmi oblíbenými. Nejedna česká hvězda díky...

Trhám si vlasy a ochlupení, protože mi to dělá dobře, říká nemocná žena

Sara si říká Miss Swirl a propaguje svůj příběh, aby dodala odvahu a sebevědomí...

Osmadvacetiletá Sara Meucii z Itálie trpí poruchou zvanou trichotilománie. Kvůli ní si neustále vytrhává vlasy a...

Vždy ztuhnu. V roli se pořád nemůžu vidět, říká herečka Kristýna Boková

Kristýna Boková

Je vystudovaná tanečnice, ale už řadu let Kristýna Boková patří k obsazovaným herečkám. Hraje v seriálu První republika...

Další z rubriky

Tipy, jak připravit zdravé a levné jídlo. Zkuste těstoviny i luštěniny

Ilustrační fotografie

Vařit neznamená strávit půl dne u plotny. Důležité je mít pod kontrolou, co jíte, používat základní suroviny, jíst...

Znáte správnou velikost porce? Místo vážení zkuste použít ruku

Ilustrační fotografie

Při zdravém stravování není důležitý jen správně sestavený jídelníček z kvalitních potravin, ale podstatná je i...

Obezita zkracuje život o patnáct let, léčba stojí miliardy

Ilustrační snímek

Není to jen estetický problém, který trápí miliony lidí na celém světě, ale obezita je hlavně závažné onemocnění. Podle...

Jak přežít rekonstrukci s dětmi? Povolejte do zbraně posily
Jak přežít rekonstrukci s dětmi? Povolejte do zbraně posily

Koupelna nebo kuchyně volají po renovaci... a vás už předem děsí všechno to zařizování a péče o děti ve všudypřítomném prachu. Dali jsme proto v redakci dohromady tipy z vlastních zkušeností. Co by nám pomohlo, kdyby nám někdo řekl před rekonstrukcí?



Najdete na iDNES.cz