Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Chléb zvyšuje riziko rakoviny, tvrdí vědci

  1:00aktualizováno  1:00
Pozor na chléb, může vám zničit zdraví! Tak by se dalo vyložit nové zjištění italských vědců. Z jejich studie totiž vyplynulo, že kdo jí velké množství chleba, vystavuje se zvýšenému riziku rakoviny ledvin. Zprávu přinesl britský server BBC.
Chléb, pečivo

Chléb, pečivo | foto: Lukáš ProcházkaMF DNES

Studie, jíž se zúčastnilo více než 2300 lidí, ukázala i na další "riskantní" potraviny: rýži a těstoviny. Ty jsou však méně nebezpečné než chléb.

Naopak zelenina a kuřecí maso podle odborníků pravděpodobnost vzniku nádoru snižují.

Vědci z milánského Institutu pro farmakologický výzkum zahrnuli do studie 767 dospělých pacientů s nádorem ledvin. Ke každému přiřadili dvě kontrolní zdravé osoby.

Zkoumali zdravotní stav jich samých i jejich rodinných příslušníků, stejně jako životní styl a stravovací návyky posledních dvou let. Snažili se přitom zjistit, které potraviny skutečně mohou zvyšovat riziko vzniku karcinomu.

Výsledky výzkumu pak publikovali v odborném časopisu International Journal of Cancer.

Zaznamenali významné nárůst rizika u chleba, mírný u rýže a těstovin. Zcela opačně pak působila zelenina a kuřecí maso.

Ostatní poživatiny - například káva, čaj, vajíčka, červené maso, sýr, brambory, ryby či ovoce - žádný vliv na vznik rakoviny ledvin nevykazovaly.

Proč zrovna chléb, těstoviny a rýže? Podle expertů může za škodlivými účinky těchto potravin stát jejich vysoký glykemický index. Potraviny s vysokým GI totiž dramaticky zvyšují hladinu krevního cukru.

Podle Eda Younga z britského výzkumu rakoviny mohlo ve studii dojít k nepřesnostem. Lidé si podle něj nemusejí pamatovat, co jedli v posledních dvou letech. Aby se souvislost, k níž dospěli italští výzkumníci, skutečně potvrdila, bude podle Younga třeba provést další, mnohem rozsáhlejší studie.

"V současnosti víme, že jedinými vskutku prokazatelnými rizikovými faktory rakoviny ledvin jsou nadváha a kouření," řekl Young.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Není vaše dítě osamělé? Víme, jak mu pomoci získat nové kamarády

Pokud je vaše dítě spíše introvertnější typ, možná jste si již někdy položili otázku, zda se necítí osaměle a neprospělo by mu víc kamarádů. Přinášíme vám...  celý článek

Jane Fondová (Cannes, 17. května 2015)
Představuji si, jak umřu. Smrti se nebojím, říká Jane Fondová

Americká herečka Jane Fondová (79) na svůj věk vypadá neuvěřitelně skvěle a vitálně. Filmová legenda však přiznala, že přemýšlí o smrti. A dodala, že se jí...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Babička s dědou se starají o svá vnoučata - jedenáctietou Anežku a osmiletého...
Děti žily ve stanu, než je máma opustila. U prarodičů našly nový domov

Na 35 metrech čtverečních žijí ve dvou místnostech babička s dědou a jejich dvě vnoučata. Jejich máma a prarodičů nejmladší dcera je opustila. Do televizního...  celý článek

Ilustrační fotografie
Nechte děti se nudit, podpoříte jejich rozhodnost, radí odborníci

Není dobře, když se dnešní rodiče snaží od rána do večera zabavovat svoje děti. Ony se totiž nenaučí nudit, což pro ně později může být na škodu, varuje...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
Přejídání jako zabiják. Skrytě ničí i vaše játra

Znalec gastronomie Pavel Maurer radí: „Nejezte blbě!“ Lékaři by dodali: „A když už, tak se aspoň nepřejídejte.“ Obezita totiž ničí nejen klouby a srdce, ale...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Máslo nám moc neprospívá, tělo se bez něj obejde, ale chutná nám

„Máslo naše tělo v jídelníčku vůbec nepotřebuje,“ uznává výživová odbornice společnosti STOB Hana Málková a dodává, že ho jíme, protože nám chutná. A tak je to...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Meditace umí zmírnit deprese, předcházet infarktu i posílit imunitu

Prastará technika pořád funguje a vědci objevují nové a nové důvody, proč nám vlastně meditace prospívá. Nejen že redukuje stres a zlepšuje náladu, prospívá...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?
Novinky ve světě micelárek: dvoufázová voda, nebo micelární gel?

Před pár lety si všichni pořizovali micelární vodu, výrobci ale zašli ještě dál. Zázračné micely, které vážou všechny ne... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.