káva

káva | foto: Profimedia.cz

Chcete být štíhlí? Oslaďte si kávu

  • 23
Těžko uvěřit: cukr v kávě nebo čaji přispívá ke štíhlosti. Tvrdí to alespoň dánský výzkumný tým z Kliniky pracovní medicíny v Kodani. Vědci zjistili, že lidé, kteří si sladí kávu nebo čaj, méně tíhnou k otylosti než asketičtí pijáci černé kávy.

Hubnutí krok za krokem - zde
Jak zvládnout touhu po sladkém

Zprávu o objevu přinesl německý spotřebitelský časopis Stiftung Warentest.

Na vzorku 5200 mužů bylo zjištěno, že s pěti až šesti šálky oslazené kávy klesá riziko přibývání na váze o 40 procent. 

Obezitoložka Iva Málková se na takový výzkum dívá skepticky: "Cukr nejenže nepodporuje odbourávání tuků, ale dokonce vzbuzuje hlad." - poradnu Ivy Málkové najdete ZDE

Zvýšíme-li hladinu cukru v krvi, začne se vyplavovat hormon inzulin, což vede k ukládání tuků do zásoby. "Abychom se nasytili, potřebujeme přijímat hlavně bílkoviny," říká doktorka Málková. 

A dál? Musí se ověřit, zda velké množství cukru krotí hlad, nebo jestli díky povzbuzujícímu nápoji pracuje látková výměna na plné obrátky.