Dospívající se stravují čím dál častěji mimo domov a pojídají čím dál větší množství smaženého jídla.
A rok od roku je to horší. Tento trend je dvojnásob nebezpečný: konzumenti stravy typu fast food přibývají rychleji na váze, a navíc si zadělávají na tloušťku a četné nemoci v budoucnu.
Britští vědci z Harvard Medical School, kteří zveřejnili toto varování v říjnovém vydání časopisu Pediatrics, se opírají o čtyřletý průzkum mezi čtrnácti tisíci dětmi ve věku 9 až 12 let.
Vědci se dotazovali dětí na výšku, hmotnost, fyzickou aktivitu, věk - a jak často konzumují smažená jídla, jako jsou hranolky a kuřecí nugety či hamburgry a párky, mimo domov.
Srovnání dětí pak prozradilo, že ty, které jedí doma, za sledované období přibyly na váze méně než vrstevníci, kteří se stravují venku a v rychlém občerstvení.
"Přímá spojitost mezi konzumací smaženého jídla a nárůstu indexu tělesné hmotnosti (BMI) se prokázala ponejvíce u dívek ve věku 9 až 12 let," uvedla autorka studie Elsie M. Taverasová.
BMI si můžete jednoduše vypočítat ZDE |
Zároveň se ukázalo, že dětí, které konzumují rychlé občerstvení, rychle přibývá. Na počátku studie nejmladší děti konzumovaly smažená jídla "venku" zřídka, maximálně jednou týdně, o pár let později již přibylo konzumentů fast food stravy i v nejnižší věkové kategorii.
Nejhorší situace byla u nejstarších dětí - na začátku studie, v roce 1996, holdovalo mastné stravě z fast foodu sedm dní v týdnu 4,4 procenta třinácti- a čtrnáctiletých dívek a 7,7 procenta stejně starých chlapců.
Na konci studie, v roce 1999, už "každý den fast food" přiznával dvojnásobek dětí - 7,5 procenta dívek a 12,7 procenta chlapců.
Není nic nového, že fast food je nezdravý způsob stravování. Jídlo je vysoce kalorické, navíc ho bývá daleko větší porce než na talíři doma, konzumuje se k němu zpravidla přeslazený nápoj a k výrobě se používá nekvalitních a těch nejnezdravějších tuků s velkým množstvím cholesterolu.
A stejně tak se dobře ví, že populace nezadržitelně tloustne a že nadváha a zejména obezita jsou provázeny mnoha vážnými nemocemi - od arterosklerózy přes cukrovku po rakovinu. - názor onkologa čtěte zde
Vědci rovněž varují, že čím častěji se děti stravují ve fast foodu, tím nezdravější je celý jejich jídelníček. I doma pak vyhledávají z mléčných výrobků jen ty smetanové, pijí vysoce slazené nápoje, konzumují uzeniny a tučná masa - a ovoce a zeleniny je v jejich jídelníčku nedostatek.
Hlavní díl odpovědnosti podle vědců leží na rodičích. Podporujte své děti, aby jedly více doma, uprostřed rodinného kruhu, nabádají. Nezískáme tak jen štíhlejší a zdravější děti.
"Více rodinných kontaktů přinese další efekt - dospívající děti budou méně vystaveny nejen smaženým jídlům, ale i dalším rizikům dospívání, jako je alkohol, tabák a drogy," apeluje Taverasová.
České děti jedí nezdravě - čtěte ZDE