Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Češi jedí zdravěji

  15:05aktualizováno  15:05
Optimální jídelníček se snaží dodržovat hlavně ženy, mužů dbajících o své zdraví ale přibývá. Vegetariánské restaurace a obchody se zdravými potravinami proto v poslední době registrují nárůst poptávky.
Zdravé potraviny vyhledávají spíš ženy a mladí lidé, muži zůstávají u tradiční české kuchyně.

Zdravé potraviny vyhledávají spíš ženy a mladí lidé, muži zůstávají u tradiční české kuchyně. | foto: Profimedia.cz

Klasické restaurace sice zaznamenávají vyšší zájem o lehčí jídla, nezdravá česká kuchyně ale v objednávkách převažuje. Podle lékařů by ke zdravějšímu jídelníčku pomohlo snížení daní u zdravých jídel, ekonomové tento návrh ale kritizují.

Muži chtějí omáčky
"Za posledních pět let máme meziroční nárůst okolo deseti procent, přičemž zájem se zvyšuje zejména u žen a mladých lidí," uvedl Václav Mervart z firmy Sunfood, která se zabývá prodejem zdravých potravin.

"Mírně rostoucí zájem o zdravou stravu je patrný každým rokem, přičemž nejčastějšími klienty jsou ženy ve středním a mladším věku. Mužů v poslední době lehce přibývá, za poslední dva až tři roky vzrostl jejich podíl z deseti na dvacet procent," popsal klientelu Karel Schreiber z liberecké vegetariánské restaurace Ánanda.

Posun ke zdravému jídelníčku zaznamenaly i klasické restaurace. "Stravování Čechů už není jen o vepřovém a svíčkové. Hodně se konzumují saláty a ryby.

Zdravá jídla si ale z velké části objednávají ženy, u mužů přetrvává maso a omáčky," uvedl Robert Trapl z karlovarské restaurace Piccaso.

To potvrzuje i ředitel restaurace U Pinkasů Ludvík Bejvančický. "Roste počet hostů, kteří si objednávají lehká jídla, klasická česká gastronomie v naší restauraci ale stále převládá. Mezi nejoblíbenější jídla tak patří svíčková, guláš, knedlo zelo vepřo a pečená kachna na medu," řekl Bejvančický.

Daněmi za zdravou stravu
Ti, co občas zhřeší v restauraci, se snaží dohnat zdravý jídelníček nákupem vhodných potravin. Problémem je ale podle odborníků jejich klesající kvalita. "Kvalita mléčných a masných výrobků a pečiva se snižuje, což může negativně ovlivnit zdraví populace a vést ke vzniku cukrovky, vysokému krevnímu tlaku, poruše metabolismu a dalších nemocí. Například výrobci pečiva nemají žádné analýzy, které by upřesňovaly výživovou hodnotu jejich výrobků," upozornil doktor Martin Staněk, který provozuje farmaceutickou lékárnu a zabývá se léčbou obezity.

Podle něj by bylo vhodnou cestou k většímu rozvoji zdravého způsobu stravování snížit sazbu DPH u potravin, které jsou pro zdraví prospěšné, jako je například čerstvé ovoce a zelenina, mléko, drůbeží a rybí maso či některé rostlinné oleje.

Podle ekonomů by ale tyto snahy měly spíše negativní dopady. "Mezi zvýhodněnými výrobky by se mohly objevit i potraviny nezdravé, protože výrobci by se všemi prostředky snažili zařadit svůj produkt do příznivější sazby DPH," zmínila analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

"Možnost rozdílného zdanění zdravých a nezdravých potravin je analogií ke spotřebním daním na tabák, alkohol a pohonné hmoty. To, jak by návrh změnil stravování lidí, závisí na tom, jak moc jsou Češi na nezdravých jídlech závislí. Vzhledem k obvyklému jídelníčku to nebude jednoduchý úkol ani s pomocí daní," podotknul analytik Patria Finance David Marek.

Podle ekonoma Raiffeisenbank Aleše Michla by vznikl problém i při definici vhodných a nevhodných potravin pro lidské zdraví. "Další překážkou je to, že poptávka po potravinách není příliš citlivá na ceny. Například ten, kdo má rád pivo, nezačne pít mléko jen proto, že je levnější. Zvyklosti tak prostě převáží," uzavřel Michl.

Autoři: ,






Nejčtenější

Martina Formanová
Do mobilu jsem Milošovi nikdy nechodila, říká Martina Formanová

Více než dvacet let žije v Americe, přesto svoji poslední knihu Povídky na tělo situovala spisovatelka Martina Formanová do Česka. „Pořád víc rozumím vztahům...  celý článek

Iva Frühlingová (11. října 2017)
Iva Frühlingová: Každá máma si občas potřebuje odpočinout od dětí

Bývalá modelka a zpěvačka Iva Frühlingová (35) se ukázala po delší době ve společnosti. Rozpovídala se o mateřství na plný úvazek, nové knize a nápadech na...  celý článek

Vyzrálejší, chuťově výraznější až pikantnější sýry si nejlépe rozumí se...
Sýry pravé i falešné, kolik obsahují vápníku a s jakým vínem je párovat

Málokterá potravina je tak samozřejmou součástí českých ledniček a prostřených stolů. Sýry milujeme k snídani, obědu, svačině, večeři nebo třeba večer jen tak...  celý článek

Ilustrační fotografie
Co dělat, když tělo zadržuje vodu. Na vině může být špatné jídlo i nemoc

Je to vůbec možné, aby se naše tělo příliš „zavodnilo“, když je vlastně z vody? No ano, je. Nejsme totiž z vody úplně a jak praví staré rčení: všeho moc škodí.  celý článek

Nakupování online je sice pohodlné, ale přináší i svá úskalí. Často si nemůžete...
Zklamaná zákaznice? Už nikdy. Ukážeme, jak předejít hororovým nákupům

Nemilá překvapení při nakupování zažil asi každý z nás. Rozlepenou podrážku či díru na svetru můžete v kamenném obchodě snadno odhalit. Co ale dělat, pokud si...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Máslo nám moc neprospívá, tělo se bez něj obejde, ale chutná nám

„Máslo naše tělo v jídelníčku vůbec nepotřebuje,“ uznává výživová odbornice společnosti STOB Hana Málková a dodává, že ho jíme, protože nám chutná. A tak je to...  celý článek

Ilustrační fotografie
Hubnutí i výkonnější mozek. Proč se vám vyplatí posilovat

Chcete zhubnout a být ve formě? Potom zařaďte do svého programu posilování. Udělá pro vaší postavu i zdraví mnohem více, než si vůbec myslíte.  celý článek

Ilustrační fotografie
Lékařka: Za nárůst očních vad může zírání do počítače a málo aktivit venku

Nejčastější oční vadou na světě je podle průzkumů krátkozrakost. Jen v Česku trápí zhruba pětinu populace. "Za nárůstem této oční vady stojí hlavně fakt, že...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Kočárky, které přežijí i dva raubíře.
Kočárky, které přežijí i dva raubíře.

Přečtěte si recenze kočárků na eMimino.cz a vyberte ten nejlepší.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.