Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bylinkami proti kilům: 2. díl zelené diety

  0:14aktualizováno  0:14
Bylinky jsou strašně prospěšná věc. Kromě toho, že jsou zdravé, dokáží udělat i ze standardního jídla úžasný nový zážitek. Zkuste nejen je, ale i jiné "vychytávky", jak uspokojit maraton svých chutí.
Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Ještě než vám vyraší bylinky v květináči nebo na zahrádce, vyrazte do přírody a nasbírejte si koš těch divokých. Mají mnoho výhod: jsou chuťově zajímavé, vypadají krásně a ještě s nimi do těla dostanete spoustu zdraví prospěšných látek. Samozřejmě musíte jít "lovit" do míst, kde nehrozí, že vaše sklizeň bude připomínat kovošrot a žumpu.

A když už si bylinky donesete domů, využijte je co nejvíce. Třeba z kopřiv, pampelišek či sedmikrásek si udělejte čaj, z pampelišek lze uvařit i skvělý "jakomed" a pesto z medvědího česneku díky konzervaci olejem můžete mít v ledničce do zásoby.

Svou intenzivní a nezvyklou chutí navíc bylinky zvládají obalamutit žaludek, který ani nepostřehne, že toho v důsledku jíte méně.

Podobných zlepšováků pro sebe určitě můžete objevit mnohem víc. Máte-li závislost na sladkém, můžete ji přelstít bílým jogurtem rozmíchaným se lžičkou granka. Chuť na brambůrky zase utišíte zeleninovými chipsy (prodává např. Marks&Spencer). Rýžové sushi nahraďte samotným lososem se sójovou omáčkou. Hlavně se nebojte experimentovat, kdo si hraje, nezlobí (se)...

Tip na oběd:

Kopřivový koláč.Kopřivový koláč

Příprava + chlazení 90 min. + pečení 35 min.

Na plech 20 cm, cca 6 porcí

Na těsto:
* 80 g másla
* 60 g hladké mouky
* 100 g špaldové mouky
* špetka soli
* 2 lžíce studené vody
* máslo na vymazání formy
* sezamová semínka

Na náplň:
* 2 hrsti kopřivových listů
* 400 g sýru ricotta
* 2 vejce
* 1 žloutek
* sůl
* čerstvě mletý pepř
* 50-70 g strouhaného sýru gouda

1. Předehřejeme troubu na 200 stupňů. Máslo nakrájíme na kousky. Smícháme oba mouky, sůl, máslo a vodu a vypracujeme těsto. Uděláme z něj placku, zabalíme ji do fólie a vložíme na hodinu do lednice.
2. Omyjeme kopřivy, osušíme a krátce blašírujeme ve vařící osolené vodě. Okapeme, opláchneme ve studené vodě, okapeme znovu a nahrubo nasekáme. Ušleháme ricottu s vejci, žloutkem, solí a pepřem. Vmícháme kopřivy.
3. Formu vymažeme máslem a vysypeme sezamem. Vyválíme těsto a vyložíme jím formu. Na těsto rozetřeme směs, osolíme a opepříme. Posypeme goudou a pečeme asi 35 minut. Podáváme se zeleninovým salátem.

1 porce = 1 570 kJ







Nejčtenější

Kolorovaný snímek rakovinových buněk z elektronového mikroskopu
Osm raných příznaků rakoviny, které byste neměli ignorovat

U velkého počtu nemocných jsou některé nádory objeveny až v pokročilém stádiu. Včasně diagnostikovaná rakovina přitom významně zvyšuje šanci na vyléčení. Které...  celý článek

Vínová rtěnka na přehlídce Marca De Vincenza.
Tmavá rtěnka je i pro vás. Zkuste extra lesk i sametově matný vzhled

Rtěnky v tmavých odstínech byly ještě nedávno na přehlídkách i v obchodech spíš výjimka, natož abychom je běžně potkávali na ulici. Během pár let se z nich...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Karolíny: Expřítel nevěří, že je konec. Pořád to na mě zkouší

S přítelem jsem vydržela dva roky a i to bylo až moc. Udělal si ze mě služku, pokladničku a hlídal mě na každém kroku. Pokoj od něj nemám ani po rozchodu,...  celý článek

Christina Applegateová (Los Angeles, 27. července 2015)
Preventivně jsem si nechala odstranit vaječníky, přiznala Applegateová

Před devíti lety Christině Applegateové (45) diagnostikovali rakovinu prsu a herečka podstoupila oboustrannou mastektomii. Nyní prozradila, že nedávno si...  celý článek

Maďarský guláš z vepřového masa
Guláš nejen předvolební. Dejte si klasiku z hovězího či vepřového masa

Za několik dnů tu máme volby a s tímto obdobím býval už za dob Rakouska-Uherska spjatý zvyk podávat voličům předvolební guláš uvařený nebo aspoň podávaný...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Jak je to s módními probiotiky? Neškodí, ale o výhodách zatím víme málo

Probiotické potraviny jsou zpátky. Už ne ve formě slazených kysaných nápojů, které frčely v době po roce 2000. Teď se jí korejské kimči, islandský skyr, pije...  celý článek

Ilustrační fotografie
Proč starší lidé hůř hubnou? Mizí jim svaly a ztrácí chuť, říká psychiatr

Je mnoho faktorů, které komplikují shazování přebytečných kil v dospělosti a ještě více ve stáří. Psychiatr Stefano Erzegovesi z Centra pro poruchy příjmu...  celý článek

(Ilustrační foto)
Jezte podle hodinek. Biorytmy můžou ovlivnit hubnutí i trávení

Náš denní rytmus a rozvržení jídel můžou být důležitější než počet kalorií, které přijmeme. Promítnou se do metabolismu, tělesné váhy i složení krve. Co...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy
5 tipů, jak pečovat o ombré a nezničit si vlasy

Vlasy vám zdobí čerstvé ombré, jenže co dál? Na hlavě máte teď hned dvě barvy s rozdílnými nároky a obě se hlasitě dožad... celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?
Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Tyhle maminky na eMimino.cz jsou na tom stejně.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.