Polévka z batátů a hrušek
Ingredience na 4 porce:
- 1 cibule
- 4 batáty
- 2 hrušky
- směs koření rás el hanout nebo podle chuti (skořice, římský kmín, koriandr, sladká paprika, kurkuma...)
- 200 g zakysané smetany
- 2 lžíce másla
- hrst nasekaných vlašských ořechů
- nasekaná petrželková nať
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Batáty oloupeme a nakrájíme na kostky. Hrušky oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na plátky.
- Batáty zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka.
- V jiném hrnci na másle orestujeme cibuli společně s hruškou. Zasypeme kořením, necháme rozvonět za stálého míchání a zalijeme trochou vody.
- Přidáme slité batáty, asi pět minut povaříme a necháme lehce zchladnout. Pak rozmixujeme tyčovým mixérem.
- Vrátíme na sporák, vmícháme zakysanou smetanu a (pokud je to třeba) trochu vody. Povaříme a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
- Na talíři posypeme nasekanými lískovými ořechy, které můžete předtím nasucho opražit na pánvi, a nasekanou petrželkou.